Може би най-известните в света създатели на анимация извън САЩ са японците от студио Гибли. Едно от признанията за това е фактът, че наградата в категорията за анимация на американската филмова академия е печелена един единствен път от неамериканска продукция и това е Отнесена от духовете. Творенията на студиото се открояват с първокачествена анимация, приказни истории и сериозни теми. Често те са типично японски, засягащи културата и вярванията на японците, но винаги достатъчно разбираеми и близки за чуждестранните зрители. Всичко това прави филмите на Гибли световноизвестни и създава кръгове от фенове, които се интересуват от техните произведения, дори по принцип тези хора да не гледат много-много анимации. В тази статия ще се опитаме да ви запознаем с творбите на студиото, понеже голяма част от екипа ги харесва и иска да ги сподели с вас, читателите. Надяваме се, че ще намерите един, два или повече от тях, които ще събудят интереса ви. А може вече името Гибли да ви говори много, в който случай ще се радваме да споделите и собствените си любими неща от широкото творчество на японците!

Поводът за тази статия е фактът, че от февруари месец насам филмите на студиото постепенно бяха добавени в каталога на Netflix. С изключение на Гробът на светулките, чиито права се държат от друга фирма, всички заглавия от статията в момента са налични в онлайн платформата и могат да бъдат гледани там, включително от България. Това важи и за по-голямата част на света, като голямото изключение е Северна Америка – в САЩ те са част от каталога на HBO, а в Канада, за съжаление, не се предлагат на този етап. И така, ако се колебаете откъде да започнете в тази огромна селекция от заглавия, много от които ще ви оставят влюбени завинаги, ето нашият хронологичен преглед, който да ви преведе през морето от анимация, което Гибли ни предлагат.

Наусика: От долината на вятъра

Nausicaä of the Valley of the Wind (風の谷の北東, 1984)
Режисьор и сценарист: Хаяо Миязаки

Преди хиляда години война е унищожила света, който познаваме, и е превърнала по-голямата част от планетата в токсична джунгла, обитавана от гигантски трилобити, наречени Ом. Оцелялата част от човечеството живее в разпокъсани малки държави и води простоват живот с малкото оцелели технологии и машини. Наусика е принцесата на Долината на вятъра. Въвлечена във войната на две други кралства, тя се опитва да намери начин човечеството да оцелее в този враждебен свят.

Наусика: От долината на вятъра освен практически първи филм за студио Гибли е и много типичен за произведенията на японците. Освен ярките цветове в красивата и плавна анимация, която е запазена марка на студиото, дори в по-голяма степен визирам темите, които филмът засяга. Войната е основен негативен образ не само заради унищожението на света преди хиляда години, а защото продължава да всява разединение, разрушение и смърт дори в момент, в който човечеството едва оцелява. Тя самата е подклаждана от лична амбиция, неразбирателство, омраза и желанието за мъст. Срещу тези негативни човешки черти застава Наусика, символ на добротата и надеждата. Младата принцеса не се опитва да постави във властта си или унищожи другите, не желае смъртта им, дори когато са ѝ навредили. Тя търси разбирателство и взаимопомощ помежду хората, между човека и природата. А по пътя се учи и израства.

Екологията е друга типична тема, която често се засяга във филмите на студио Гибли и Наусика не прави изключение. Унищожението от войната е довело до смъртта на много хора и природата също е понесла щети. Но, както е присъщо за нея, тя намира начин да се възроди. На мястото на измрелите видове се появяват нови, процъфтяващи в токсичната среда на джунглата. Чудати растения избуяват из местата, които вече не се владеят от човека, обитавани от невъобразими животни, над които властват огромните Ом. Оказва се, че от унищожението на света човекът страда повече, отколкото природата, която намира своя път.

Не на последно място, в Наусика си проличава и любовта на режисьора Миязаки към летенето. Макар човечеството да се е върнало към едно по-примитивно съществуване, едни от малкото оцелели машини са именно самолетите и другите хвърчащи изобретения.

Rex

Макар студиото официално да е основано след създаването на Наусика, до голяма степен филмът се възприема като първият Гибли филм. Базиран на авторска манга на Миязаки, той е продукция на студиото Topcraft, което има финансови проблеми. Като следствие от успеха на филма режисьорът Хаяо Миязаки напуска Topcraft заедно с Тошио Сузуки и Исао Такахата, които също са работили по Наусика, последният като продуцент. Тримата откупуват Topcraft, въпреки че се налага да освободят повечето аниматори, и преименуват студиото на Гибли/Ghibli. Останалото, както се казва, е история.

Името идва от италианската дума „ghibli”, която е арабското име на горещия пустинен вятър в Либия. Идеята е, че „студиото ще бъде новият вятър в аниме индустрията“. Друга референция идва от едноименния самолет Капрони Ка.309 Гибли. Интересен факт е, че поради особеностите на японския език, името се произнася по-скоро „Джибури“ в родината му.

Наусика е емблематичен филм по още един показател – чуждестранната му версия. Правата за такава са закупени от Manson International and Showmen, Inc., които обаче драстично променят филма. Части от него са изрязани, а други – добавени. Героите са променени и преименувани (например Наусика става Зандра), а съществата Ом са представени изцяло като чудовища. Променено е дори името, което става „Воини на вятъра“. В следствие посланията на филма биват значително изменени. Миязаки изобщо не е доволен от резултата и това подтиква Гибли да възприеме стриктното правило, че чуждестранните версии на филмите на студиото няма да бъдат променяни по никакъв начин, с изключение на дублажа.