Само един ден ни дели от първи май – датата, на която трябваше да е световната премиера на филма Черната вдовица. Днешният ден трябваше да бъде празничен – представях си как изваждам и преподреждам всичките си комикси за Black Widow, как забърсвам внимателно праха от многобройните си фигурки и статуетки на героинята, как лепя по стената няколкото си плаката и правя безброй снимки, които да споделя във Фейсбук и Инстаграм, за да приобщя приятелите си към своето вълнение. Щях да се разходя по магазините, да си потърся черен панталон и блузка, за да съм с нови хубави дрехи за премиерата. Вместо това днес е просто поредният скучен и еднакъв ден от карантината. Черно, червено, жълто – всички тези плътни цветове са заменени от еднообразно сиво. Вирусът нанесе жесток удар на развлекателната индустрия – филми, концерти, театрални постановки, дори представяния на книги – безброй събития са отменени. Но нищо не ми влияе толкова депресиращо, колкото отменянето на Черната вдовица… Както каза един приятел – почерниха я тая Вдовица

Затова реших на днешния ден да направя един кратък обзор на комиксите за Наташа Романова, с който поне за момент да се отърся от сивотата. Фокусирал съм се върху новите заглавия, защото голяма част от тях дори не са споменавани на страниците на Shadowdance. Ако искате по-обстоен преглед на по-старите комикси за Наташа, можете да го намерите тук.


Black Widow от Марк Уейд и Крис Самни (2016 – 2017, 12 броя)

Ако винаги сте искали да прочетете някой комикс за Черната вдовица и не сте имали идея с кой точно да започнете, то мога да ви уверя, че това е заглавието за вас!

Най-общо казано, Black Widow e скорострелен шпионски екшън. Писателят Марк Уейд и художникът Крис Самни се захващат с Наташа малко след като приключват изключително успешната си поредица за Деърдевил. Целта им е да разкажат динамична и увлекателна история, показваща защо Наташа Романова заслужава да бъде сред най-обичаните персонажи на Марвел. Уейд и Самни вземат популярната филмова формула „Започни с екшън“ и я довеждат до абсолютност – целият първи брой представлява една дълга екшън сцена, а първата и единствена реплика на Черната вдовица се появява чак на финалната страница. С развитието на сюжета авторите поставят героинята в средата на сложна паяжина от интриги, чието разплитане е изключително увлекателно. Уейд и Самни споделят по интервюта, че според тях най-добрият начин да се покаже коя е Наташа е не чрез балончета с нейните мисли, а само и единствено чрез действията ѝ – това им позволява хем да представят същността на героинята, хем да запазят мистерията на нейния образ.

Историята е поглъщаща и четивна. Написана е интелигентно и пестеливо, без нищо излишно. Това е една от най-добрите версии на Наташа – героинята е мистериозна, без да бъде повърхностна, силна и умела, без да бъде прекалено могъща, често е няколко стъпки пред противниците си, но понякога арогантността ѝ я подвежда и я кара да допуска грешки. Обърнато е специално внимание на отношенията ѝ с други персонажи от вселената на Марвел, особено с някогашния ѝ любим Бъки Барнс, като връзката между тях е предадена само с няколко щрихи, но все пак изключително умело. Артът на Самни е изчистен и стилен, напомня на анимация, и по някаква причина става все по-страхотен с всяко следващо препрочитане.

От всички комикси за Наташа, излезли в последните години, този е категорично най-добрият. Дванайсетте броя на поредицата са налични както в две тънки томчета, така и в ново обединено издание. Препоръчвам!!!


Secret Empire (2017, 11 броя)

Големият летен ивент на 2017-а Secret Empire не е точно комикс за Наташа, но е твърде важен за развитието на героинята, за да бъде пропуснат. Освен това, Secret Empire към днешна дата е единственият комиксов ивент на Марвел, който дава по-голяма и значима роля на Черната вдовица. Това не е случайно – Наташа е персонаж, който трудно може да се намери мястото си в огромен масов екшън, и затова не е била централна за нито едно от големите комиксови събития на Марвел като House of M, Civil War и Secret Invasion. Тя работи по-добре в сенките, нейният героизъм често остава скрит и невидим. Това е аспект на героинята, който е много добре предаден и във филмите – затова и в Infinity War, където имаше основно масови екшън сцени, Наташа беше предимно статист, а в Endgame не успя да се включи в най-грандиозната битка и вместо това извършва своя акт на героизъм на далечна безлюдна планета пред очите на един единствен човек.

Основната идея на Secret Empire e, че определени сили са промили мозъка на Капитан Америка и са го превърнали в лоялен последовател на нацистката организация Хидра (ако ви е интересно как се е стигнало дотук, прочетете сборника Avengers Standoff! и първите три тома на Steve Rogers: Captain America). Макар да е променил посоката на убежденията си, Стив Роджърс в много отношение е същият човек, който винаги е бил – гениален стратег и вдъхновяващ лидер. Благодарение на тези си качества Стив успява да превърне САЩ в диктаторска империя. Действията му от самото начало са изключително прецизни и методични – организира извънземна инвазия, за да може да разкара от пътя си Капитан Марвел, Пазителите на Галактиката и другите космически персонажи, които да са заети извън Земята, планира методически атаки в Ню Йорк, за да отвлече вниманието на Деърдевил и останалите Защитници, и в целия хаос поема властта. Всеки, който се изправя срещу него, е преследван от армията. В тази обстановка Наташа осъзнава, че някой трябва да се погрижи за следващото поколение и затова събира тийнейджърите супергерои като Майлс Моралес и Камала Кан, за да ги обучи в изкуството на оцеляването, както тя самата е била обучена някога в Червената стая.

Secret Empire e нестандартен и интригуващ комикс, който според мен си струва прочитането. За жалост съдържа всички минуси, характерни за големите комиксови ивенти на Марвел – прекалено много герои, разхвърляни сюжетни линии, важни части от историята са разказани в странични броеве на други поредици – но все пак мисля, че като цяло е от по-стойностните събития. Харесва ми ролята, която дава на Наташа, и се надявам това да не е последният ивент, който ѝ отделя по-специално внимание.


Tales Of Suspense: Hawkeye & The Winter Soldier (2018, 5 броя)

Не се подвеждайте от заглавието! Макар в него да присъстват само Хоукай и Зимният войник, основният фокус на комикса е Наташа.

В края на Secret Empire Черната вдовица официално изчезва от лицето на света. По същото време двама мъже, които тя е обичала в различни етапи от живота си – Клинт Бартън и Бъки Барнс – забелязват поредица от необичайни събития, които ги навеждат на мисълта, че Наташа всъщност съзнателно се крие от всички и тайно плете своите мрежи. Затова двамата решават да обединят усилията си и да я намерят.

Комиксът е общо пет броя, като началните и крайните части от историята са с доста различен фокус. В първата половина са водещи образите на Клинт и Бъки. Динамиката между двамата е много забавна и приятна за четене, тъй като Клинт е приказлив лигльо, а Бъки е безмълвна машина за убиване и това създава низ от забавни ситуации. Докато двамата откриват все повече улики за местоположението и целите на Черната вдовица, образът на Наташа става все по-значим и последните два броя са посветени изцяло на нея. Историята добавя доста нестандартни нови елементи към митологията на Вдовицата, включително огромна говореща мечка, но по някакъв странен начин всички тези неща работят. В края Наташа отново е въведена в комиксовата вселена, макар и вече като по-различна част от нея.

Интересно е, че авторът на поредицата Матю Розенберг явно става настолен автор на Марвел за връщане на изчезнали/умрели персонажи. В X-men: Phoenix Resurrection именно той връща Джийн Грей като персонаж, а малко след това в Uncanny X-Men: Wolverine and Cyclops връща Върколака и Циклопа, които бяха временно мъртви. Подходът на Рознеберг към историите е доста приличен – той просто успява да напипа това, което феновете обичат, и им го поднася, вкарвайки оригинален обрат. Вярвам, че повечето фенове на Нашата биха оценили приноса му към митологията на героинята.

Краят на историята препраща към друго приключение на Наташа, отново дело на Матю Розенберг и развиващо се на страниците на The Punisher. Не го включвам в настоящия обзор, защото Черната вдовица се появява при Наказателят съвсем за кратко и участието ѝ там не е особено значимо.


Black Widow: No Restraints Play (2019, 5 броя)

Черната вдовица отново е активна – този път по-бясна, по-жестока и по-дива отвсякога! След завръщането си в комиксовата вселена Наташа получава своя минипоредица в пет броя, написана от сестрите Силвия и Джен Соска, с илюстрации от Флавиано Арментаро.

Комиксът се опитва да представи „мрачната“ страна на Черната вдовица. Казвам „опитва“, защото според мен сестрите Соска имат интересни творчески амбиции, но не успяват да ги реализират максимално качествено. Бих казал, че това е най-слабото заглавие за Черната вдовица, включено в днешния обзор.

След преживяното в предишните две поредици Наташа е изпълнена с гняв и агресия и търси най-подходящото място, където да ги излее. Избира престъпния остров Мадрипур, пълен с разнообразни злодеи, защото знае, че там все ще намери някой, заслужаващ наказание. Оказва се права и скоро след пристигането си на острова разбира за зловеща схема за зверства с деца, заснемани и излъчвани в dark web за специален вид зрители. Наташа тръгва по следите на злосторниците и бързо се оказва дълбоко заплетена в мрежата. В тази история Черната вдовица е безкомпромисна – тя стреля и убива на място, на своя глава раздава присъди, както сметне за редно. Според мен лично историята не подхожда на Наташа – дори да е в особено състояние на духа. Просто цялото нещо не е добре обмислено. Според мен такъв сюжет би бил на място в комикс за Върколака или дори за Електра, но Наташа просто не стои добре в тази схема. Вътрешните монолози на героинята в тази история понякога са сполучливи, но по-често бият на кухо.

Като цяло бих препоръчал No Restraints Play само на най-върлите фенове, които просто искат да съберат всичко за Черната вдовица. Комиксът не е изключително слаб, просто е посредствен и сред морето от страхотни истории, които постоянно излизат в тази медия, едва ли си струва да прекарваме време точно с това заглавие.


Web of Black Widow (2019 – 2020, 5 броя)

Това е последната за момента комиксова история за Черната вдовица. Сюжетът се стреми да изглади противоречията, възникнали в предишните няколко поредици, и да остави Наташа в начална позиция тъкмо преди премиерата на филма. Автор е Джоди Хаусър, която е обещаваща млада писателка, а артът е дело на Стивън Мууни.

Историята отново съчетава екшън с шпионска мистерия. Близките на Наташа забелязват, че тя се държи странно и предприема нелогични действия – например преследва наследниците на бивши свои клиенти, които още през съветско време са я наели да убие някого. Читателят отново е поставен в ролята на страничния наблюдател, а не в главата на Вдовицата и следи мистерията от външна гледна точка.

Историята е увлекателна, петте броя се четат за отрицателно време, някои екшън сцени са изобразени много сполучливо. Ако искате динамична и лековата шпионска история и нямате против някои по-банални сюжетни обрати, то заглавието ще ви допадне. Но лошото на този комикс е, че той е напълно неподходящ за нови читатели. За да можете да го разберете добре, е необходимо да сте прочели всички истории от настоящия обзор, тъй като Web of Black Widow довършва сюжетните линии, започнати в по-ранните заглавия. Едновременно с това комиксът не е чак толкова феноменален, че да кажа „Струва си да изчетете всички заглавия, за да стигнете до него“. Не, той е просто приемливо сглобяване на недовършените сюжети и ако вече сте прочели предишните комикси, то определено си струва да погледнете и този, за да си завършите арката. Но въпреки недостатъците смятам, че финалът на историята е силен, а и освен това е щедър към феновете на героинята. За разлика от No Restraints Play, тук Наташа отново си е Наташа, нашата Наташа. И за мен е облекчение, че Марвел така бързо са намерили отново гласа на героинята, защото историята познава случаи, когато нещо такова отнема години.

Така че аз лично съм доста доволен от крайния резултат и с удоволствие добавям и това заглавие към безкрайно растящата си колекция от комикси за Черната вдовица!


Какво следва оттук насетне?

Тъй като комиксовото производство за момента е на пауза покрай извънредното положение в САЩ, бъдещето на Наташа е обвито в мистерия. През януари Марвел бяха обявили, че в началото на май ще започне нова поредица – Black Widow: Widow’s Sting, която ще се върти около миналото на Вдовицата. Друго обявено заглавие е Widowmakers, от което се очакваше да даде централна роля на Йелена Белова – другата известна Черна вдовица от комиксите. Все още не е ясно дали и кога тези проекти ще видят бял свят. 🙁


Новата обявена дата за премиерата на филма е шести ноември. Дотогава ще имаме достатъчно време да изчетем (отново) комиксите за Наташа и да се подготвим за лентата. От сърце се надявам, че тя този път ще излезе и няма да се стигне до нова промяна на датата. Ноември ще бъде един хубав месец, всички ще сме живи и здрави и щастливи, ще ходим на кино, ще си купуваме pop funko фигурки на Наташа и Йелена, ще пътуваме и ще пеем! Вярвам го!

Ноември ще бъде май.
Човешкия живот
ще бъде един безконечен възход –
нагоре! нагоре!
Земята ще бъде рай –
ще бъде!