Urd

Какъв ли е истинският смисъл на Коледа? Това е въпрос, който няма как да не си зададеш поне веднъж, обстрелян от всевъзможни тематични послания, украси и дори и сняг. Въпрос, който е хем досаден, заради своята неоригиналност, хем съществен, заради извънредността на битието ни. Във време, в което се чувстваме беззащитни и уплашени, Коледа е повече от всякога празник на човешкия дух. Празник, на който да си припомним, че най-голямата ни заслуга е това да сме били малко по-добри, малко по-смирени. Да си обещаем да бъдем смели и да се борим неуморно на страната на доброто.

Тази година Коледа със сигурност ще е по-различна. И това е нашият шанс да я направим различна с кауза, с внимание, с добрина. Да я направим по-смислена и по-специална по хубав и вдъхновяващ начин. А какво по-хубаво от това да подариш история? Да подариш градина от смисъл, която може да се побере в нечий джоб. И защото знаем, че изборът на книга е лесен, колкото разплитане на миналогодишни коледни лампички, сме ви подготвили този материал.

В духа на сезона авторите ни ви подаряват своите персонални препоръки за това какво си заслужава и какво не. Killua, с типичния си изтънчен усет ви предлага как можете да надарите онези приятели, които имат малки госпожици и господа в живота си – все пак кога да се радваш с цяло сърце на Коледа, ако не като дете. Stun Damage като истински ювелир ви подарява една специална селекция за ценители, с чиято помощ ще можете да накарате някой да се почувства наистина специален. Dr. Horrible чертае безпогрешно пътя към сърцето на всяка дама. Salix събужда естета у всеки от нас и ни припомня, че макар и същественото да е невидимо за очите, то хубавите илюстрации никога не пречат. Тези от вас, за които думите „ужас“ и „страх“ извикват зловеща и щастлива усмивка, са предизвикани от somethinghaunted да решат стиска ли им наистина да изпробват неговото идея за коледен подарък. Предложенията на Tsu са разнообразни, но обединени от любовта и сърдечното отношение към манга и аниме културата. А аз се опитвам повече да ви разсмея, отколкото да предложа нещо смислено.

Разбира се, въпреки че защо бихте го правили, все пак може да подарите и друго освен книга. Плавен преход към тази опция прави Couatl, а плътно го следва Rex, и двамата с по-модерни версии на класическото преживяване. Roland пък е точно на противоположното мнение и предлага няколко носталгични варианта за подаръци. След тях Aravala ви разхожда по целия „нърд“ конспект. Вие ще решите дали сте достатъчно подготвени за нейните стандарти. А ако предпочитате изобщо да не пълните нечия къща с потенциално нежелани неща, Moridin има вариант и за вас!

И преди да ви оставим с всички тези идеи, за нас е чест и радост да ви предадем и поздравление с няколко прекрасни думи от писателя Георги Господинов. Тази статия е и скромен принос и реверанс към неговата прекрасна инициатива, която всяка година през декември ни напомня, че книгите са чудеса.

Страшно се радвам, че вашето списание подкрепя идеята „Подари книга за Коледа“. Докато даряваме, сме от светлата страна. А като даряваме книга, сме от страната на чудото и смисъла. Вие в ShadowDance знаете повече за чудесата. Тази Коледа ще имаме нужда от тях.


Killua

За децата с/в нас

Какво по-хубаво от това да избираш подарък за човек, който обича приказките? Но как да се ориентираме из морето от заглавия?

Ако искаме да се обгърнем изцяло в коледния дух, няма как да не започнем нашето фантастично пътешествие от вълшебната Писма от Дядо Коледа на Дж. Р. Р. Толкин. За книгата съм писала подробно ревю в списанието и затова тук само ще кажа, че тези богато изрисувани чудати писма от един талантлив татко с щуро въображение биха зарадвали не само малките деца, които тепърва откриват радостта от четенето. Докато сме още на зимна тематика, споделям и друг един бисер, The Snowman от Реймънд Бригс. Не се подвеждайте по заглавието, книгата се състои единствено от илюстрации, така че няма да се налага превод в ефир за любопитните ушенца. Историята е простичка, с очакван тъжен край – момче си прави снежен човек, който оживява, и двамата прекарват една незабравима нощ заедно. Създадена през далечната 1978 г., The Snowman и до днес пленява сърцата и неслучайно е един от носителите на британската награда за детска илюстрация Kate Greenaway Medal*. Ако пък искате да подкрепите българското, извън очевидни отговори, като например класиката Бяла приказка на Валери Петров (с чието прелестно ново издание от Колибри с илюстрации от Кирил Златков бихте могли да зарадвате някой ценител, както направих аз преди броени седмици), оставете Коледата да си почине за малко и се спрете на някоя от творбите на дуото Кирил Златков и Зорница Христова – Когато искам да мълча и История за краля и дъжда. Те са особено подходящи за хора със символно-артистични наклонности и прочитът им води до една много специфична вглъбеност, която малко книги умеят.

Е, колкото и добре да подберете подаръка, винаги го има риска след прочита получателят да се разочарова тежко, че магията в Хари Потър не е истинска и писмото от Хогуортс няма да пристигне, когато навърши 11 години*.

За презентацията е нужен JavaScript.


Stun Damage

За високо литературните ни събеседници

Да споделяш интересите си с някого, е удоволствие, докато сезонът на подаръците не те принуди да търсиш пролуки в преливащата му и навярно дори подхранвана с твои препоръки библиотека. Ерудицията ти е обезсилена, но пък получаваш повод да забравиш за утъпканите пътеки на дискусиите ви и поровиш из дълбините на родното книгоиздаване в търсене на текстово ценното, пренебрегваното, изненадващото; да хванеш неподготвен дори един фантастичен фен. И какво по-уместно средство от книгите на Сигизмунд Кржижановски – майстор сюрреалист, дотолкова минал под радара, че дори не е бил издаден приживе. Ако това ви звучи като нещо, което никой не би си направил труда да пусне у нас, сте принципно прави, а че в случая не сте, е малко чудо, за което следва да благодарим на бутиковото и всъщност доста идеалистично издателство Аквариус. Подобни инициативи заслужават подкрепа и в по-леки времена от настоящoто, а коя да е от трите книги – макар особено да препоръчвам Итанесиас – би намерила прехласнат читател у всеки любител на странни урбанистични метафизики.

Като стана дума за подкрепа, от Хермес определено има какво да се желае в работата им с фантастиката, ала сътрудничество с Института за литературни преводи – Русия е тласнало и тях да направят нещо смислено, а именно да издадат, в качествен и очевидно неприбързан превод, един наистина амбициозен и впечатляващ екземпляр на модерната руска литература – Домът, в който… на Мариам Петросян* Пълнокръвен магически реализъм, умело облечен в YA дрехите на нихилистичен славянски Хари Потър, Домът е полу-безсюжетна история, която непрекъснато се разсейва и въпреки това наслоява именно плътно, светостроящо разказване; неизменно психологизирано, дори когато личностите и названията на героите биват активно дестабилизирани. Пълна е с чудеса и ужаси, неотделими, и в крайна сметка позволява на една политическа алегория да прозре през всичко това. Тя, уви, е все тъй актуална и за днешна Русия.

Но нека все пак се върнем към България, където за родните автори е най-лесно да останат непознати – поне докато не се ангажират с публична палячовщина – и споменем едно от значимите си литературни постижения, ако и по ирония на съдбата да е написано на английски. Farewell, Monsieur Gaston* на Николай Грозни е странна постмодерна перифраза на пикаресков роман, рамкирана в несъществуваща древногръцка пиеса, и развиваща се в Аркадия. В случай че това описание, по някаква непонятна и едва ли твърде уважителна причина, не ви изпълва с ентусиазъм, знайте и че романът борави с Дионисиева метафизика (по Ницше), което го прави квинтесенциално празничен, стига естествено да заглушите с гуляй ехтящото в главата ви “Et in Arcadia ego”.


Dr. Horrible

За сантименталните недолюбци на фантастика

Избирането на книжни подаръци за Коледа може да е доста трудно, когато нашите половинки и нашите най-скъпи хора изобщо не се вълнуват от любимия ни жанр. Струва ни се, че сме изправени пред много трудна дилема – или трябва да направим компромис и да им подарим нещо, което самите ние не бихме чели, или да останем верни на принципите си и да им купим книга, към която те не биха проявили интерес сами. За щастие тази дихотомия, подобно на много други в човешкия живот, всъщност е фалшива дихотомия. Съвременният книжен пазар е пълен с множество прекрасни текстове, които биха достигнали до сърцата на хора с разнообразни вкусове и интереси. 

Ако искате да подарите четиво, в което има щипка фантазия, можете да изберете нещо с елементи на магически реализъм. Шоколад на Джоан Харис е именно такъв роман. Разказва за Виан Роше – странна и особена жена с пъстри дрехи, която пристига с дъщеря си в малко френско селце, пълно с консервативни хора, свикнали да спазват строги обществени порядки и да се подчиняват на местния свещеник. Виан наема старата пекарна точно срещу църквата и отваря там сладкарничка (наричана “шоколатерия”). Написан на изключително красив език, романът е вълшебна приказка за борбата между човечността и тесногръдието, за спазването на пости и похапването на шоколад. Неприятният страничен ефект е, че докато я четете, и на вас ще ви се дояде много, много шоколад! Образът на Виан Роше става толкова популярен, че през годините Джоан Харис написва няколко продължения – Бонбонени обувки, Праскови за кюрето и Крадецът на ягоди

Ако пък сметнете, че дори лекото вълшебство би било твърде силно за вашите половинки и искате да заложите на чистия реализъм, бих ви препоръчал Гениалната приятелка на италианската писателка Елена Феранте – първа част от четирилогията Неаполитански романи. Романът разказва за приятелството между две момичета, живеещи в по-бедняшките квартали на Неапол през 50-те години на XX век. Атмосферата е изключително плътна и притегателна, а героите са изградени с впечатляваща психологическа дълбочина. Гениалната приятелка може да не е фантастика, но ще ви пренесе в едно друго време, различно от нашето, в един различен свят, и ще използва това, за да ви разкрие истини за вечната природа на хората. И не е ли това мисията на почти всяка добра фантастика?


Urd

За вечно сърдитата ни леля

Като интимен познавач на психето на този тип застрашителни субекти, които следва да бъдат избягвани на всяка цена, мога да свидетелствам, че колкото по-далеч от реалността ги отвеждат книгите, толкова по-добре за тях самите и за всички нас. Ако подбраният от вас подарък има и романтичен елемент – толкова по-добре. Даже може и да ви се усмихнат при следващата среща. Въпреки че не бих заложила много на това. Подаръците за лелите са като да стреляш в облицована с метал стая. Никога не знаеш къде ще попадне рикошетът. И ето няколко предложения, с които е по-малко вероятно да сбъркате.

Един ден през декември на Джоузи Силвър ще прехвърли съответната леля в съвременен Лондон и ще я въвлече в терзанията на Лори, Джак и Сара. Ще я заглавичка в мисли за Единствения, за съдбата, любовта и предопределението и може даже да разтопи едно ледено сърце. Да започнем отначало на Александра Потър е предложение от същия щанд и ще даде възможност на леля ви да погледне предишните си грешки от нова перспектива. И да бъде по-снизходителна към самата себе си. 

За накрая ви пазя истински бисер. Направо рубин, за да отива на огненочервената коса на леля ви. Град от месинг и Царство от мед са две от общо трите наскоро преведени книги от Хрониките на Девабад от С. А. Чакраборти. Това е тежката артилерия за наистина претенциозните лели. Зеленоокият воин Дара определено ще прикове вниманието, а ако не той, то тихият майстор на меча със смугла кожа и сиви замислени очи Ализаид ще попадне директно в сърцето ѝ. Неслучайно главната героиня Нахри също има своите колебания.

Aravala препоръчва:

Няма как да сбъркате и с четирилогията за Гробището за забравени книги на Карлос Руис Сафон. Първата книга Сянката на вятъра, може да спечели всеки с великолепната си история за Барселона, симпатичните си герои и страхотната си мистерия. Впрочем не се сещам за някой, на когото не бих подарила тази книга – тя просто е разкошна по толкова много причини!


Salix

За фенове на илюстрации

Празниците обикновено са повод да посегнем към подаръчните издания, които в повечето случаи залагат на магията на илюстрацията. Един прекрасен пример за това е фантастичната новела на Е.Т.А. Хофман Непознатото дете, която стои някъде на границата между приказното и странното и би била по вкуса на феновете на Коралайн. С типичната нагласа на немските романтици към природата, Хофман ни разказва за идиличния живот на семейството на Феликс и Кристина. Ритъмът на тяхното ежедневие е прекъснат от появата на горско дете с непознат произход и неопределен пол. Освен с невероятните илюстрации на Катина Пеева, необикновеният текст е допълнен и с музикално съдържание, което се отключва със специалния код, приложен в книгата. В този смисъл сюжетът на Непознатото дете е изплетен от три нишки – тази на самия текст, визуалната и музикалната. Ако търсите начин да подарите на любим човек необикновено изживяване, затворено между две корици, това би бил добър избор.

Любимият Рей Бредбъри също битува на българския пазар с добавена доза магичност. Нявгабъде е история за младия Ахмед, който, загледан в звездното небе, изостава от кервана на баща си. Събудени великани и пустинни божества са част от героите на разказа за пътуване във времето и пространството, който би запленил всеки мечтател. Илюстрациите на Мира Мирославова превръщат четенето на прекрасния текст на Бредбъри в напълно различно преживяване и чудесно се допълват взаимно.

Илюстрациите могат напълно да променят нагласата ни към текста и затова винаги е много любопитно да следим интерпретациите на различни художници към вече познати текстове. В българските книжарници едни от най-ярките примери са изданията на Алиса в Страната на чудесата и Алиса в Огледалния свят, илюстрирани от Ясен Гюзелев. Те биха зарадвали както новобранците, така и заклетите фенове на героинята на Луис Карол. 


somethinghaunted

За хора, които обичат да се страхуват

Дойде ли Коледа и се зачудите какво да подарите на психопата в своя живот, който търси с всичка сила (и то съзнателно) сърцебиене и пресен материал за кошмари, попътувайте една идея по-далеч от англоезичната литература. Знаем за Стивън Кинг. Колко пък да е ново да подарите Едгар Алан По, Лъвкрафт или Брам Стокър. Не, мерси! Вашият приятел заслужава да му сбъркате душата както трябва. Затова нека пътуваме на Изток към меката на най-странния хорър на света – Япония.

Джунджи Ито е неоспоримият майстор на ужаса, известен с невероятно детайлния си стил, който приковава окото и пренасища сетивата. Колкото повече се вгледате във фините, гъвкави и прецизни линии, толкова повече ви се смразява кръвта, защото Ито е пророк на ужасите. Отваря портал към извратени адови измерения и деформира реалността. Произведенията на Ито не са лесно смилаеми, тежкият боди хорър е новост за Вас, но тъкмо затова Узумаки e добра първа стъпка в канона.

Узумаки е историята на едно типично японско градче, което постепенно бива обсебено от спирали. Първите няколко глави в този том са сравнително невинни – с хора, които загубват ума си, и пушек от градския крематориум, който се вие в спирала. Но в един момент рязко се къса връзката със законите на физиката и ставаме свидетели на апокалиптична ескалация на кошмарни видения, чудовищност и трансформации, на които и Дейвид Кроненбърг би завидял.   

Луксозното издание на Узумаки е с твърди корици и чудесно оформление. Вярно тежичка си е, но пък се чете чудно. Хартията е от високо качество и на допир е блаженство, а пък и гарантира, че можете да препрочитате дълги години напред. Няма начин да не спечелите сърцето на хорър фен. Хубавото на Джунджи Ито е, че е неуморен творец и каталогът му изобилства от поредици и сборници с кратки хорър манга разкази. 

За презентацията е нужен JavaScript.

Roland препоръчва още

Да речем, че ви се чете нещо плашещо, което ще ви върне в епохата на видео-касетите и отвратително ръбатите коли. Е, It Came From the Multiplex: 80s Midnight Chillers, една колекция истории на ужасите от популярни автори (вкл. Стивън Греъм Джоунс), ни вкарва директно в осемдесетарския мултиплекс в най-добрите традиции на преиграване, плашещи прически, зловеща мода и литри кръв.


Tsu

За аниме и манга фенове

Ако случайно някой от близките ви е Гибли фен, имам перфектното предложение за коледен подарък! Това е книгата Подвижният замък на Хоул на Даян Уейн Джоунс, на която е базиран едноименният аниме филм от 2004 г. За моя най-голяма радост скоро открих, че е преведена и се издава у нас от издателство Artline, така че ще я откриете съвсем лесно. Също така няма нужда да се притеснявате, ако вашият близък вече е гледал филма – книгата е доста по-различна. В нея се разкриват нови черти от характера на главните герои, има куп сцени, които изобщо не присъстват във филма и като цяло е едно напълно различно изживяване.

За заклетите любители на манга също имам няколко препоръки! The Way of the Househusband е комедийна история за бивш якудза мафиот, който в момента е безработен и поема домакинските задължения вкъщи. Гарантирано ще донесе добро настроение и много смях!

Ако пък търсите подарък за някого, който харесва шпионски истории, Spy x Family е вашето решение. В нея шпионинът Лойд Форджър получава топ секретна мисия, за която е нужно да се преструва, че има семейство. Той осиновява сирачето Аня, което се оказва телепат, а изборът му на съпруга е още по-лош – наемна убийца. Напрежението и комедията на Spy x Family идва от факта, че никой не знае за тайните на другите.

Последното ми най-магическо и красиво предложение е Witch Hat Atelier, която прочетох на един дъх и би била подходящ подарък за всеки фен на Хари Потър. Главната героиня Коко мечтае да бъде магьосница и когато един ден в магазина на семейството ѝ идва магьосник, събитията шеметно се завъртат така, че желанието ѝ да се сбъдне. Артът на тази манга е наистина възхитителен, така че я препоръчвам горещо! Всички изброени заглавия можете да поръчате онлайн от сайта на Bookoholic, а също и във веригите на по-големите книжарници като Сиела и Ориндж, които зареждат манга.

За презентацията е нужен JavaScript.


Urd

За хората, които се кълнат, че фентъзи не четат

Всеки има един двама такива в обкръжението си. Така са се родили или просто животът ги е направил цинични и объркани, това може и никога да не разберем. Но това не значи, че трябва да ги изоставим цял живот да четат само периодични издания или исторически романи. В тези случаи трябва да се действа радикално и непоколебимо.

Дядо Прас на Тери Пратчет е логичен и силен избор. След едно бюрократично недоразумение Светът на Диска остава без едрия дебелак, който раздава играчките. Сюзън трябва бързо да организира издирването и откриването му, защото ексцентричният ѝ и лековерен дядо, който по стечение на обстоятелства е Смърт, се е нагърбил с ролята на Дядо Прас. И плаши всичко живо. Хрониките на Амбър на Роджър Зелазни е проверен и действащ метод за примамване на неверници. С тези книги обърнах в правата вяра не един и двама заклети спортисти, които твърдяха, че фентъзито е за смотаняци. И накрая, ако горните две не проработят, няма друг избор, освен да закупите Стрелецът на Стивън Кинг. Подло, но не сте виновни, че сте притиснати до стената. Епичното приключение, наречено Тъмната кула, няма еквивалент на книжния пазар. То е преживяване, което те белязва за цял живот. Веднъж започнал, никога не оставаш същия. 

Aravala препоръчва още

Ако пък искате да представите необятния свят на фантастичните книги на някой новак в жанра, съветът ни е да заложите на някои доказано грабващи омнибуси с класики като Омнибусът на Филип Дик или приятно тежкото томче с три произведения на Зелазни и Шекли (Донеси ми главата на принца, Ако с Фауст не успееш и Просто шеметен фарс).


Couatl

За хората, които нямат време за книги… или?

В днешно време вече не е достатъчно да сте чели класическата фантастична литература. Както сме ви показали много пъти в страниците на списанието, съвременният пазар далеч не е за пренебрегване. Разбираемо е обаче много хора да не могат да четат както едно време – поради липса на време или пък поради натрупана умора. Платформите за аудиокниги са добър заместител и много подходящ подарък в такива ситуации. Сред най-популярните са Storytel и Audible, като тук ще говоря за тази от двете услуги, която аз самият използвам.

За разлика от Audible, Storytel разполага с добър каталог от книги на български език. От известно време те имат студио в София, в което кипи работа, и непрекъснато бълват нови и нови заглавия. Основният им минус е, че световната фантастична литература не е силно застъпена в библиотеката на български език, макар че се стараят непрекъснато да я обогатяват (можете да намерите неща като Хари Потър, някои от творбите на Пратчет и тук-таме по някой Лукяненко и Сандерсън). От друга страна, подкрепят български автори и редовно публикуват фантастични творби от България – от Любен Дилов до Марин Трошанов; записват и свои авторски произведения на български, което е достойно за уважение и заслужава насърчаване. 

Плащайки за българския си акаунт, ще получите достъп до цялата библиотека на Storytel. Която включва много аудиокниги на английски език – от класически творби като Хобит до съвременни произведения като The Deep на Ривърс Соломон. Аз самият бях доста изостанал с четенето на Марта Уелс и нейните повести за The Murderbot и Storytel ми предостави възможността да наваксам. Последното нещо, което трябва да знаете за платформата, е, че е по-удобна за използване през смартфона. От компютър не е невъзможно, но е малко по-трудно. Така че ако ще подарявате акаунт, бих препоръчал към него да добавите хубави слушалки (или блутут устройство). Аз слушам аудиокниги основно в колата вместо радио и е много удобно.  


Rex

За „изостаналите“ във времето книгомани

Mодерният начин за четене е посредством електронен четец, макар че някои биха поспорили, че аудиокнигите са дори по-модерният вариант (в добавка към текста на колегата по-горе, вижте и статията ни за Граничен пост на Глуховски).

Аз самият чета почти изцяло на електронна книга, поради редица причини – заема по-малко място, по-лека е (особено когато четете Песен за огън и лед или друга “тухла”), може да носи в себе си цяла библиотека книги, удобна е за държане и “прелистване” с една ръка (особено важно за четене в градски транспорт), а така също наличието на речник ми помага много, когато срещна непозната дума на чужд език. Разбира се, има си недостатъци като ужасяващия момент, в който се окаже, че след няколко седмици употреба батерията все пак е паднала, което винаги се случва точно когато имам много време за четене.

Като човек, подарил електронни четци и на двамата си родители, ще изтъкна още няколко предимства, които до преди това не осъзнавах – малките размери и тегло позволяват четене в удобна за всеки поза (а с напредване на възрастта далеч не всяка е такава) и най-вече възможността за уголемяване на шрифта помага при отслабено зрение! Да, пет изречения на страница изглеждат странно, но ако това дава възможност на обичния ви родител да чете без преумора в очите, то така да бъде! 

За финал ще добавя още две предимства – възможността за подсветка на екрана, позволяваща четене на тъмно, докато половинката спи, и възможността да се намерят книги, които ги няма по местните книжарници. За мен електронният четец е перфектният подарък за книгомани, които, в кръга на шегата, са “изостанали във времето”.


Roland

За носталгичните нърдове

Понякога на човек му се ще да (си) намери нещо не просто напълно безполезно, но и РЕТРО. Не е важното да върши каквото и да е, важното е да носи спомени от детството и/или да е в стила на 80-те (които по някаква причина са “детството” на целокупното човечество последните няколко години). Ето няколко перфектни примера:

LEGO Nintendo Entertainment System

Този сет удря няколко джакпота едновременно. Първо, LEGO! Тези четири букви сами по себе си са достатъчно, за да оправдаят практически всяка покупка, особено по празниците. Второ, обаче, това е комплексен модел на оригиналната Nintendo NES конзола, със се контролера и малкото телевизорче, на което върви Super Mario Bros. Не мисля, че има нужда от повече реклама, най-вече защото ако продължа да пиша за тоя сет, ще взема да си го купя за себе си…

Game and Watch: Super Mario Bros

Като стана дума за Nintendo и Super Mario Bros, още една усмивка от древността. Не знам дали помните древните Game and Watch конзоли, които циркулираха през 90-те, но японците явно ги помнят, защото Nintendo току що пуснаха в обръщение нова версия, този път с класическата игра, която всички обичаме, и с USB кабел, вместо батерии за часовник!


Aravala

За маниаците на настолни игри

Настолните игри като коледен подарък са страхотен начин хем да зарибите семейството, хем да предоставите на всички занимание за мързеливите празнични следобеди. За да е подходяща една игра да изпълни горните условия е хубаво да е езиково независима или поне на български (да не страдат родителите и децата, които не са на “ти” с английския ) и по възможност да не попада в категорията свирепо съревнование, защото това не пасва на мудните, преяли с кисело зеле и свинско роднини, на които ще ги предложите.

Дом мечта се нарежда сред фаворитите ни в това отношение – цветна, интересна, на български и много проста за обяснение – ще се хареса от малки и големи. The Little Prince: Make me a planet е друг страхотен избор – изключително приятна, лесна за обяснение игра с прекрасна тематика. Ticket to Ride игрите също са чудесна семейна опция, а по-бюджетна, лесна и бърза тяхна вариация е Ticket to Ride: Amsterdam (London и New York вариациите споделят същите характеристики).  Едно от най-новите заглавия на пазара, Calicопредставлява съшиване на цветно одеяло, на което да примамите разни котараци да дремнат. Играта е с много приятен пъзел привкус и уютна тематика, изключително подходяща за зимни вечери. 


Aravala

За тепърва прохождащия фен (да, пак на настолни игри!)

Добрата новина е, че в нашите среди вече има някои страхотни предложения за начални комплекти, свързани с някои традиционно “нърдски” хобита, които обаче все повече стават масови и интересни за много хора. Едно такова предложение е Dungeons and Dragons: Essentials kit – бюджетно предложение, което дава на едно компактно място всичко необходимо да навлезете в света на най-популярната ролева игра. В подобен ценови диапазон са и редица комплекти за оцветяване на миниатюри, които съдържат всичко необходимо човек да направи първите си стъпки в тази посока – чудесен пример е Dungeons & Dragons Nolzur’s Marvelous Pigments, който можете да намерите у нас. 

Всички игри от списъка ни за настолни игри за начинаещи, пък са подходящ старт за някой прохождащ в хобито. 


Aravala

За фантастичните фенове, които имат всичко

Няма такова понятие като “имат всичко”. Винаги се намира по нещо, което може да направи хобито по-приятно. Ако сте изправени пред избора какво да вземете на някой, който изглежда има всичко, помислете точно за такива луксозни аксесоари, които са много готини, но хората рядко си купуват сами. Примери за това са раниците и чанти за пренасяне на настолни игри, кула или тавички за зарове, килимче за редене и пренасяне на пъзели, красиви книгоразделители, платнени “дрешки” за книги и изобщо всякакъв друг мърчандайз, свързан с любими поредици. Ако пък искате да им купите игра, но не знаете как да уцелите вкуса им – един ваучер за платформа като Steam (за компютърни игри) ще ви свърши чудесна работа. Доста от магазините за настолни игри също предлагат такива ваучери, но моят съвет е да внимавате с тях, защото за разлика от ваучера за Steam, те са с определен срок и е много неприятно, когато той изтече преди човек да си е взел подаръка.

Разбира се, подходящи прахосъбирачки също са чудесен вариант. Като едни горди представители на нърдското общество, ние гледаме с презрение на обичайните коледни сувенири като топка с падащ сняг над градче, например. Не си подаряваме такива неща, а залагаме на десетки миниатюри на дракони и други фантастични същества. Предварително оцветените премиум фигурки изглеждат страхотно и са гордост за дома на всеки фен на фантастичното. Може да заложите и на така наречените action figures, които често са правени по модел на известни герои от игри и филми.


Moridin

За любителите на фантастични усещания

Да си го кажем правичката, природата отдавна си е изстрадала капацитета за производство на ресурси да задоволяват безкрайната ни вещомания и излишно консуматорство. Колкото и да обичаме Коледния дух, не сме длъжни да слагаме задължително купчини пластмасови изделия в картонени кутии. Дори книгите за съжаление се печатат много повече, отколкото се четат. Тъй работи светът. Ние обаче можем да направим каквото зависи от нас, без да жертваме дори нотка любов към фантастичното и носталгия по преживяванията си от Коледите на нашето детство.

Да! Именно преживявания е ключовата дума. Подарявайте си преживявания! Не съм го измислил аз и в никакъв случай не е било заради виещите се като Мьобиусови ленти рафтове с книги у дома, нито заради тричасовото бърсане на прах от сувенири всеки път, когато животът ме сблъска с тази неблагодарна задача. Икономиката на преживяванията отдавна е гореща тема и макар че понякога това също генерира излишен разход на ресурси, в общия случай печелившите по-скоро сме всички. Вие със сигурност, защото какъв по-добър повод да намислите готино прекарването на времето и създаване на спомени с получателя на вашия подарък, от разбира се, добрата стара Коледа. И не се притеснявайте! Пак можете да си украсите шарените картонени кутии за под елхата! Просто залепете отвътре на капака ваучерче за някое от долните (или каквото ви е на душа) предложения и гледайте сеира на любимия човек. И така, цели четири идеи за стартова точка за фантастични преживявания, от която да оставите въображението си да се вихри на високи обороти.

Театърът на сетивата, тясно свързан с Центъра за изследване на тишината, е една от най-мистериозните и интересни организации, опериращи в страната. Можете да се потопите изключително надълбоко в нещата, които те правят, да обикаляте града и да опитвате храна, изключвайки сетива, да свирите, без да знаете как, да слушате реч на дървета и да посрещате изгрева в пълна тишина и в пълна фантазия. Но засега може да не стигате чак дотам. Започнете от представленията на самия Театър и ако се окаже вашето нещо, продължете нататък. Думите трудно могат да опишат какво можете да преживеете на тези Театри, а и то всеки път е различно. Но фантастичното ви изживяване е гарантирано. Потопяването в сцени от неясни фантазии е омагьосващо, но е само път. Към вас самите.

Ако да творите в съзнанието си ви се струва прекалено трудоемко като за целия зор през 2020-та, оставете това на сръчните си ръце! Matzalo е сред най-приятните изкарвания на време заедно – прекарано в непохватни опити да творите  изящни керамични изделия, докато пийвате елитно вино. Дума да няма, че можете да оставите фантазията си да препуска с четката върху разнообразните фигурки за оцветяване, но дали ще сте доволни от резултата, вече е друга тема. Винаги обаче можете да подарите и сътвореното от вас и приятелите ви намацано с всички възможни цветове чудовище като второ ниво подарък на следващата Коледа. Оферта, нали?

Ако и горното не ви звучи достатъчно енергично, то вие вероятно сте член на извънземна раса свръхактивни окупатори на хубавата ни планета и потенциално оперирате като спяща клетка. Няма проблем, ние сме щедри, а и планетата отдавна си е заслужила окупацията, ако сме честни. За вас и хората, на които ще подарявате, бихме препоръчали класическия, но винаги изпотяващ скок с бънджи. Това е сред най-енергичните фантастични усещания отвътре, но за да го изпитате и отвън, съветваме да направите своя скок в пещера Проходна, чийто недвусмислено магически вид изглежда като достатъчно енергийно място дори за вас. Приятно скачане и проверявайте екипировката!

Какво ако вашият подаръконосител е на другия полюс и предпочита нула енергичност и пълен покой? Най-фантастичната идея е точно за вас! Флотацията е новаторско полу-медитация, полу-космически кораб преживяване, в което се отпускате (чисто голи!) в специален воден разтвор, който ви поддържа да плавате без никакви усилия. Един час пълна безтегловност! Ако някога сте се чудили какво точно се случва на всички в космическите кораби… е, не е нищо подобно. Но пък дизайнът определено е повлиян от научната фантастика, а как ще се отрази преживяването на плаващия, си остава изненада до края. Бонус съвет: не махайте прекалено ангажирано с ръце! За момента можете да опитате флотацията в София и Бургас, но сме сигурни, че скоро и други места ще могат да ви телепортират до това преживяване на пълна липса на усещания.

Разбира се, не препоръчваме да се мятате на интерактивни социални забавления по време на пандемията, но пък всички тези идеи могат да се осъществят и със всякаква степен на социална дистанция! Пък и все пак ваксината е вече на хоризонта – подарявайки преживяване, вие ще помогнете на малки и ценни бизнеси да преодолеят по-лесно икономическия шок. Направо си е двоен подарък. А какво по-хубаво от това за една Коледа? 🙂