Този декември центърът на вселената се пада именно на вашия диван. Знам, нахално е и донякъде натрапено, но това е положението. Налага се да изчистите бисквитките и чипса от… е, вие знаете от къде. И да се подготвите за ефир. Току-виж сте влезли в кадър.

Предлагам да притоплим коледното настроение с няколко филмови заглавия, които все още не са престояли толкова, че да втръснат до умопомрачение.

На първо място ви прехвърлям в една далечна галактика. Става въпрос за нещо наистина специално. И ексклузивно, естествено. Ако до сега не сте гледали Star Wars Holiday Special, не е нужно да си признавате. Думите, с които мога да опиша това недоразумение, излязло през 1978 г., са малко. Само ще кажа, че това е преживяване за наистина, ама НАИСТИНА истински фенове. Ако сте такива, ще разберете. Ако не сте – ще замълчите от уважение. Уверявам ви.

Със завидния рейтинг от 27 % в Rotten Tomatoes и 2.1 в IMDB това почти двучасово празнично приключение не оставя съмнение относно качеството си. Неслучайно Джордж Лукас е искал да бъде заличено от лицето на вселената. И почти е успял, ако трябва да сме откровени, защото е изключително трудно да се открие копие. В краен случай можете да го намерите в YouTube. Но да не го изгледаш е като на това да устоиш да не си чоплиш коричката на раната. Просто е толкова лошо, че си заслужава изцяло заради сеира. И заради това, че именно там за пръв път се появява героят на Боба Фет. Времево сюжетът се развива между Нова надежда и Империята отвръща на удара и заварва Хан Соло и Чубака на път към Кашииик, за да празнуват Деня на живота със семейството на Чубака. Освен сина, съпругата и бащата на уукито, филмът включва и останалите от познатата компания – Люк, Лея, С-3PO, R2-D2, както и Дарт Вейдър.

На второ място, но не и в моето сърце, е класиката на Тим Бъртън Кошмари преди Коледа (A Nightmare Before Christmas). Това е един от най-ранните ми коледни спомени благодарение на БНТ, където по една или друга причина го пускаха всяка година сутринта на Коледа. Без пропуск. Защо са решили, че точно това заглавие е подходящо за крехката детска психика и до ден днешен не мога да си отговоря. Но както казват, днес възпитаваме утрешния свят. И ето ме мен сега, объркана и иронична, стоя пред вас и си мисля, че бих могла да съм ви полезна… И най-лошото от всичко, мисля да ви подканя към семиотичен прочит – всяко гледане е уникално и никога няма да се повтори.

Музиката на Дани Елфман и геният на Тим Бъртън са вложени в тази стоп моушън анимирана история за радостта от живота. Пионерът на празнични идеи и главно страшилище в редиците на чудовищата Джак Скелинтън е уморен. Изморен е от рутината на ежедневието си, от липсата на предизвикателства и от монотонността на живота. Докато по случайност не попада в света на Коледа. Веднъж съзрял магията, радостта, украшенията по елхите, курабиите и снега, той не може да се отърси от натрапчивата идея, че това е възможно и в света на Хелоуин. Това е една чудна история за мечтите, реалността и лековитата сила на любовта, разбирането и приятелството. Освен това е визуално и музикално една от най-запомнящите се продукции. Можете да го откриете в HBO GO.

На трето място, не без конкуренция, се класират едновременно два филма. И то само заради Кърт Ръсел. Чудили ли сте се дали ролята на Дядо Коледа не е най-унизителното нещо за един успешен актьор, който по стечение на обстоятелствата е достигнал определена възраст? Нещо, което се случва, но всички отвръщаме очи с погнуса и съжаление? Е, в Коледни хроники (Christmas Chronicles) 1 и 2 Кърт Ръсел просто превърта играта. Ако имате време на разположение, за да се отпуснете и просто да изгледате нещо разпускащо, което ви оставя в приятно настроение, можете да намерите и двете заглавия в Netflix

Непретенциозността и предвидимостта на Коледните хроники е едно от предимствата му. Това е класическа коледна история за загубена вяра и чудеса. Кърт Ръсел не трепва дори и в най-сконфузните моменти и изтегля филма на свой гръб. Ако искате да си възвърнете вярата в Дядо Коледа, то това са филмите за вас. Колкото повече описвам приноса му, толкова повече свалям рейтинга, затова няма да изпадам в логорея. Рок звезда. Блус в затвора. Mic drop.

На четвърто и последно място предлагам да спра с иронията и сарказма и да ви посоча нещо истински коледно и приятно. Jingle Jangle е новото заглавие на Netflix, което по всичко личи, че ще се превърне в стандарт за поколенията. Това предложение ви потапя без много много подготовка директно в дълбоките блестящи и цветни води на коледните чудеса. Лешникотрошачката 2.0 ако щете.  Тук присъства всичко коледно, което можете да си въобразите, макар и в по-Бродуей вариант. Но не мисля, че това би попречило на някого, нали така?

Джероникъс Дженгъл, в ролята Форест Уитакър, е гениален изобретател на коледни играчки, механизми и фантазии. На върха на кариерата си той създава хитроумен механизъм, който завинаги променя света. Но както понякога за съжаление става, откритието му е откраднато от неговият амбициозен, но некадърен чирак. Така Джероникъс губи всичко. Губи кариерата, вдъхновението и дори семейството си. На път е да загуби и последното, което притежава, когато се появява малката му внучка Джърни. И пътешествието започва. Това заглавие е изобилно на брокат, цветове, костюми, прически, песни и танци. Толкова много от всичко е, че може и да се наложи да си премерите кръвната захар, след като изтекат финалните надписи. Можете да откриете този еквивалент на тройна мелба с бонбони, бисквити, сироп и вафли по Netflix.

И в заключение, понеже е едва началото на декември. Понеже магията се крие в очакването, а не в материалните неща. Понеже Коледа предстои и понеже така и така няма какво кой знае друго да правите, предлагам да се опитате да познаете какво ще включва коледната ми рубрика от следващата седмица. Ето ви и една улика. Естествено е в рима, понеже защо не:

Без да искат, знаят много.
Много повече от нас.
Тайни за вселената и Бога,
и дори за дядо Мраз.

 Четири двойки от екрана
н
ий следяхме със години,
и с гризинки под юргана
т
е ни станаха любими: 

Двама братя и сол на килограм;
Внуче бавно и дядо му без капка срам;
Хубавата Сара и актьора от Shazam
всички ние знаем – Коледа е нейде там!