Така и така се налага да изживеете този период. Коледа няма да дойде по-скоро, коледните песнички няма да спрат да се повтарят на repeat. Гирляндоподобните изделия и смущаващите копия на Дядо Коледа дори ще се умножават. Затова просто се предайте и дайте една усмивка.

Тази седмица ще предизвиквам коледното ви търпение с един кратък, но сладък обзор на не друго, а коледни серии от малкия екран. Да де… единственият екран понастоящем.

Предварително се извинявам за липсата на Доктор Кой. Не съм имала удоволствието. Но за компенсация ще ви предложа два бонус сериала (и ще ви насоча към материалите на Dr. Horrible за коледните спешъли на Доктор Кой от 2017 и 2016.)

Досиетата Х

С какво друго да започна такъв обзор, ако не с Досиетата X? Скъли и Мълдър бяха крайъгълен камък в развитието на цяло поколение. И дори и да не си ги спомняме в подробности и така и да не разбрахме има ли или няма извънземни, то поне сме почти напълно сигурни, че истината е някъде там. Независимо, че атмосферата категорично не би могла да бъде описана като коледна, Досиетата Х са си едно носталгично преживяване. Ако не друго, ще ви върне към отминали години, в които „какво искам за Коледа?“ е бил въпрос с много ясен отговор.

От празничните премеждия на Скъли и Мълдър отбелязване заслужава серията How the Ghosts Stole Christmas, епизод шести от шести сезон. Дейна е буквално завлечена от Мълдър в къща, обитавана от духовете на двойка влюбени, избрали сами да прекратят живота си поради някакви техни си причини. Серията е излъчена през декември точно преди 22 години и е сред първите, които показват така очакваната интимност между двамата си протагонисти. За да оцените динамиката и извънредността на този епизод, то определено трябва да сте фенове на сериала. Не защото серията не би могла да се гледа самостоятелно, тя всъщност е една от малкото, които не засягат основната митология на Досиетата, а защото връзката между Мълдър и Скъли минава на друго ниво. И естествено всеки фен на сериал, дочакал шести сезон, за да стане свидетел на някаква форма на близост, ще възприеме размяната на коледни подаръци между тях, все едно че наблюдава целувката между Рос и Рейчъл. Едно време явно отношенията са се развивали с друго темпо. Не съдя.

Свръхестествено

От паранормално прескачаме на паранормално. Защото сме подредени. И се приземяваме в трети сезон на Свръхестествено, или по-известен като Supernatural. Това е, извинявам се… беше, сериал на феновете си. Колкото и малко да сме, малобройността се компенсира с отдаденост и вярност. Последната серия, триста двадесет и седма поред, беше излъчена на 19 ноември 2020 г. и да, поплаках си. Да се разделяш със сериал е емоционално. Особено когато хората около теб го възприемат като Мардж Симпсън и те питат дали си тъжен, защото някой герой от книга е умрял…

Но поводът не предполага такава минорност, затова нека се върнем към пътя досега и епизод осми от трети сезон – A Very Supernatural Christmas. В разгара на коледния сезон братята Уинчестър се набъркват, както обикновено напълно неподготвени, но чаровни, в средата на прастар езически ритуал, свързан с коледни венци и жертвоприношения. Макар да възразяват и срещу двете, Сам и Дийн приоритизират проблема с жертвоприношенията. Тази серия е толкова вярна на сериала и едновременно толкова запомняща се, че вече няма да можете да погледнете на Коледа по същия начин. Две позабравени езически божества са принизени дотолкова, че да се налага сами да си организират жертвоприношенията. За целта те изработват впечатляващи коледни венци от вечнозелени растения и мачо биле. Всеки, който се е подлъгал да си закачи венеца в къщата… сещате се какво ще му се случи. Ако това не е наказание за непросветеното консуматорство, не знам какво друго.

Чък

Чък е непретенциозна и лековата екшън комедия с фантасмагорични елементи, която изкарва цели пет сезона в ефир. Чък Бартовски (в ролята Закари Леви) е един добричък и смотан компютърен специалист, който работи в магазин за електроника от американски тип, демек хале, в Бърбанк, Калифорния. Живее със сестра си и съпруга ѝ, забавлява се със загубения си най-добър приятел и няма индикации, че ще направи нещо особено с живота си. Докато не получава кодиран свръхтехнологичен мейл, който го превръща в супер шпионин. Реалността на този сериал е напълно абсурдна, но по много незатормозяващ и хумористичен начин.

В коледния епизод, единадесети поред от пети сезон, озаглавен Chuck vs. Santa Claus, всички герои са взети за заложници от нестабилен шишко. Като цяло в много отношения тази серия е по-скоро препратка към Умирай трудно, отколкото към нещо друго. Серията е забавен начин да събере всичките си герои на едно място и да даде повод за различни от обичайните взаимодействия. И добър повод да си припомним този сериал и абсурдната прическа на Закари Леви.

Рик и Морти

Рик и Морти е сериал за живота. Или поне за живота на алкохолизиран мизантроп и гений и неговия преждевременно състарен внук. И е може би едно от най-смешните неща, създавани някога. И най-безсрамно извратените. Тотално неподходящ за бинджване, ако не искаш да те събудят след седмица в лудницата.

Ако помните коледните епизоди на Community, чийто създател също е Дан Хармън, то епизодът на Рик и Морти ще ви се стори направо постничък. За мен Community беше сериалът, който буквално превъзхождаше всичко останало по телевизията. А коледните епизоди бяха направо декадентски разточителни от гледна точка на закачки, препратки, обрати и въобще нещо, което може да се опише като мета-телевизионно писане. Дори един цял епизод беше изцяло стоп моушън анимиран.

Но да се върнем на коледния епизод на Рик и Морти. Те всъщност са два, но аз избирам да обсъдя само този от четвърти сезон. И то защото не мисля, че четвърти сезон беше най-слабият досега, както много от фенбазата твърди. Само си казвам мнението, спокойно, няма да навлизам в задочен спор. Rattlestar Ricklactica е закачка с пътуването във времето и донякъде Терминатор. Коледният елемент идва оттам, че докато се опитва да постави украсата на къщата, Джери, в типичен негов стил пада. Преди да си строши врата, Рик го хваща с лъч, който го прави по-лек от въздуха, и за да не си отлети по живо по здраво, прави обувките му по-тежки. Той и Морти го оставят с репликата „Какъв идиот трябва да си, за да си загубиш обувките?“. Този епизод проследява приключението на Джери в търсене на чепиците му и това на Рик и Морти, които отбраняват земята от еволюирали змии, открили пътуването във времето. Цели великолепни 22 минути.

Бонус предложения

Бонусът, който ви обещах, се състои от двете страни на една монета. Коледни сериали, противоположни като деня и нощта. Като Северна и Южна Кореа.

Коледна песен (A Christmas Carol) е една визуално разкошна адаптация на класиката за Ебенизър Скрудж и неговите коледни духове, достъпна в HBO GO. Заснет изцяло в тъмната гама, този зловещ вариант определено не е за деца. Единствените цветни петна сякаш подсилват визуалната метафора на филма – бялото на снега е препратка към окаляната невинност, синьото на очите на някои от героите символизира тяхната душа, а огънят на фенерите и свещите – надеждата за изцеление. Макар и визуално този филм да е истински шедьовър, останалите компоненти не са на такова ниво. Но това не значи, че трябва да пропуснете да се насладите на писането на Стивън Найт (Peaky Blinders) и играта на Гай Пиърс. С други думи, дори и да решите да посветите три часа от живота си на това и не ви хареса, пак няма да съжалявате.

Dash & Lily е точната противоположност – цветен, светъл, пълен с любов и надежда. Това предложение на Netflix е буквално всичко, което бихте искали от една коледна история (липсват единствено фантастичните елементи). Една модерна класика, която дърпа струните на душата и в нито един момент не прозвучава фалшиво. Всичко започва с една тетрадка с предизвикателства, вмъкната на рафта между Франи и Зоуи и Спасителят в ръжта в най-емблематичната книжарница в Ню Йорк – the Strand. Сериалът е любовно писмо към книгите, четенето, градския живот и Коледа. И е моят коледен подарък за вас. Гледайте да го отворите, колкото можете по-рано!