Честит осми март скъпи читатели! Весел и щастлив празник на всички дами!

По случай Международния ден на жената решихме да ви изненадаме с един специален обзорен материал, посветен на седем от най-добрите супергеройски истории, писани от жени. Макар традиционно комиксовото изкуство да се свързва в масовото съзнание със странни брадати чичковци, истината е, че в момента в индустрията работят множество талантливи жени, като техният брой непрекъснато нараства. Авторки, художнички, редакторки, консултантки – жените все по-уверено намират място в комиксовия бизнес, все по-често получават възможността да се реализират в големи издателства и все по-често успяват да разкажат истории, които достигат до широк кръг читатели. И преди тази статия сме публикували редица материали за комикси, писани от жени, като Стопаните на луната и слънцето от Рафаила Райкова, Ms. Marvel от Г. Уилоу Уилсън и Monstress на Марджори Лиу.

В днешната статия ще се фокусирам единствено върху сценаристките, но искам да добавя, че към настоящия момент следя кариерата на някои изключително обещаващи комиксови художнички, за които несъмнено ще намеря възможност да ви разкажа някой друг път.

И ако някой ви каже, че комиксите се пишат единствено от мъже за мъже, покажете му тази статия. Комиксите са за всички. Те по традиция са едно свързващо изкуство – свързват литературата с изобразителното изкуството, свързват словото с картината. И аз лично вярвам, че тяхната основна задача е да свързват всички нас, да ни карат да се чувстваме като членове на един и същи вид, независимо от хилядите неща, които ни разделят.

Приятно четене!