Автор: Марджори Лиу

Илюстрации: Сана Такида

Издателство: Image

Формат: 192 страници, меки корици

Марджори Лиу е сред комиксовите писатели, към които изпитвам огромни симпатии. Заслугата за това се дължи на работата ѝ в Марвел и най-вече на прекрасната ѝ арка Black Widow: The Name of the Rose, в която Лиу успя да събере петдесет години от обърканата, противоречива хронология на Наташа в една смислена и консистентна история за неочакваните завои в живота. Когато тази година Monstress, Volume 1: Awakening спечели „Хюго“ за най-добра графична история, си помислих, че този приз е всъщност позакъсняла награда за невероятната работа работа на Лиу с Черната вдовица. Но все пак реших да прочета комикса.

И изобщо не съжалявам. Получих много повече, отколкото бях очаквал.

Monstress е епично фентъзи с омагьосващо красиви илюстрации, което, макар да се вписва в традициите на западните комикси, заимства много елементи от японските манги. Историята се развива в алтернативна, матриархална версия на Азия и разказва за войната между две раси – арканиците, чиято външност често съчетава животински елементи, и хората, които са подкрепяни от ордена на кумианците – магьосници, захранващи се чрез поглъщане на органи на арканици. В своята същина Monstress е прелестно изящен комикс за магията, войната, расизма и робството.

Това, което прави впечатление още от началото, е изключителният мащаб на художествената вселена, в която се развива действието. Monstress има феноменален уърлдбилдинг – многопластов, сложен и детайлен. При такова многообразие няма как да не се сблъскам с неща, които за момента са ми неясни и необяснени, но важното е, че във всеки един миг от четенето, аз имах усещането, че Марджори Лиу е напълно наясно с цялото богатство на своята художествена вселена и знае какво се е случило с нея на всеки етап от хилядолетната ѝ история.

Просто още не е имала възможност да го разкаже на читателите. Наистина не бях попадал на друг комикс, който се доближава толкова много до светостроенето на най-прекрасните фентъзи многотомници.

Всъщност не е лъжа, че развитието на действието в Monstress напомня много повече на роман, отколкото на комикс. Знам, че авторите на ревюта често хвърлят подобни определения, за да покажат колко високо са оценили някоя графична история – „направо не е като комикс, а като истинска книга!“, сякаш комиксите изначално имат по-ниска художествена стойност от книгите. Не го казвам в този смисъл. Просто действието в този първи том наистина силно наподобява начало на епична фентъзи тухла. Начинът, по който е построена историята и по който са представени основните герои и конфликти, е много по-характерен за фентъзи романите, отколкото за западните комикси. В този смисъл Monstress е може би добър преход за хора, които обичат да четат книги, но искат да опитат комиксовия формат.

От това следва и единственият голям минус на Volume 1: Awakening – комиксът просто е прекалено кратък и крайно, крайно недостатъчен. Томчето съдържа шест броя, като първият е с дължината на три стандартни бройчета. Това прави общо 192 страници, което обикновено е достатъчно за да се разкаже интригуващо начало в комиксова форма. Тъй като историята тук е построена като роман, читателят получава началните шест глави от първата книга от епична фентъзи поредица. Да, те са прекрасни и грабващи, и абсолютно страхотни, но си остават недостатъчни. Искам още!

Това, което оправдава чакането, са божествените илюстрации на японската художничка Сана Такеда. Артът в Monstress е сякаш от друго измерение – изключително сложен, детайлен, изобилстващ от елементи. Вътрешният арт не се различава по качество и старание от този на кориците. Всяка страница и всеки панел от този комикс може да е картина в изискана галерия, а аз бих могъл да прекарам часове в това просто да се наслаждавам на прекрасните илюстрации. Такеда наистина не се притеснява да използва множество манга елементи и макар мангата да не е моят любим стил, все пак оставах с отворена уста при всяко следващо прелистване на страницата.

Monstress съдържа интригуващо тематично богатство, за което гимназиалната ми учителка по литература би могла да изпише стотици страници. За мен лично това е история за войната, робството и чудовищата вътре в нас, разказана по силен и въздействащ начин. Комисът изобилства от стряскащи картини – още от първата страница виждаме главната героиня в окови, с отрязана ръка. Тя е стока, която се продава на търг, а наддаващите купувачи си разменят реплики от рода на „Сигурно ли е, че не е човек? Все пак сме престъпници, не диваци.“ Според Марджори Лиу основните теми в комикса са вътрешната сила, необходима на личността за оцеляване в условия на постоянна дехуманизация, както и силата на женското приятелство.

Всъщност Лиу е направила много съзнателен избор да разкаже историята в матриархална вселена и съответно се възползва на максимум от това. Феновете на силни женски персонажи биха харесали Monstress  – всички главни герои са жени. Главната героиня Маика е жена, нейната сладичка малка спътничка – Лисичка – също, абсолютно всички членове на ордена на кумианците са жени, включително стражарите и войниците, лидерите на други групи, които виждаме за по-малко, също са само жени. Интересното е, че историята е толкова запленяваща и грабваща, че читателят много смътно осъзнава този факт, просто защото е прекалено погълнат от развитието на действието. Има по някой случаен герой мъж, но съвсем за малко. А, може би главната котката е мъж. Не съм напълно сигурен.

В крайна сметка Monstress, Volume 1: Awakening е интелигентно написан и изящно изрисуван комикс, който несъмнено си струва прочитането. Разбирам защо е получил „Хюго“ и смея да кажа, че го заслужава, макар моят личен фаворит сред номинираните да беше Black Panther, Volume 1: A Nation Under Our Feet от Та-Нехиси Коутс. Препоръчвам творението на Лиу и Такеда с две ръце и скоро ще намеря време да прочета и втория том, който вече е наличен. Надявам се всяка година да излизат поне по един-два тома, защото историята просто е прекалено грабваща.