Автор: Рафаила Райкова

Илюстрации: Рафаила Райкова

Издателство: Grozen Entertainment Ltd.

Формат: Твърди корици, 82 страници

На българския пазар рядко излизат комикси. Още по-рядко тези комикси са оригинални проекти на родни автори. Затова посрещам всяко ново заглавие с изключителен ентусиазъм… и известена доза скептицизъм. С удоволствие мога да заявя, че Стопаните на луната и слънцето, авторският комикс на Рафаила Райкова, оправда надеждите ми и мигновено се превърна в малко съкровище, намерило дом из рафтчетата на моята библиотека.

Макар да е на пазара от 2016-та, Стопаните на луната и слънцето попадна в полезрението ми едва преди няколко месеца, когато случайно я видях в една от централните софийски книжарници. Едва след като я прочетох разбрах колко усилия и труд са вложени в реализирането на проекта, колко постоянство е изисквало търсенето на издатели и средства, как е имало кампания в Kickstarter, успяла да събере близо $ 6 000 и така нататък… но всичко това научих в последствие. Когато взех книгата, не знаех нищо за нея и я оставих да говори за себе си, а това, което тя ми разказа, напълно ме плени.

Дълбоко под пръстта и камъните, под бетонните основи на блоковете, под останките от стари племена – живеят Стопаните на тази земя.
Те не са дошли от никъде… Те са тукашни така, както вековните дървета.. Както дивите треви. Първо – са живяли отгоре. После – бавно, потъвали надолу. Сега, са там – в дълбините на Земята. Там, те имат цял свят. Не ги виждаме. Не ги чуваме. Тропаме над главите им. Понякога, изравяме по някоя странна останка, която гордо поставяме в музеите си… Те ни чуват, виждат ни и ни пазят. Но не се показват.“

Стопаните на луната и слънцето е история, която използва някои интересни елементи от родния фолклор и митология и ги поставя в контекста на съвременна София. Заемките от фолклора са действително малко – в изграждането на своя художествен свят Рафаила Райкова не се е стремяла точно да адаптира древните народни вярвания, а се е водела основно от своето въображение, дала е поле на творческите си фантазии. Мога да кажа, че харесвам този подход, защото той е лишен от претенциозност, а крайният резултат е изключително удовлетворителен.

Причината, поради която четенето на Стопаните на луната е слънцето е толкова приятно изживяване, е топлата и уютна атмосфера, която те завива като вълнено родопско одеяло в зимна вечер, при все малкото на брой страници на комикса. Това в голяма степен се дължи на арта – рисунките са хем стилизирани, хем детайлни, цветовете са плътни и наситени, основно в оранжевата и синьо-зелената гама, дизайнът на главните герои ги прави симпатични и мили. Самите Стопани също са изключително чаровни и съм убеден, че ако комиксът беше написан за световния пазар и беше успял да се наложи, детските магазини сега щяха да са пълни с плюшени стопанчета.

Сюжетът сам по себе си не е нещо нечувано или невиждано, дори в някои моменти е простичък и предвидим, но печели много от това, че е поднесен с толкова красиви рисунки, успяващи да придадат очарование на по-невзрачната история. Главните герои са Бояна и Оги, млада двойка от София. Всеки от двамата крие от другия своята голяма тайна – той всяка вечер прибира Слънцето като пъдар, с голям дървен клон, а тя всяка сутрин става преди всички за да издои млякото на Луната. Действието се върти около бягството на едно малко демонче, което успява да се измъкне от Пазителите и достига до горния, тоест нашия свят. Бояна и Оги бързо трябва да открият източника на странните проблеми, защото Слънцето и Луната се държат все по-неестествено и ако не се направи нещо, това може да завърши много лошо…

Книгата се продава в комплект със CD, на което е записан оригинален саундтрак, предназначен за слушане по време на четенето. Лично на мен музиката не ми допадна, беше твърде странна и не съответстваше по дух на атмосферата на комикса, но все пак оценявам усилията, вложени в направата на този необичаен бонус. Освен това дискът съдържа скици на героите, гифчета и други интересни материали, които определено ми бяха интересни.

Ако искате да се потопите в една зареждаща, нежна и човешка история, разказана в прекрасни цветове, определено ви препоръчвам да потърсите Стопаните на луната и слънцето, без значение дали сте запалени комиксови фенове или никога не сте разтваряли книжка с картинки и балончета с текст. От тази история струи прелест и доброта, която  би могла да стопли много, много сърца.

 

Оценка: 9/10