7. Poison Ivy: Cycle of Life and Death от Ейми Чу

Голямото разнообразие на супергеройски комикси си има и един много неприятен недостатък  – трудно е човек да следи всичко, което излиза на пазара. Всеки месец се появяват десетки заглавия и съответно понякога се случва някой наистина феноменален комикс да бъде пренебрегнат просто защото е посветен на по-второстепенен герой, а не на Спайдър-мен или Батман. Случаят с  Poison Ivy: Cycle of Life and Death е точно такъв.

Минипоредицата на Ейми Чу, състояща се от шест броя, е всъщност първата самостоятелна поредица за доктор Памела Айсли – героиня, по-популярна под псевдонима Отровната Айви. В Cycle of Life and Death Ейми Чу успява не просто да създаде вълнуваща детективска история с необичайна атмосфера, но и да сътвори същински чудеса с главната героиня. Отровната Айви на Чу е сложна и многопластова личност, която хем живее в два свята – този на хората и този на растенията, – хем не принадлежи истински на нито един от тях. По този начин персонажът ѝ е обрисуван с една много специфична самота и зелена меланхолия, които карат вътрешните ѝ монолози да звучат едновременно близки и далечни, едновременно земни и мистични. Цялата поредица е изпълнена с една очарователна поетичност, а основната тема – за живота, смъртта и мястото на себеосъзнатата личността в този вечен кръговрат – е развита по впечатляващ начин.

Ако изпитвате дори минимален интерес към Отровната Айви, задължително ви съветвам да прочетете това невероятно заглавие. Всъщност дори да не изпитвате интерес към Айви, пак ви съветвам да го прочетете!

Освен Poison Ivy: Cycle of Life and Death, Ейми чу от 2016-а насам пише поредицата Red Sonja и вече има 26 завършени броя. Тя пише също така комиксите KISS, Summit и Green Hornet.


6. Avengers Assemble: Science Bros от Кели Сю ДеКоник

Едва в началото на седмицата ви разказахме за поредицата Captain Marvel на Кели Сю ДеКоник, послужила за основа на филма с Бри Ларсън. Ала всъщност това не е единствената поредица, която ДеКоник е писала за Марвел, и дори не е най-забавната!

Avengers Assemble: Science Bros е първата от трите арки, които ДеКоник написва за Отмъстителите, и определено най-отличителната. Чисто и просто комиксът представлява стопороцентова супергеройска комедия. Пишейки за Отмъстителите, ДеКоник отказва да се фокусира върху най-честите (и вече поизтъркани) теми като героизма, смелостта и величието, и затова решава да зарадва зрителите с една весела и забавна история. Не че в Science Bros няма героизъм и величие – има ги, има и страхотен екшън, и динамични бойни сцени, и схватки с гнусни реплити, но всичко е разказано откъм веселата страна на нещата. Арката включва две самостоятелни истории. В първата Тони Старк и Брус Банър сравняват гигатските си мозъци и гигантските си егота и се впускат в скоростно състезание, като се обзалагат, че загубилият ще трябва да върви гол в центъра на Ню Йорк. Във втората история пък Черната вдовица се сблъсква с миналото си и заминава с Хоукай и Спайдър-уомън за Сибир в търсене на изченало момиче. Там срещат огромни гущери. И двете истории са леки и приятни и могат истински да ви разсмеят, ако погледнете без предубеждение на тях.

Разбира се, скоро след като приключва тази арка, ДеКоник бързо доказва, че може да пише и драматични сюжети. Следващата ѝ история е кроусоувър между Captain Marvel и Avengers Assemble и е от героична, по-героична!

Освен Avengers Assemble и Captain Marvel Кели СюДеконик е авторка на комиксите Bitch Planet и Pretty Deadly, а в момента пише настоящата поредица за Aquaman на DC comics. 


5. Batgirl and the Birds of Prey от Джули и Шона Бенсън

За разлика от другите заглавия, включени в настоящия обзор, поредицата Batgirl and the Birds of Prey е написана не от една, а от цели две жени, работещи в екип – сестрите Джули и Шона Бенсън.  Това е и най-новата поредица сред представените в статията и се състои от 22 броя, издадени в три томчета.

Хищните птици са един от най-известните и обичани изцяло женски супергеройски отбори. Затова не е изненадващо, че когато през 2016-а редакторите от DC comics за пореден път рестартираха хронологията на вселената си, решиха да дадат на отбора ново самостоятелна поредица. В главните роли са Барбара Гордън – Батгърл, Дайна Ланс – Черното канарче, и Хелена Бартинери – Ловкинята. Комиксът представя по много интересен и свеж начин нездравия съюз, който формират трите. Груповата динамика е уловена страхотно, диалозите между жените са едновременно реалистични и забавни и няма как да не се зачудим дали сестрите Бенсън не са вложили част от своите собствени взаимоотношения в поредицата. Историята е бърза динамична, с много врътки и изненади, и трите томчета се четат буквално на един дъх. Едновременно с това в комикса с лекота са вкарани и някои сериозни моменти, които придават на персонажите тежест и стойност.

Смятам, че Batgirl and the Birds of Prey ще бъде истинско бижу за почитателите на женските персонажи в цялата DC вселена. Барбара, Дайна и Хелена са основните действащи лица, но освен това с развитието на историята в сюжета се включват редица други обичани героини на DC като Жената котка, Отровната Айви, Батуомън и Харли Куин.

След като приключиха Batgirl and the Birds of Prey сестрите Джули и Шона Бенсън продължават историята на Черното канарче и нейната любов, Зелената стрела, на страниците на настоящата поредица Green Arrow, която пишат и в момента.


4. Wonder Woman: The Circle от Гейл Симон

The Circle е една от най-известните арки в историята на Жената чудо. Гейл Симон започва работа по заглавието, когато поредицата е в пълен хаос: кралица Хиполита е единствената амазонка, останала на Темискира, Даяна е зарязала супергеройския костюм и работи под прикритие за правителството и така нататък. Изобщо всички елементи, които читателите обичат в историите за Жената чудо, са били заличени от заглавието от предишния автор.

Но когато Гейл Симон поема поредицата, тя ѝ вдъхва живот още от първия брой. Авторката връща действието на Темискира. Поднася вълнуващи ретроспекции за миналото на Хиполита. Измъква Жената чудо от правителството ѝ я поставя обратно при майка ѝ – кралица до войн, жена до жена. The Circle подхожда по много интересен начин към произхода на Даяна и изследва една изключително любопитна тема – женската завист. Все пак на острова на амазонките няма деца – никога не е имало. Част от жените тайно скърбят за това, но го приемат, защото разбират, че правилото важи за всички. Но тогава тяхната обичана кралица се сдобива с дъщеря – малката принцеса Даяна. Владетелката дава на себе си това, което е отречено на всички други, това, което забранява на сестрите си, макар да твърди, че ги обича. Сложните емоции, които бебето провокира в останалите амазонки, жестокото усещане за предателство, което изпитват те, любовта и гнева им към тяхната кралица – всички тези комплексни чувства са разказани по страхотен начин от Гейл Симон.   

The Circle е прекрасен пример за това как някой прозорлив и мъдър писател може да вземе историята на известен супергерой, да открие в нея някое неизследвано парче, а после да развие идеята си прекрасно, създавайки модерна класика.Гейл Симон също така е написала десетки броеве на поредиците Birds of Prey и Batgirl, създател е на поредицата Crosswind, а в момента пише за Марвел поредицата Domino.