4. Селина Кайл / Жената котка

Жената котка е един от най-разпознаваемите комиксови образи в популярната култура. Дори хора, които никога не са отваряли комикс, имат сравнително точна представа за това как изглежда хитрата съблазнителка с прилепнал черен костюм и котешки ушички.

В съзнанието на масовия читател образът на Селина Кайл е неразривно свързан с този на Батман и това не е случайно. Двамата имат дълга и богата история и сложните им отношения са обект на анализ в множество комикси, анимации и игрални филми. Но това не означава, че Жената котка е просто бележка към образа на Батман. Напротив – тя е толкова интересна и интригуваща, че в адски много отношения нейният персонаж превъзхожда този на Човека прилеп.

Батман е в същността си скучен герой – той е мрачен и добър, бие се с престъпниците, спазва стриктен морален код – не краде, не убива, винаги действа съобразно закона, директен, сдържан и категоричен е, върши работата си със сериозно мълчание. Батман може да бъде интересен, ако се постави в компанията на аткрактивни колоритни злодеи или в центъра на интригуващ детективски сюжет с готина мистерия.

Жената котка, от друга страна, няма нужда от подобни обстоятелства, за да бъде интересна – тя си е такава сама по себе си. Селина е палава, с приключенски дух, замесва се във всякакви ситуации, действа емоционално и импулсивно, пуска шеги и по време на своите приключения се забавлява от сърце. Котката никога не е в окови, не си поставя морални или законови рамки, а действа съобразно собствената си момента преценка. Тя може да мами, краде, дори убива, ако сметне, че ситуацията го изисква.

Батман и Жената котка се различават и по още един, изключително важен признак. Батман е статичен персонаж – той е герой, Черен рицар, бие се за справедливост… и десетилетие след десетилетие си остава такъв. Докато Селина е жив и променящ се образ.

Жената котка прави своя комиксов дебют в първи брой на Batman от 1940 г., където е наричана просто „Котката“. В първите няколко десетилетия Селина е само злодей – изобретателна крадла, която никога не е достатъчно умна, че да надхитри Батман – най-великия детектив.

С течение на времето образът на Селина се развива и задълбочава. В края на 80-те персонажът на Селина вече придобива силна социална натовареност – тя е бедно момиче от улицата, което се бори за оцеляването си в град, завладян от мафията. През 90-те Жената котка се превръща в истинска антигероиня – тоест героиня, която се бори за добри каузи, но е лишена от някои традиционни качества на класическите герои като идеализъм, себеотрицание и строг морален кодекс.

Постепенно Селина се превръща в персонаж, подобен на Робин Худ и става героиня, която краде от богатите и дава на бедните. В първите години на 21 век Жената котка достига до статуса на борец за справедливост и равенство. Тя става защитник на проститутките и момичетата от улиците на Готъм – жени, от които никой друг не се интересува – нито полицията, нито властите, нито дори Батман. Подобно на жените, които защитава, Селина произхожда от улицата, и това я превръща в много по-социален герой от милиардера Батман, който седи в луксозното си имение и пие чай, сервиран от иконом. И Селина Кайл се издига до позицията на борец за равенство без да спира да бъде палава, игрива и болезнено очарователна.


Къде можете да я намерите

Жената котка е един от основните персонажи в комиксите за Батман и има роля в много от неговите истории. Ако искате да запознаете с най-интересните ѝ интерпретации, можете да започнете с историята Batman: Year One на Франк Милър, която за първи излиза на отделни броеве през 1987 г. (Batman #404-407), но оттогава е преиздавана множество пъти в самостоятелен том и е лесна за намиране. Там Селина е представена като бедна проститутка. Франк Милър успява да сътвори една от най-емблематичните реплики на героинята – “You know what I hate most about men, skunk? Never met one.” С течение на развитието на сюжета, Селина Кайл си ушива костюм и започва да краде от богатите мафиоти.

Селина Кайл е поддържащ персонаж в поредиците Batman: The Long Halloween и Batman: Dark Victory от автора Джеф Лоуб и с арта на великолепния Тим Сейл. И двата комикса представлява лимитирани серии от съответно тринайсет и четиринайсет броя и са преиздавани неколкократно в сборни издания. В тях Селина вече се е позамогнала чрез множество кражби и води живот на относителен лукс. Ролята ѝ в сюжета е важна и изключително интригуваща. Популярността на тези две заглавия довежда до издаването на минипоредицата с шест броя Catwoman: When in Rome на същия творчески колектив – Джеф Лоуб и Тим Сейл. Действието в минипоредицата се развива паралелно на някои от събитията в средата на Batman: Dark Victory.

Авторът, който има най-голяма заслуга за превръщането на Селина в героиня, е Ед Брубейкър. Той пише първите 37 броя на поредицата Catwoman, започнала през 2002 г. Броевете на Брубейкър в последните години бяха преиздадени в три тома с меки корици – Catwoman Vol. 1: Trail of the Catwoman, Catwoman Vol. 2: No Easy Way Down и Catwoman Vol. 3: Under Pressure. Точно тази поредица редефинира Жената котка – тя не е изцяло добра, но не е и зла. Вече не е алчната егоистка, крадяща за собствена облага, а сложна и противоречива личност, осъзнаваща, че на този свят има хора, които се нуждаят от защита и на които полицията и властите няма да помогнат. Селина решава да стане защитник на онези жители на Готъм, които Батман смята за недостойни за помощта му – проститутките и наркоманите. Поредицата се занимава с множество сериозни проблеми, извадени сякаш от заглавията на вестниците, и до днес представлява най-стойностният комикс за Жената котка, който можете да намерите.


Екранизации

Жената котка участва в множество анимационни и игрални сериали и филми. Тя присъства както в игралния сериал Batman от 60-те, така и в анимационния Batman: The Animated Series от 90-те. Последната поява на Жената котка от този период е в краткия анимационен филм Chase me, който не съдържа диалог или звукови ефекти, а само музикален саундтрак. Филмът е достъпен за гледане в YouTube на един от официалните канали на Warner Bros и можете да го видите тук.

Селина Кайл има централна роля в игралния филм Batman Returns (1992), където героинята е изиграна от Мишел Пфайфър. Филмът не е особено верен на комиксите – в него Селина е комична и смотана секретарка, убита от злия си шеф и преобразена в жена котка посредством мистериозен ритуал, напомнящ превръщане на човек във вампир. И все пак, макар Селина Кайл да е доста различна от тази в комиксите, маскираната ѝ версия – Жената котка – представлява невероятно точна по дух адаптация. Жената котка е чаровна и игрива, но едновременно с това има психологическа сложност и дълбочина. Отношенията между Батман и Жената котка са представени по много въздействащ начин, а изпълнението на Мишел Пфайфър е просто великолепно.

Селина Кайл има важна роля в The Dark Knight Rises (2012) – третият филм от трилогията на режисьора Кристофър Нолан, посветена на Черния рицар. Тази версия е много близка до комиксите – Селина е енигматична антигероиня, която размива линиите между доброто и злото. Ан Хатауей е изключителна в ролята и представя Жената котка в целия ѝ блясък и очарование. За жалост обаче филмът има множество недостатъци, независещи по никакъв начин от Ан Хатауей и нейната героиня.

Освен това Селина е един от главните герои в сериала Gotham, чието излъчване все още продължава. Тя е бедна тинейджърка, живееща в града и занимаваща се с улична престъпност. Тази версия е сравнително близка до комиксите, като се изключи възрастовата разлика и някои други промени. Селина редовно съдейства на комисар Гордън и младия Брус Уейн и през трети сезон дори започва романтична връзка с Брус.