rosa-tudor1Династията на Тюдорите, управлявала Англия от 1485 г. до 1603 г., е сред най-известните западноевропейски кралски родове. Към нея спадат общо петима владетели – Хенри VII, следван от сина си Хенри VIII и трите му деца – Едуард VI, Мария I и Елизабет I.

Историята на Тюдорите възбужда въображението на творците от цял свят от вече 500 години – на тях са посветени разнообразни романи, пиеси, опери, картини. От началото на 20 век насам представителите на този кралски род са интерпретирани в десетки кино и телевизионни продукции.

Настоящата статия е опит да се представят най-добрите филми, сериали и минисериали, посветени на Тюдорите. Изложените в нея мнения са строго субективни, но са направени на базата на дългогодишни проучвания на различните художествени интерпретации на династията.

Избраните произведения са разпределени в зависимост от периода, който разглеждат: Въздигане на Тюдорите, Управление на Хенри VIII, Кралица Елизабет – ранни години и Златен век. Към всеки един период съм избрал по едно представително (или иначе казано, любимо!) заглавие, което е описано по-подробно.