ЗЛАТНИЯТ ВЕК


Мери, Кралицата на Шотландия / Mary, Queen of Scots (1971)

Списъкът не би бил пълен, ако не включа поне едно заглавие, посветено на Мария Стюарт, известна като Мери, Кралицата на Шотландия. Мери Стюарт е политически противник на Елизабет поради често изявяваните си претенции към английския трон. Съдбите на двете са свързани и Елизабет присъства в почти всеки филм за Мери, така както Мери присъства в почти всеки филм за зрелите години на Елизабет. Мери, Кралицата на Шотландия разказва за сблъсъка на двете силни жени, като защитава, естествено, гледната точка на Мери. Номиниран е за пет награди Оскар, включително за най-добра актриса в главна роля (Ванеса Редгрейв). Гленда Джаксън се завръща в ролята на Елизабет, която играе в популярния минисериал на BBC Elizabeth R. Двете актриси предлагат изключително силни изпълнения в главните роли, с което напълно компенсират за донякъде скучния сюжет на филма.


Елизабет I / Elizabeth I (2005)

Елизабет I е минисериал в две части, разказващ за зрелите години от управлението на британската кралица. Носител е на три награди Златен глобус – за най-добър мини-сериал, за най-добра актриса в главна роля (Хелън Мирън) и за най-добър актьор в поддържаща роля (Джеръми Айрънс).

Проектът е дело на знаменития британски режисьор Том Хупър (Речта на краля, Клетниците). В годините след излизането на сериала Хупър се е доказал като творец с фин усет към детайла и особен интерес към историческата тематика, но още в Елизабет I виждаме всички елементи, благодарение на които Хупър ще спечели световното признание, на което се радва днес. Сериалът представлява детайлно изследване на психиката на зрялата Елизабет и е интересен трактат върху последствията от властта и самотата.

Хелън Мирън е спираща дъха в ролята на Елизабет, неслучайно Мерил Стрийп казва, че тази жена е „Божество на актьорската игра”. Мирън показва Кралицата дева в нейния пълен блясък и демонстрира изключителната харизма и величие на Елизабет,  без да спестява и по-неприятните ѝ черти – променливите ѝ настроения, арогантността, изблиците на ярост и истерия. Мирън играе известната владетелка по затрогващ и будещ състрадание начин и успява едновременно да покаже и жената, и легендарната историческа фигура.

Първата част на минисериала се концентрира върху отношенията между Елизабет и Робърт Дъдли, противоборството между Елизабет и Мери Стюарт и отблъскването на Испанската армада. Джеръми Айрънс се потапя изключително успешно в ролята на дългогодишния спътник на Елизабет и двамата с Хелън Мирън наистина изглеждат като хора, изживели половината си живот един край друг, без да могат действително да бъдат заедно. Втората част на сериала разказва за увлечението на кралицата към младия ѝ фаворит Робърт Девъро, известен като граф Есекс – доведен син на Робърт Дъдли, и представя събитията около бунта на Есекс. Младият Хю Данси (Ханибал) с големи очи и ангелско лице е повече от перфектен за ролята на привлекателния младеж, спечелил симпатиите на застаряващата кралица. Цялостно сериалът показва смазващия ефект, който дългогодишната власт оказва върху Елизабет, и изобразява перфектно силите и слабостите на великата кралица.

Елизабет I представлява най-добрата художествена екранна адаптация на втората половина от управлението на кралицата и заедно със сериала Династията на Тюдорите и филма Елизабет с Кейт Бланшет оформя моята лична Света троица на екранизациите за известния монархичен род.


Влюбеният Шекспир / Shakespeare in Love (1998)

Включвам този филм в обзора си, защото ми се иска да покажа малко повече от света, който създава кралица Елизабет. Ерата на Елизабет често е наричана Златен век в английската история, това е върхът на английския ренесанс, на английската поезия и литература, времето, в което Елизабетинският театър разцъфтява и в което творят Уилям Шекспир и редица други писатели с новаторско мислене.

Влюбеният Шекспир е изящна историческа романтична комедия и получава шест награди Оскар, включително за най-добър филм, най-добра актриса в главна роля (Гуинет Полтроу) и най-добра актриса в поддържаща роля (Джуди Денч). Това е филм за красотата и чара на изкуството, за магията на театъра, за фантазията, по-силна от неприятната действителност. Джуди Денч играе строгата и величествена Елизабет от по-късните години на управлението ѝ, впечатлена от затрогващия начин, по който пиесата „Ромео и Жулиета” на Уилям Шекспир представя любовта. Интересен факт е, че Джуди Денч и Кейт Бланшет са номирани за Оскар за ролята на Елизабет в една и съща година – Денч за поддържаща, а Бланшет за главна роля. И двете си партнират с Джоузеф Файнс, който в единия филм играе Уилям Шекспир, а в другия – Робърт Дъдли.

Влюбеният Шекспир е красив и забавен филм, направен с много много любов. Ще ми се такива филми да излизаха по-често.


Анонимен / Anonymous (2011)

Този покъртителен филм на Роланд Емерих е напаст Божия и го включвам тук само за да ви предупредя да стоите далеч от него!!! Ок, шегувам се. Донякъде.

Анонимен има изящни костюми и бомбастична лъскава визия, на която бихте могли да се насладите само ако го гледате с убеждението, че това е бутафорна пародия на исторически филм и представлява нестандартен опит за историческа комедия. Тук Роланд Емерих не само твърди, че Шекспир не е истинският автор на пиесите си, а дори обявява, че Елизабет, Девствената кралицата, е имала безброй сексуални връзки с мъжете от двора си и тайно е родила множество копелета, които е захвърлила без да ѝ мигне окото. Старата и младата Елизабет се играят съответно от Ванеса Редгрейв и Джоели Ричардсън, които са майка и дъщеря в истинския живот и вече са участвали в редица филми и сериали за Тюдорите. Тяхната игра е общо взето единственото по-стойностно нещо в този срам.


Няколко финални слова

Едно е ясно – филми и сериали за епохата на Тюдорите се правят и ще продължават да се правят. От 2000 г. насам е имало поне пет сериозни екранни версии на Хенри VIII и Ан Болейн. Интересното е, че заглавията, посветени на темата, стават все по-разнообразни като жанр и насоченост. Wolf Hall от миналата година беше и претенциозна историческа драма. Господство – сериал за Мери Стюарт, в чиито по-късни сезони голямо участие има и Елизабет – е тийн сериал от телевизията, създала Дневниците на вампира и Клюкарката. Бялата принцеса, който в момента се снима и ще излезе догодина, е по романите на Филипа Грегъри и най-вероятно ще има силна феминистична насоченост. Любопитно е как историческите събития непрекъснато получават нови и нови интерпретации. Според мен именно затова продължават да се правят филми и сериали за Тюдорите и затова хората продължават да ги гледат – всеки знае историята на Хенри и Ан, но все пак винаги е интересно да видим какво ново ще предложи новата версия, как ще представи по субективен начин обективната действителност, кои герои ще оправдае и кои ще осъди. Защото, както казах и по-рано, всеки исторически филм говори много повече за времето, в което е направен, отколкото за времето, в което се развива действието.