ВЪЗДИГАНЕТО НА ТЮДОРИТЕ


Бялата кралица / The White Queen (2013)

Бялата кралица е британски минисериал, разказващ за Войната на розите – поредица от граждански войни за престола на Англия между династиите Йорк и Ланкастър*. В центъра на сюжета са три изключителни жени, живели по онова време – Елизабет Удвил, Маргарет Бофор и Ан Невил. Сериалът успява да балансира перфектно между трите главни героини и да представи по разбираем и достъпен начин сложната плетеница от исторически фигури, участващи в този критичен период от историята на Англия. Всъщност Бялата кралица е адаптация на три романа на известната писателка, специалист по династията на Тюдорите, Филипа Грегъри – Бялата кралица, Червената кралица и Пленница на короната. Във всяка от книгите Грегъри представя гледната точка на един от трите централни женски образа, което води до известна повторяемост и монотонност. Сериалът обединява трите истории в един цялостен сюжет, което е доста по-интригуващо и приятно за гледане.

Актьорската игра заслужава единствено гръмки адмирации. Номинираната за Златен глобус Ребека Фъргюсън е феноменална в ролята на силната и обаятелна вдовица Елизабет Удвил, пленила сърцето на младия крал Едуард IV (Макс Айрънс). Аманда Хейл е безкрайно чаровна като фанатичната Маргарет Бофор и успява да предаде изключително естествено манията за величие и пристъпите на лудост на персонажа си. Фей Марсей, която може би познавате от последните сезони на Игра на тронове, се справя великолепно като Ан Невил и изиграва по впечатляващ начин трансформацията на героинята от наивно малко момиче във властна кралица на Англия.

Сериалът успява не просто да разкаже историята, а да вмъкне в сюжета различни любопитни детайли и слухове за онази епоха. Обвиненията във вещерство, отправяни срещу Елизабет Удвил, неясната смърт на крал Хенри VI, известната средновековна мистерия за принцовете в Лондонската кула – всичко това е адаптирано и интерпретирано по страхотен начин в Бялата кралица. Сериалът изпъква и с необичайно положителното представяне на Ричард III (Анайрин Барнард ), когото доста произведения описват като луд или неморален антигерой. Тази популярна негативна интерпретация тръгва още от времето на Шекспир, чиято пиеса Ричард III е силно политизирана – все пак Шекспир твори по времето на кралица Елизабет, а Ричард III е най-видният противник на нейния дядо. Бялата кралица ни дава, освен всичко друго, една страхотна версия на човечен, разумен и далновиден Ричард III.

Войната на розите, както и сериалът, завършват с коронясването на Хенри VII – първият владетел от династията на Тюдорите. През 2016 г. беше обявено, че се подготвя продължение, Бялата принцеса, което да разкаже за живота на съпругата на Хенри VII – Елизабет Йоркска. Оригиналният актьорски състав на Бялата кралица няма да се завърне в продължението, но сценаристката Ема Фрост и част от режисьорите ще се включат в проекта. Еси Дейвис ще поеме ролята на Елизабет Удвил, а Мишел Флеъри – на Маргарет Борфор.


The Shadow of the Tower (1972)

The Shadow of the Tower е телевизионен сериал, или по-скоро телевизионен театър, състоящ се от тринайсет епизода. Разказва различни моменти от историята на Хенри VII и брака му с Елизабет Йоркска. Джеймс Максуел несъмнено притежава необходимата харизма за ролята на първия монарх от династията на Тюдорите, а Норма Уест е страхотна и изразителна като чаровната му съпруга Елизабет. Сериалът е добре написан и до голяма степен верен на историята, но, уви, е толкова ужасно остарял, че няма как да се хареса на съвременната аудитория. В статията ще прочетете за заглавия, излезли далеч преди 1972 г., но по някаква причина всяко от тях успява да звучи по-адекватно и актуално от The Shadow of the Tower. Искрено се надявам излизащият догодина сериал Бялата принцеса да представи тази история в по-гледаем и достъпен за нашето съвремие вид.