Миязаки се завръща с нов филм

Легендарният режисьор на студио Гибли Хаяо Миязаки работи върху нов пълнометражен филм, в който за пръв път ще използва CG анимация. Това обяви в петък продуцентът на Гибли Тошио Сузуки в интервю в Лос Анджелис преди раздаването на наградите Оскар.

През 2013 г. Миязаки заявява, че се оттегля и повече няма да режисира пълнометражни филми. Въпреки това обаче той не спира да работи: започва да се учи да рисува на таблет и променя отношението си към компютърната анимация, която доскоро отказваше да използва. Така се ражда идеята за късометражен CG филм, наречен Kemushi no Boro, която по-късно прераства в проект за нов пълнометражен филм. Филмът все още няма официално заглавие, нито премиерна дата.


Премиера на „Американски богове“

Първият епизод от сериала на Starz Американски богове по романа на Нийл Геймън ще бъде излъчен в неделя, 30 април. Гостите на фестивала SXSW в Остин, Тексас пък ще имат възможността да посетят световната премиера на сериала на 11 март.

Сезонът ще има общо осем епизода. Сценаристи са Брайън Фулър и Майкъл Грийн, а главните роли играят Рики Уитъл и Иън Макшейн.

Оскари 2017

След като от ShadowDance обявихме кои са нашите любими филми за изминалата година, от Академията последваха примера ни и представиха своите фаворити за 2016 г.

За най-добър филм първоначално бе обявен La La Land, но след като целият екип излезе на сцената, стана ясно, че е имало грешка и всъщност статуетката отива при Moonlight (Лунна светлина). Все пак La La Land не се размина с Оскарите и се прибра с най-много призове – за най-добър режисьор (Деймиън Шазел), най-добра женска роля (Ема Стоун), най-добри декори, най-добра филмова музика (Justin Hurwitz), най-добра оригинална песен (City of Stars) и най-добро операторско майсторство (Linus Sandgren).

Фантастичните филми, които се отличиха тази година, са Фантастични животни и къде да ги намерим за най-добри костюми, Първи контакт за най-добър звук, Книга за джунглата за най-добри визуални ефекти, Отряд самоубийци за най-добър грим и прически. Оскар за най-добра анимация прибраха Disney за Зоотрополис и Pixar за късометражния Piper.

Moonlight спечели най-много статуетки след La La Land: освен за най-добър филм, беше отличен и за най-добра поддържаща мъжка роля (Махершала Али) и най-добър адаптиран сценарий. Манчестър край морето си тръгна с два Оскара: най-добра мъжка роля (Кейси Афлек) и най-добър оригинален сценарий (Кенет Лонерган). Военната драма на Мел Гибсън Възражение по съвест също се сдоби с две статуетки: за най-добър филмов монтаж и за най-добър звуков монтаж.

Вайола Дейвис взе Оскар за най-добра поддържаща роля във Fences, а за най-добър чуждоезиков филм беше определен иранският The Salesman. Наградите за най-добър пълнометражен и късометражен документален филм отидоха съответно при O.J.: Made in America и The White Helmets.