Режисьор: Дейвид Айер

Сценарий: Дейвид Айер

В ролите: Уил Смит, Джаред Лето, Марго Роби, Вайола Дейвис, Джоел Кинаман, Джай Кортни, Кара Делевин

Материалът на: Roland Vivian

12489243_1674589672821667_4430624289856009994_oDC Comics ме дразнят неимоверно. И не защо героите им не са ми интересни (което естествено е мой проблем, не техен), а защото филмовата им вселена е ЗЛЕ. Marvel започнаха бавно, изградиха основи, запознаха ни с главните си персонажи в продължение на години, преди да ни предложат първия си ансамблов филм, и днес, осем години по-късно, имаме филми като Гражданска война, където една сюрия привидно несъвместими герои участват в добре конструирани истории; всеки има роля, всеки има място в споделената вселена и зрителят е достатъчно добре запознат с всички установени персонажи, което позволява на новодошлите да получат нужното време, за да опознаем и тях отблизо. Междувременно DC ни предлагат вече втора реинкарнация на Супермен и трета на Батман, която дори нямахме шанса да опознаем в негова собствена лента, преди да го сблъскат с другия си флагман в може би най-неадекватния супергероичен филм за последните петнадесет години. Опитът да скочат от точка А до точка Ф, прескачайки всички други букви по пътя, беше некадърен, протяжен и депресиращ. Съответно, очакванията ми за Отряд самоубийци – филм с не един, не двама, не трима, а ДЕСЕТ нови героя, които не сме виждали досега – бяха меко казано ниски.

maxresdefault (1)Изненадващо, Отрядът (а.к.а. „филмът за Харли Куин с адвокатката от How to Get Away With Murder„) е две и половина идеи по-добър, отколкото си мислех, че ще бъде. Историята е покъртителна (поради което няма да ви губя времето с нея), но такава беше и тази на великолепния Дедпуул. Това само по себе си не е рецепта за провал, ако другите елементи са кадърно изпипани. Случаят тук е смесица от попадения и неуспехи. На първо място, Харли Куин (Марго Роби) е точно толкова добра, колкото всички се надявахме да бъде. Не знам доколко образът ѝ съвпада с този от комиксите, но във филма изпълнението на Роби е прекрасна комбинация от лоли-мечтата на всеки реформиран педофил и отракан психопат с елементи на разлигавен садизъм. От трейлъра беше ясно, че Отрядът ще се пъне да я вкара във всеки възможен кадър, но изненадващото е, че въпреки очевидно комерсиалните причини, персонажът работи.

maxresdefaultОт останалите самоубийци, единствено Deadshot (Уил Смит) се запомня с нещо, и то е единствено чарът на Смит. Жокерът на Джаред Лето има стабилно, но странично участие, което всъщност е много добро решение, защото този персонаж е твърде популярен и би насочил твърде много внимание към себе си. Лето прави добра, но незапомняща се роля, а любовната му история с Харли е на ръба да носи някаква емоция, но уви, не успява. За съжаление, всички останали герои са тотално безлични, и което е по-лошо, половината са ненужни.

forget-joker-suicide-squad-trailer-reveals-enchantress-is-in-control-of-task-force-x-e-932278Което ме води до най-сериозния ми проблем както с Отряд самоубийци, така и с DC Comics като цяло. Вместо да се опитват да изградят нещо свое, те реагират. Понеже Marvel постигнаха такъв бомбастичен успех със споделената си вселена, DC се опитват да наблъскат възможно най-много герои в безкрайно недостатъчно количество сюжет вече втори филм тази година. Още преди излизането си, Отрядът видя няколко пренаписвания, особено след бокс-офиса на Дедпуул, когато сценарият беше върнат „за да се добавят повече шеги“. И това си личи. Отношенията между персонажите са недоизпипани и фалшиви, боклучавата история не съумява да ги направи близки на зрителя или да изгради някакви отношения помежду им. Практически всеки елемент от филма вони на опити да се повтори успеха на Marvel, без да се посветят нужното внимание и усилия. Което не е особена изненада, предвид че начело на DC-вселената стои Зак Снайдър, който е тотален позьор с нулев капацитет за нюансираност или интелигентно изграждане на персонажи. Съответно, единствената дълбочина идва от индивидуалните качества на актьорите, а това никога не е достатъчно.

picture-of-margot-robbie-suicide-squad-photoПри все основно негативния тон на ревюто, истината е, че Отряд самоубийци всъщност е чаровен и забавен филм, който изгледах с удоволствие и който с удоволствие ще гледам отново. Критиките ми към него реално са базирани на франчайза, към който принадлежи. Ако това беше самостоятена лента със собствени герои, вероятно щях да му се зарадвам доста повече. Но като част от нездравия опит на DC Comics да наваксат огромната преднина, която Marvel имат пред тях, филмът не е големият успех, от който те се нуждаеха. Да се надяваме, че Wonder Woman ще компенсира. И също така че скоро ще видим спин-оф за Харли.

Оценка: 6.5/10

Материалът на: Roland Vivian