С удоволствие ви представяме юбилейното десето издание на алманаха ФантАstika, издаван от Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“, който излиза в електронен и хартиен вариант. Алманахът без съмнение е едно от най-амбициозните начинания на родната фантастична сцена и постигането на този важен праг тринадесет години след началото му, дава надежда, че този тип издания имат твърдо място в сърцата на феновете. Поредицата бе отличена през 2015 г. в категория „Най-добро списание“ на Националните фантастични награди, а впоследствие алманахът получи и европейската награда Best Magazine на международния фестивал на фантастиката Еврокон.

На официалния сайт на изданието можете да се запознаете със съдържанието на сборника, а също да прочетете уводните „Десети признания на съставителя“, в които Атанас П. Славов споделя освен всичко останало, че „ФантАstika 2019-20 е ако не най-голям, то поне най-богат визуално“. Алманахът съдържа 120 пълноцветни страници, част от които са галерии на художници, а други – илюстрации към петте български разказа от конкурса „Изгревът на следващото“, който през 2019 г. се проведе за втори път. От членовете на Тера Фантазия ще се срещнете с нови творби на Валентин Д. Иванов, Александър Карапанчев, Светослав Николов и Николай Теллалов. Последният, освен с разказ, присъства и с есето Манифест на оптимизма във време на доминиращ песимизъм – текст, „който може да се счита за идeен гвоздей на броя“, според прес-съобщението на издателите.

Алманахът включва познати категории като „Фантастихия“, с творби на Анибал Радичев и Александър Бурмов, „Фантастология“ с „текст на Янчо Чолаков за Светослав Минков, иронични коментари за нашествието на масовата култура във фантастиката, сериозен поглед върху хоръра, представяния на непревеждани книги, а също и спомени на български писател от срещите му с Рей Бредбъри“, както и „Откъде идваме“, който предлага срещи с творчеството на Димитър Пеев и Владимир Полянов. Интерес в съдържанието буди и материал за живота на софийския клуб по фантастика „Иван Ефремов“ през призмата на Държавна сигурност.

Няма как да пропуснем и секцията „Нови броеве на жанрови списания през 2019 година“, в която можем да се порадваме и на отзив за нашето издание ShadowDance #1: Киберпънк.

Както всички издания на Човешката библиотека, електронната версия на ФантАstika 2019-20 се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат ако и колкото преценят“. Издателите обещават, че всички дарения ще бъдат вложени в допечатки на изчерпаните броеве от алманаха.

За повече информация, възможности за поръчки, както и откъс от един от разказите, можете да видите официалното обявление за алманаха.