Привет на всички любители на фантастиката и честит 24-и май от екипа на ShadowDance! Може би си спомняте, че в редакционното за месеца ви загатнахме една наша идея, а именно – да публикуваме поредица от материали за огнищата на фантастиката в България. Желанието ни е да представим полето на феновете и деятелите на жанра у нас, така наречения „фендъм“, и то през погледа най-вече на хората, които са участвали и участват активно в него и имат най-големи заслуги за развитието на фантастиката във всичките ѝ форми у нас. Просвещението е дълъг, своеобразен и чуплив процес, за него са нужни много хора и усилие. Най-важната и първа стъпка е да се информираме за историята и реалното състояние на жанра в момента. Вярно, много трудно бихме могли да го направим по някакъв дори приблизително обективен начин, затова в тази поредица от текстове няма да се опитваме да рисуваме такава картина. Вместо това ще дадем думата на самите фантасти, всеки с историята на своята си общност.

Искаше ни се вече да сме публикували няколко такива представяния, но по-добре по-късно, отколкото  никога, както историята на ShadowDance красноречиво е показала. Започваме тази поредица с кратка визитка на едно от старите средища на фантастиката у нас – софийския клуб Иван Ефремов, в който са членували не един и двама видни представители на фендъма. Думата давам на настоящия председател на клуба, Дилян Благов, който беше така любезен да ни изпрати долния текст. Също така, приканваме отново всички деятели на фантастиката (клубни, издатели, редактори и т.н.) да се свържат с нас (на admin-at-shadowdance.info), за да обсъдим публикуването на други такива текстове на страницата на списанието.

Рандъм


efremov-2Интегралният клуб по фантастика, евристика и прогностика „Иван Ефремов“
е учреден през април 1974 г. от група влюбени във фантастиката хора, които решават, че Тя им е дала прекалено много и трябва да направят нещо за Нея.

Предистория:

1962 г. – Христо Гешанов формира клуба първопроходец „Приятели на бъдещето“ към Градския комитет на комсомола в София
1969 г. – списание „Космос“ обявява конкурс за млади фантасти и отттам възниква клубът-семинар „Златното перо“ (Александър Карапанчев, Светослав Николов и др.)
1969 г. – Атанас П. Славов регистрира в Бургас клуба „Тера Фантазия“
1971 г. – Ненко Сейменлийски и Тодор Ялъмов създават студентски клуб „Фантастика и футурология“ при СУ

Основатели: Ненко Сейменлийски, Тодор Ялъмов, Александър Карапанчев, Пламен Аврамов, Крум Чокойски, Валери Голев, Атанас П. Славов.

Малко по-късно се присъединяват и други: Юрий Илков, Ивайло Рунев, Огнян Митов, Александър Бурмов, Георги Арнаудов, Мирослав Попов, Юри Георгиев, Васил Сивов, Иван Н. Хаджиев, Тони Пантев, Андриан Первазов, Йордан Янков, Вал Тодоров и др.

Патрон на клуба: Иван Ефремов. Неговият модел на бъдеща личност с принципно нови качества зарежда с енергия целия клубен живот. Същевременно клубът е и купонджийско сборище на хора от всякакви възрасти (от 15-16 нагоре), сред които шегата и взаимните пародии са редовно занимание.

Адрес през годините:

Отначало групата се събира на частни адреси и мечтае за голям клуб, в който интелектуалните аутсайдери, наречени „читатели на фантастика“, да се чувстват у дома си. После я приемат като секция към Клуба на младия научен работник от обществените науки, ръководен от проф. Нансен Бехар. Половин година по-късно се трансформира в Клуб по прогностика и фантастика „Иван Ефремов“ при ГМД „Лиляна Димитрова“ (сега – Дом на културата „Средец“), където е и до днес. През 2015 г. се регистрира под настоящото си име.

efremov-1

Място и време за провеждане на сбирките, координати в интернет:

Сбирките се провеждат в ДК „Средец“, София, ул. „Кракра“ 2А, стая 213, всеки вторник от 19:30-19:45 ч. до 21:45 ч. Сайт: www.sf-sofia.com, форум: www.sf-sofia.com/forum. Страница във Фейсбук: https://www.facebook.com/clubefremov/. Група във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/1423299834588918/. Програмата за сбирките се изготвя всеки месец и можете да я намерите на сайта на клуба, във фейсбук или в следния раздел от форума: http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=6&rb_v=viewforum.

Основна дейност:

Дейността на клуба никога не е прекъсвала от създаването му до днес, независимо от личните и обществените бури и циклони, независимо от върховете или паденията. В момента тя се състои основно от ежеседмични сбирки в стая 213 на ДК „Средец“, като всяка сбирка е посветена на избрана тема по предварително съставен месечен план (виж програмата). Всеки има право да предлага теми и да е водещ на съответните сбирки. Входът е напълно свободен, присъствието не е задължително, а според интереса към темата. Няма изискване за принадлежност към клуба или пък друго ограничение. Всички желаещи са добре дошли! Клубът непрекъснато набира нови съмишленици и всеки дошъл на сбирка може да се чувства като негов член.

Други дейности:

hakeri-terraПрез годините различни клубни звена са провеждали самостоятелна работа. В момента секция Футурология с ръководител Йордан Янков подготвя и провежда серия сбирки под надслов Човешкото бъдеще. Издава се списание Тера фантастика с главен редактор – Юрий Илков (рецензии на книги от поредицата може да прочетете и в ShadowDance: Операция „Риба“Орфеус слиза в Ада, Домът на Велзевул; за мой най-голям срам все още нямаме статия за една от любимите ми фантастики, Хакери на човешките души – бел. Рандъм), в което се поместват разкази и други материали от България и целия свят. Библиотека Тера фантастика представя нови книги на наши фантасти (а вече и преводни – първата е Светлина в прозорчето от Святослав Логинов); издадени са и четири сборника с български фантастични разкази, публикувани само в периодиката преди 1976 г. (съставител – Георги Недялков). Предстои издаването на антология на българския комикс (съставител – отново той).

Ежегодно се организират национални конвенти на фендъма с името „Булгакон“ (няколко реда и малко снимки по темата има тук – бел. Рандъм) в различни градове, както и местни срещи в хижи на Витоша („Теракон“). Клубът взима дейно участие в ежегодните сбирки „Таласъмия“, „Зимна Таласъмия (Вълчи дни)“, „Толкин фест“, „Тракон“ и др. Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“, основано от Атанас П. Славов, провежда т.нар. Фантастивали (фестивали на фантастичното) и подготвя за печат поредица „Най-доброто от българската фантастика“. Членове на клуба участват в още редица дейности – като литературни конкурси и работилници, изложби, сбирки на други клубове от София и страната, проекта „Фантастично читалище“ (Георги Недялков, Николай Чолаков и Златко Петков – http://scifi.nickmch.info/index.html) и пр.