Творческата фантазия е в основата на изкуството. Независимо от този всеизвестен факт, типологичната разновидност изкуство, наречена „фантастика“, в България е считана за треторазряден „литературен жанр“. Разбира се, голяма вина в случая има книжният пазар, залят с епоси от типа „меч и магия“ и „вампирски трилъри“. Сравнете: фантастът Рюноске Акутагава заема в японската литература място, подобно на това, което си е спечелил Иван Вазов у нас, а фантастиката там е част от традиционното изкуство. И не е случайно онова, което всички знаем – какъв прогрес отбелязва тази страна през ХХ век.

В България никога не е имало творческо обединение на създателите на фантастика в различните видове изкуство, ако не се смята за кратко съществувалата секция на фантастите към Съюза на писателите, която прекратява дейността си след смъртта на Любен Дилов и Агоп Мелконян. Нашето Дружество на българските фантасти ТЕРА ФАНТАЗИЯ е юридически факт от началото на 2009 година, но в него членуват писатели, художници, преводачи, съставители, музиканти и киноведи, които в продължение на десетилетия чрез самодейни клубове по фантастика и прогностика са се борили за достойното представяне на жанра в авторство и превод у нас.

В секцията Писатели са обединени 23 автори, издали над 120 книги.

1-Cover_All

В секцията Съставители и библиографи членуват писатели и редактори, подготвили издаването на поредици и антологии, представящи най-добрите образци на фантастиката. Тази секция поддържа онлайн енциклопедията БГ-Фантастика, а библиографът Георги Недялков сканира и върна в публикационното пространство над 4000 фантастични разказа, излезли през годините във вестници и списания. Съставени и отпечатани бяха юбилейните сборници Лемтернет, Калвино.net, Измерения и модели и уникалната международна антология с поезия Фантастихия.

2-PublikaВ секцията Преводачи не само са преведени над 400 книги от световни имена, но и се разгръща мащабна работа по превеждане на български автори на английски и руски език. Вече излязоха десетки наши разкази в англоезични списания и предстои издаване на антология от български фантасти на руски.

Има и други секции  – „Изобразително изкуство“, „Кино“ и „Музика“. В секцията Фантастология членуват автори, написали книги и стотици статии по история, критика и теория на фантастичното, проявено във всички форми на изкуството. Ръководителят на секция Кино Вал Тодоров засне пълнометражния филм България, тази вечна ерес, в който участваха Юрий Илков, Николай Теллалов, Атанас П. Славов и др.

Два пъти в Бургас беше проведен национален конкурс по фантастично изкуство, единственият по рода си, в който са застъпени не само литературата, а и драматургията, рисунката, скулптурата, видеоклипът, танцът…

2-PublikaПрез 2011 г. в София стартира едно ново начинание: ФАНТАСТИВАЛ – интегративна форма за експониране на фантастиката като всеприсъствие в изкуствата: литература, кино, изобразително изкуство, сценични форми и т.н. През 2014 г. се състоя втори Фантастивал. Тече подготовката и за трети.

През последните години Дружеството си е поставило свръхзадачата да състави и издаде луксозен многотомник, включващ най-развитите автори, които членуват при нас. Това е поредицата „Съзвездие БГ“ – засега 15 тома по 350 страници, представящи писателите в цялото им богатство на творчески възможности. Откриващият том ще бъде антологията Фантастивал в Европолис с по едно произведение от 23 прозаици и 23 графики от художници, също членуващи в ДБФ. Вече са подготвени томовете на Григор Гачев, Атанас П. Славов, Георги Малинов, Мартин Петков, Ани Илиева (Йоан Владимир), Николай Теллалов, Ценка Бакърджиева, Янчо Чолаков, Любомир П. Николов, Любомир Николов-Нарви, а в процес на оформяне са Александър Карапанчев, Вал Тодоров, Валентин Д. Иванов, Кирил Добрев, Марио Паскалев и др.

Три години бяха изгубени в очакване на обещано от една печатница спонсорство, което накрая не бе дадено. Сега водим преговори с редица български издателства за отпечатване на многотомника в пълния му вид, с наше оформление и твърди корици. Надяваме се на успех, а след това продължаваме и по останалите си инициативи.

3-Съзвездие


Текстът е част от инициативата ни Фантастичният фендъм, с която целим да покажем на широката публика какво се случва из фантастичния свят в родината и да представим фенските организации и деятелите на жанра у нас. По-подробно за инициативата може да прочетете в редакционното ни от месец май. Това е петият материал от тази серия, в който даваме думата на един от доайените на самия фантастичен фендъм, Атанас Славов, за да ни представи Дружеството Тера Фантазия, което има амбицията да обедини голяма част от фантастичните дейци в България. Приканваме отново всички деятели на фантастиката (клубни, издатели, редактори и т.н.) да се свържат с нас (на admin-at-shadowdance.info), за да обсъдим публикуването на други такива текстове на страницата на списанието.

Моридин