ShadowDance съществува вече над 18 години. През това време списанието е преминало през множество трансформации, като целта ни винаги е била неотменна – да сме пътеводител на почитателите на фантастичното, да пишем качествени текстове и да изследваме нови територии. През последните години постигнахме сериозни успехи: започнахме да публикуваме на практика ежедневно, обновихме неколкократно уеб-сайта си, реализирахме редица качествено нови инициативи и събития, подобрихме работните практики, установихме видимо присъствие в социалната мрежа, разширихме екипа от автори и редактори. Амбициите ни обаче продължават да растат. За да ги постигнем, ни е нужно вашето активно включване – станете автори на ShadowDance и ни помогнете да постигнем тези цели!

Екипът ни си търси нови членове, заедно с които да разширим дейността си в широк спектър от дейности. Търсим си колеги, които да пишат във всички налични в момента рубрики: рецензии на литература, филми, телевизионни сериали, настолни и видео игри, комикси, музика, а също обзорни и аналитични статии на теми, свързани с фантастиката и популярната култура, футурологията и новите технологии. Търсим и колеги, които да се занимават с поддържането на новинарски бюлетин, с маркетинг, редакция и корекция, с художествено оформление. Ако интересите и уменията ви се припокриват частично с изброените занимания, или пък познавате списанието като читател и имате идеи за нови рубрики и инициативи, свържете се с нас!

Защо си струва да бъдеш ShadowDance автор?

Ще цитираме Ordo Malleus, който преди време добре обобщи мотивацията ни в месечната редакционна колонка: „Удоволствието да допринесеш, пък дори с песъчинка, за популяризирането и развитието на любимото ни нещо на тоя свят, е несравнимо.“ ShadowDance все още е издание, което се прави почти изцяло с доброволен труд и действително за да работиш в екипа ни не по-малко важна от уменията и познанията е именно мотивацията. В същото редакционно колегата пише, че всички в ShadowDance „дишат фантастика“. Навярно няма по-добра причина да се захванеш с нещо от тази то да ти помага да дишаш по-леко и с пълни дробове, да бъдеш сред свои.

Ако сме запалили интереса ви, ето тук можете да прочетете още малко за нас – за мисията на списанието, за това как я постигаме, в какво вярваме и защо го гоним неуморно вече толкова години наред. Ще се радваме да правим това заедно!

А все пак, заплата?

Шефът продължава да твърди, че заплатите ще бъдат изплатени със задна дата, когато един ден постигнем глобално господство. Кой знае, и по-странни неща са ставали.

Ако все пак ви се иска да печелите от писане за фантастика сега, ще трябва да ви разочароваме. Участието в екипа на ShadowDance обаче крие много други ползи. Превключвайки мимолетно към безсрамен PR-режим, ето някои, които сме открили за себе си през годините:

  • Възможността да израснеш като автор и редактор на критически текстове. Опитът, който мнозина от нас са натрупали, в крайна сметка се оказва изключително ценен. Сред авторите ни в момента мнозина работят като редактори, преводачи, копирайтъри, проектни мениджъри, професионални критици и университетски изследователи. Възможността да пишеш често, на разнообразни теми и в различен детайл, да получаваш обратна връзка и съвети от съавтори, редактори и читатители, е безценна, ако писането е нещо, с което ти се занимава професионално.
  • Да не получаваш заплата си има своите плюсове – в ShadowDance се работи в далеч по-неформална и хоризонтална обстановка, приятели сме също колкото сме колеги, а възможността да предложиш и реализираш собствените си идеи е отворена за всеки. Повечето от нас съчетават различни дейности в ShadowDance: писане, редакция, организаторска работа, управляване на сайта и на акаунти в социалните мрежи, организиране на събития, комуникация с партньори, бистрене на визионерски проекти и редакторски политики и пр. Ако преливаш от идеи и ти се иска да работиш в екип с други като теб, ShadowDance е точното място. Вярно, анархията винаги дебне зад ъгъла, но хладнокръвното справяне с хаоса е част от професионалната характеристика.
  • През последните години развитието на списанието ни дава възможност да правим куп вълнуващи неща. Бяхме и продължаваме да бъдем ядрото на най-стария и голям литературен клуб за фантастична литература (и от време на време кино). Част от нас организираха модерен и високо посетен фестивал за фантастика в центъра на София. Заловихме се с редакция и издаване на непубликувани български разкази. Организирахме турнири по настолни игри и куизове на фантастични теми. Взехме интервюта от Брандън Сандерсън, Питър Уотс, Робин Хоб и други западни автори. Посетихме някои от най-големите фенски конференции като EuroCon, WorldCon и Essen, участвахме на панели заедно с именити писатели. Посетихме и академични конференции. Вече трета година водим курс по фантастика на английски език. Издадохме тематични поредици, в които изследвахме надълбоко и нашироко теми като политическото във фантастиката, проблемите на половете (веднъж, и след това отново), хоръра. Последен, но не и по важност, трябва да бъде споменат ежегодният таен фестивал ShadowCon, на който се допускат само подбрани сенчести индивиди.
  • Както споменахме, имаме амбицията списанието да продължава да расте, при това видимо. Надяваме се да привлечем автори, които да ни помогнат в това начинание, защото имаме страхотни и хич нескромни идеи. Ако това ви звучи вълнуващо, значи сме се намерили взаимно!

За конкурса за автори

И така, в случай, че вече сте убедени, че искате да сте част от екипа ни като автор на текстове и нямате търпение да започнете, ще ви помолим първо да ни изпратите малко информация за себе си и за това какво можете и какво ви мотивира. Ще имаме нужда и от това да видим как пишете. За тази цел във формата по-долу търсим от вас два критически текста между 600 и 1200 думи, които попадат в някоя от утвърдените в списанието рубрики (ако държите да изпратите текст извън тези рубрики, напишете ни в няколко реда защо смятате, че такава нова рубрика би паснала на списанието). Оценката ни за текстовете ще зависи от множество фактори, ето само някои от тях: грамотност; четивен, стегнат и изразителен стил на писане; демонстрирано познание за съответния жанр/медия; демонстрирано познание за обичайния формат и начин на писане в ShadowDance. Разбира се, ще се радваме да прочетем и текстове, които разчупват стандартния формат по интелигентен и неочакван начин.

Ще ви помолим също и за кратка биографична справка до 100 думи. Не очакваме формално CV или подобен официален текст, просто ни разкажете накратко за вас и защо искате да участвате в ShadowDance. Ако имате въпроси към това, което искаме от вас във формата по-долу, не се колебайте да ни пишете.

Бихте работили в ShadowDance, но ви се занимава с нещо, различно от писане?

Ако бихте искали да се присъедините към екипа, но силата ви е по-скоро в дейности, различни от писането на критика (маркетинг, художествено оформление, организиране на събития и пр.), няма нужда да ни изпращате авторски рецензии. Вместо това опишете в съответните полета с какъв тип работа смятате, че можете да се включите, както и къде сте натрупали тези умения. Ако се занимавате конкретно с дизайн, можете да ползвате формата и за да прикачите някои от вашите разработки.


Благодарим на всички кандидати!

Конкурсът приключи, очаквайте скоро резултатите 🙂