defaultShadowDance е онлайн списание за фантастика, култура и футурология. Екипът на списанието се вълнува от фантастичното във всичките му форми и проявления и често го търси и намира на неочаквани места. Убедени сме, че фантастиката далеч не е само набор от пазарни категории по табелките в книжарниците. Работата ни за нас е нещо също толкова многолико като самата фантастика. Стремим се да хвърляме мрежите си едновременно нашироко и надълбоко. На страниците ни ще намерите както рецензии на литература, кино, телевизионни сериали, игри, комикси и музика, така и статии от по-различно естество: задълбочени анализи на любими произведения, жанрове и теми, историографски и творчески очерци, пътеписи за събития с фантастичен привкус, разкази и понякога дори есета за теорията, естетиката и политиката на жанра. Вярваме, че фантастичното крие огромен потенциал за промяна, не просто за забавление. От опит знаем, че всъщност двете са най-интензивни именно когато вървят ръка за ръка.

Вече над 18 години ShadowDance расте и се развива, често изненадвайки дори собствения си екип. За тези години написахме стотици текстове, публикувахме 70 броя и още много много материали, няколко пъти сменихме дизайн и формат на излизане, привлякохме десетки автори. Винаги сме вярвали, че разнообразието е висша ценност в изкуството и писането за него, затова тук ще откриете най-различни гледни точки и стилове. Това, което ни събира, са неизчерпаемият фенски ентусиазъм и допълващият го стремеж към критичност. Няма как да е иначе, предвид че корените на ShadowDance тръгват именно от фантастичния фендъм и всичките ни усилия винаги са били насочени към развитието на любимите жанрове у нас. През годините сме го правили чрез множество инициативи като конкурси и работилници за фантастични разкази, награди за принос към фантастиката в България, и не на последно място чрез един от най-старите все още активни фенски форуми.

Всъщност основното, на което фантастиката ни е научила, е да се опитваме да строим мостове и да намираме бродове. В ShadowDance не се ограничаваме в тясно дефинирани жанрове и форми. На страниците ни ще намерите рецензии за литература, кино, сериали, игри, комикси, музика, аниме и какво ли още не. Стремим се да попиваме фантастиката във всякакви опаковки и да обръщаме опаковките наобратно, да я намираме в зародишна или мутирала форма дори в наглед нефантастични произведения, защо не и в ситуации от живия живот. През последните години изследваме все по-далечни територии от тази необятна карта, простираща се на много светове, водени от любопитството да обозрем пределите на жанра. Ставаме все по-добри, но с това пределите стават все по-необозрими. Авторите на ShadowDance наистина „дишат“ фантастика и докато това е така, вярваме, че списанието ще продължава да го има.