9. Downton Abbey/Имението Даунтън (ITV, 2010-2015)

Haralambi Markov

В продължение на шест сезона Downton Abbey беше световният дилър на дестилирана и чиста мелодрама. Докато повечето сериали, работещи в определен исторически период, залагат на тежестта на историческите събития, оформящи главни сюжетни линии, то тук писателите разчитат на всеобичания британски хумор за плънка. Каквото и да мислите за сериала като цяло, трудно може да отречете, че всяка минута екранно време на Маги Смит се отплаща стократно за всеки път, когато Ана въздъхва по господин Бейтс (Mister Baaaaaaaaaaaaaaaaates) или лейди Мери реши да плюе в лицето на здравия разум (което е доста често, но не без забавни последици). Маги Смит е мина за gif-ове. Маги Смит е дар небесен.

Това, което ме влече към Downton Abbey, e класовата динамика в имението, което до известна степен функционира като един своеобразен организъм. Взаимовръзките, изградени между ‘горния’ и ‘долния’ етаж, са сърцевината на сериала. От една страна, получаваме достатъчно детайли за задълженията и статута на всеки един слуга в йерархията, както и един задоволителен кратък курс по британски маниери и обноски от ерата. От друга, писателите се стараят да развият всеки персонаж и да придадат дълбочина на техните вътрешни животи. За сериал, боравещ с ансамбъл от над 30 персонажа, задачата е много по-трудна, но определено изпълнена.

Дори когато сцените са прекомерно сантиментални, може да разчитаме на искрена актьорска игра. Освен Смит, Лора Кармайкъл успява да оползотвори всяка секунда като многострадалната лейди Едит – която определено е прокълната от живота. Любовните ѝ преживявания са една пиеса на Шекспир, напоена с интрига, смърт и трагедии, но въпреки това някакси успява да намери смисъл да продължи напред. Безброй са епизодите, в които съм са надявал да падне нещо тежко върху камериерката О’Браян или някой да завърти шамар на лейди Мери.

Това е наистина силната страна на Downton Abbey – освен впечатляващите декори и съвършени костюми. Изумително лесно е да се вживееш в случващото се без опасност от нихилизъм, безчинства и прекомерни мъки (фенове на The Walking Dead, съчувствам ви искрено). Ако търсите комфорт в рамките на един час, това е вашият сериал.

Yan

Ако си падате по телевизионни драми с прекрасни костюми и декори и изпитвате нездраво любопитство по отношение на живота и страданията на английската аристокрация от началото на 20-и век, то е твърде вероятно да сте изгълтали и шесте сезона на Downton Abbey за норматив и да искате още. Ако сте зли метъли като мен, се чудя от какъв зор въобще четете тая статия.

Но след като така и така сте тук, да караме по същество. Хари вече ви разказа, какво му е хубавото на творението на Джулиън Фелоус. Аз ще повторя – мелодрама и британски хумор, Маги Смит е богиня, а Джим Картър (Карсън) е Бог! И в общи линии това е. Първите два сезона са силни. След това Downton Abbey се превърна в боза. Сюжетът от края на втори сезон насетне е не просто изсмукан от пръстите, а направо трагичен, а да гледате след трети сезон (и особено специалния коледен епизод, дано сценаристите му се продънят в ада, където Владо Карамазов да им пее хитовете на Веско Маринов на ушенце!) е абсолютно престъпление. Спестете си го. Спрете след края на трети сезон и ако толкова ви гложди какво се случва нататък, ползвайте уикипедия. Боли по-малко и отнема около час.


Haralambi препоръчва още:

Masters of Sex/Господарите на секса (Showtime, 2013-)

След завършека на Mad Men зейна дупка с разкладена носталгия по американската култура и атмосфера от 60-те години – костюми, шити по поръчка, предизвикателно пушене на цигари, рокли с обемисти поли и флорални мотиви, кехлибарен алкохол в кристални чаши и, разбира се, забранен секс, който се подиграва на добрите обноски. Ако това търсите в един сериал, то ще намерите достоен наследник в Masters of Sex – премеждията на Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън, първите учени, документирали процесите в човешкото тяло по време на секс. В ролите са Майкъл Шийн и Лизи Каплан, чиято екранна химия е магнетична и определено прави развитието на връзката им удовлетворяващо.

Тъй като фокусът на сериала е сексът, може да очаквате много елегантно заснети сцени в целия спектър на интимността – от изневери и свалки за една нощ до тестове, направени в лабораторни условия. Най-впечатляващо е как писателите успяват с всеки епизод да извадят дълбочина от материал, който в други ръце би бил плосък и пошъл.