14. Castle/Касъл (ABC, 2009-2016)

Killua

На вниманието на: феновете на Firefly, Нейтън Филиън и фенсървиса; любителите на хумора и детективските загадки; и най-вече на почитателите на добрата химия между героите! Castle е сериалът за вас!

Това не е задълбочена история с кой знае какви художествени качества, но ние затова си я обичаме толкова. И въпреки последните няколко сезона, които отказаха дори най-верните фенове, и драматичното прекратяване на сериала след напускането на Стана Катик, удоволствието от това заглавие е несъмнено, особено в правилните дози и сезони. Затова Castle заслужи място в личната ми класация – цялостно погледнато може да не е на високото ниво на много от тук изброените сериали, но все пак притежава онези притегателна сила и лековат чар, които ни карат да бързаме след работа, за да седнем пред екрана.

Препратките към други любими заглавия и чувството за хумор са сред най-силните страни на сериала. Може би затова повечето фенове се мръщим, когато Castle задълбае в драмата, забравил основното си форте. И тъкмо да вдигнем ръце в отчаяние, някой следващ епизод ни връща вярата с правилната доза лафчета и шеги. А за феновете на детективските истории има предвидени не само най-разнообразни случаи – къде оригинални, къде забавни, къде предвидими, къде безумни, – но и цяла серия криминални романи, написани от самия Рик Касъл (е, не наистина, но за целите на фенщината вярваме, че са)!

За мен очарованието на сериала се крие най-вече в превъзходната игра на Нейтън Филиън и Стана Катик (както и на останалите обични нам второстепенни персонажи). Бекет и Касъл, известни още като Каскет, са една от най-електризиращите (и наелектризирани) двойки в популярната телевизия. Те може и да не се спогаждат в реалния живот, но на екран им се получаваше повече от убедително, чак да се чудиш да вярваш ли на слуховете. Обожавам сериалите, в които между главните герои се размятат искри, а напрежението се реже с нож – аха-аха да се разберат и съберат, но все нещо се обърква. В това отношение Каскет безапелационно са ми любимци и препоръчвам Castle най-вече на зрителите, които обичат да се зареждат от чуждата заря.

Yan

Мразя процедурните драми. Намирам ги за скучни, еднообразни и предвидими. От време на време хващам по някой епизод на CSI: Произволно_име на_американски_град и това само затвърждава убеждението ми. Не са моята бира. Обаче съм фен на Нейтън Филиън. Така че гледах пилотния епизод на Castle. Ставаше. После гледах още един. И още един. И още един. Радвах се на добрите попадения и ругаех клишетата. И точно когато реших, че съм намерил своя полицейски сериал, продуцентите го вкараха в руслото на стандартните CSI-бози. И Castle се превърна от любим сериал в поредното guilty pleasure. Нито страхотната химия между Нейтън Филиън и Стана Катик, нито забавните моменти с Раян и Еспозито успяха да го спасят. Защото Castle съумяваше да блесне и да излезе от блатото на посредствеността, само когато залагаше на хумора и бъзиците с останалите от необятното семейство на процедурните драми. В мига, в който решиха да вкарват сериозна история, нещата умряха. В един момент явно и големите шефове се усетиха, защото краят настъпи изненадващо и беше порядъчно малоумен и прибързан (обща тенденция от четвърти сезон насетне). При все това, ако сте фенове на Нейтън Филиън, му хвърлете едно око. Ролята на Касъл му лепва като втора кожа, а и Стана не е за изхвърляне. Като допълнителен бонус и почти целият каст на Firefly се изреди да гостува в някакъв момент. Трудно ще ги видите заедно в друга продукция.


Yan препоръчва още:

The Brink/На ръба (HBO, 2015)

Американският президент е идиот, военните се кретени (варират от тригър-хепи шеф на генералния щаб до продаващ наркотици въздушен ас), държавният секретар на САЩ е сексманиак, който чука всичко, що носи пола, а междувременно в Пакистан властта е завзета от религиозен фанатик, който вярва, че американците имат зъл план да стерилизират всички пакистански жени и трябва да нюкне Израел, щото евреите са в основата на всички нещастия. С оглед на последните събития по света, сюжетът на The Brink вместо комично звучи плашещо реалистично. По закона на Мърфи надеждата за мирно решение на проблема се оказва в ръцете на Алекс Талбът (Джак Блек), льольо на мизерна позиция в американското посолство в Пакистан, който е доста по-наясно с продажбата на трева и уреждането на мацки за високопоставени чиновници, отколкото с това как се спасява света. The Brink е доста остра на моменти сатира, която не се свени да вземе на прицел щатските управляващи елити, израелците, побърканите терористи и религиозни фанатици. Сюжетът на моменти граничи с абсурдното, но е достатъчно да включите на произволна новинарска емисия, за да започне да ви гложди съмнението, че абсурдно, абсурдно, ама може и да не е толкова абсурдно. Тим Робинс е доста як в ролята на Хилъри Клинтън (така де мъжкия ѝ еквивалент Уолтър Ларсън), а Икбал Теба (директорът от Glee) е просто култов като побъркания генерал Заман. В общи линии по отношение на каста няма слаби попадения, но явно липсата на достатъчно цици и компютърно генерирани дракони си каза думата – HBO му дръпнаха шалтера след края на първи сезон. Това си има и добра страна, защото 10-те епизода по 25 минути се гледат в рамките на един следобед.