12. Rome/Рим (HBO, 2005-2007)

Random

Години преди Game of Thrones, HBO и BBC се опитаха да реализират налудничав проект: многосезонна (псевдо-)историческа драма с безумно скъпи декори, британски актьори, много секс, кръв, политически интриги и инцест. Може би е трябвало да добавят джудже и дракони. Всъщност, като нищо може в Rome да има и джуджета, но така или иначе, амбициозният проект се оказа твърде скъп и приключи само след два сезона, като така и не успяхме да проследим римската история от възкачването на Юлий Цезар чак до разпването на Иисус.

Rome в много отношения наистина напомня Game of Thrones. Разбира се, няма ги магическият свят и инжекцията патос, усещането е за нещо малко по-неодялано (все пак предхождащо ренесанса на ТВ-драмата), но въпреки това бруталната социо-политическа прагматика, която сериалът рисува, отзвучава явно в някои части на Мартиновата адаптация. С разликата, че всъщност, без да спира да е сериозен нито за миг, Rome като че ли не се взима съвсем насериозно. Има едно странно и гъделичкащо усещане в този сериал, че освен историческа хроника за събития от преди над две хилядолетия, гледаме и ежедневния живот и интригите на представителна извадка на британското общество от, да речем, началото на миналия век. Без това да разваля усещането за историческа достоверност, напротив. Ако не можеш да пресъздадеш нещо на сто процента, защото е твърде отдалечено от нормалния опит, комбинирай късче от познатия живот с онези части на чуждото, върху, които искаш да наблегнеш. В Rome този трик работи чудесно. Героите са лесно разбираеми, освен когато не се държат като извънземни – определени културни привички на римляните (по отношение на секса, любовта, човешките права и пр.) са почти тотално откъснати от съвременните норми на поведение.

И така, докато човек си представя един леко побританчен древен Рим и учи това-онова за историята му, може да се наслади на изключително пищни декори (непристойните графити по стените на имперската столица са съкровище сами по себе си; в шапката на сериала пък даже са анимирани), страхотни актьорски изпълнения в най-добрите театрални традиции на Острова, секс и интриги на килограм, както и на един от най-качествените bromance-и в телевизионната драма.

AlDim

В сравнително далечната 2005-а година HBO ни дадоха исторически сериал, който разтърси света с невиждан бюджет и мащаб на малкия екран. Създаден с активното участие на Джон Милиус (Apocalypse Now, Conan the Barbarian), Rome беше проект, правен с много амбиция и талант. Огромните и автентични сетове, страхотният подбор на актьори и добре развитата история на първи сезон бързо го превърнаха в хит.

Действието на сериала се развива в края на републиката и началото на империята, един от най-интересните и интензивни периоди в римската история. Това е времето на Юлий Цезар (Кийрън Хайндс), Помпей, Цицерон, Октавиан Август и Марк Антоний (Джеймс Пюрфой). Време, пълно с интриги и огромни политически промени. Същевременно голяма част от сериала проследява съдбата на двама фиктивни персонажи, Лусий Ворений (Кевин МакКид) и Тит Пуло (Рей Стивънсън), през чиито очи можем да видим ежедневието на плебеите, проблемите на ветераните от войните на Цезар и неизбежно лека доза сапунена драмичка с извънбрачни бебета и изневери. Имаме и класическа зла интригантка в лицето на амбициозната Атия (майката на Октавиан), която изполва MILF сексапил и изобретателни кроежи, за да бута отрочетата и рода си нагоре дори когато това разрушава живота на всички около нея.

Основният проблем на Rome e доста бозавият и претупан втори сезон. Първоначално сериалът се е преполагало да бъде поне 4-5 сезона, но след решението на студиото да го спре след втори на сценаристите им се е наложило да сложат 3 сезона в един и си личи. Тази част на сериала има някои добри попадения (основно свързани с приключенията на Марк Антоний и Клеопатра в Египет), но като цяло сапунът около Ворений и Пуло излиза от всякакъв контрол и историческите събития вървят с прекалено бързо темпо. Може само да се чудим как щяха да стоят нещата, ако Rome беше продължил подобаващо, но все пак сезонът заслужава поне едно гледане.

Едва ли някой би оспорил влиянието на Rome за развитието на ТВ сериалите, особено високобюджетните епики. Въпреки че HBO спряха сериала след два сезона, след като се стреснаха от огромния му бюджет, многото спечелени награди и дългите години успешни продажби на DVD-та и Blu-Ray-ки проправиха пътя на не един или два духовни наследника. Без огромния му успех едва ли щяхме да видим сериали като доста готиния Spartacus: Blood and Sand, Game of Thrones и True Blood. Централната роля на секса също повлия на тези сериали и ни даде невиждано преди количество BPE (boobs per episode).

Десет години по-късно Rome не е чак събитието, което беше при излизането си. Game of thrones отдавна го задмина откъм сценарий, актьорска игра, мащаб (и BPE). Въпреки това си остава еталон за качество в жанра на историческите ТВ сериали и особено първият му сезон ще си струва многократни гледания още дълго време.


AlDim препоръчва още:

Sharpe/Шарп (ITV, 1993-1997)

Едва ли има много хора, които не биха разпознали Шон Бийн (*редакторът леко засрамено върти очи* *другият пък върти невярващо очи на първия*). Популярният британски актьор си изгради стабилна репутация с въздействащите си поддържащи роли във филми като Lord of the Rings, Equilibrium и GoldenEye. Тези ленти също показаха на де що има режисьор, че ако му трябва някой, който да умре подобаващо и с епично екранно присъствие, Шон Бийн е човекът. На родния му остров обаче актьорът е почти толкова популярен с ролята си на Шарп, британски сержант (и в последствие офицер) по времето на Наполеоновите войни. В този сериал Бийн оцелява не един, два или три, ами 16 ТВ филма, проследяващи един от най-интерестните периоди в историята на Европа. Приключенията му са изпълнени с драма, романс и интриги от страна на аристокрацията, на която не ѝ допада издигането му в йерархията. Мисиите на харизматичния Шарп и колоритната му компания кулминират в страхотно режисираната битка на Waterloo, която години след като гледах сериала остава един от любимите ми ТВ моменти. Препоръчвам сериала на всички фенове на историческите драми.