Когато през февруари месец ви представихме Топ 10 най-добри научнофантастични филми на десетилетието (2010-2019), очаквано като за класация събудихме доста читателски интереси. Надяваме се също така да сме успели да ви запознаем с някой филмов диамант, който някак да е бил успял да мине незабелязан от вас, но след като насочихме прожекторите си към него, да сте го регистрирали в пълния му блясък и красота.

В условията на продължаващата пандемия от COVID-19, най-доброто, което всеки един от нас може да направи, е да продължи да ограничава до разумни граници социалните си контакти. Това означава предимно да си стоим вкъщи в компанията на семейство или съквартиранти. А всички знаем, че едно от най-приятните неща, които можем да правим в домашна обстановка и компания, е да гледаме хубав филм. Затова екипът на ShadowDance ви отправя следващата си доза филмови предложения, които и без това са вече на една ръка разстояние благодарение на Netflix, HBO GO и подобните им.

Ето защо, за нас най-логичната стъпка бе да продължим започнатото и да отправим поглед още по-назад във времето, към първото десетилетие на 21-ви век. В екипа като цяло преобладаваше мнението, че то не е толкова богато на силни заглавия в жанра, но въпреки това успяхме да подберем списък от филми, които не отстъпват по качество на предишните първенци и определено си заслужават гледането. Пишете ни дали искате да продължим с този тип класация още назад във времето, или предпочитате да видите избора ни за друг жанр!

Критериите ни си остават същите, както и начинът на съставяне на класацията. Затова ги повтаряме много набързо: филмите трябва да бъдат научнофантастични, да не са анимации и да не са адаптации на супергеройските комикси*, а всеки желаещ от екипа произведе личен топ 10, който даде отражение в общата класация, която ще видите тук. Освен нея, можете да си харесате и нещо от каретата, услужливо списани от фенове на съответните филми из екипа, но така и не достигнали място в класацията.

Впрочем, в отговор на предишната статия (а несъмнено същото ще стане и с тази) последваха стандартните коментари за всяка класация:
– Как може това заглавие да е по-напред от другото?
– Защо този шедьовър не е в топ 10?!?
– На този боклук мястото му изобщо не е тук!

Разбира се, това просто показва, че вкусът е нещо изключително индивидуално и затова апелираме към толерантност и умереност (силно необходими и в разгара на Black Lives Matter събитията). Ясно е, че нашите сборни предпочитания съдържат поне частица от Истината за Правилната Подредба на тези филми, но сме готови да си стиснем с вас ръцете и на други такива. Най-важното е тази класация да ви донесе емоции и разнообразие, а ако подскаже и идеята за филм, който да гледате у дома, толкова по-добре. Оставайки вкъщи за този един филм може пък и да спасите някой живот! И тъй, започваме на следващата страница.

Rex