8. Кейтлин Старк

Песен за огън и лед – Джордж Мартин



Jen

catelynstark2В поредица, която стъпва върху характеризацията толкова, колкото и върху дизайна на света, а проблематизирането и политизирането на женския персонаж е базов сюжет, е трудно да избереш само един ярък образ. Кейтлин Старк обаче е категорично сред най-комплексните герои в целия спектър на Джордж Мартин – мъже, жени или не точно хора. Не е лесна работа да изградиш категоричен протагонист, но труден, много труден за харесване. Кейтлин безспорно противостои (по различен начин) на безскрупулната жестокост на Церсей и налудната глупост на Лиза, но и запраща всичката режеща студенина на Севера по единствения неприкрито обичан от създателя си образ – Джон Сноу; прави поредица от грешни избори с чудовищни последици, нищо че знае, че Ланистър винаги плащат дълговете си; затваря друг безспорен любимец на боговете в този свят – Тирион, и катализира Войната на световете.

Но не авторовите експерименти, а събитията я превръщат в агент на хаоса, и макар че лесно се противопоставя на първосигналната емпатия на зрителя, всъщност е дълбоко трагичен персонаж.

Встрани от противоречивото си емоционално въздействие, Кейтлин Старк е едновременно христоматиен пример за порядките в този свят и негов саботьор отвътре. Единственият равен по потенциал герой в Песен за огън и лед е Бриен Тартска, но взаимодействието на двете със стереотипа „слаба жена в брутален мъжки свят“ е някак противоположно. Бриен е в открита схватка със статуквото, то я е изхвърлило от нормата си заради външния й вид, тя му е счупила главата (и границите) с меч. Бриен е развитие за света (и за поне още един ключов герой) отвън. Кейтлин от друга страна е лицето на тия порядки – разумната дъщеря, лоялната съпруга, безрезервната майка, благородната поданица. Въпреки че не излиза от етикетите, тя така прекроява границите им спрямо собствените си планове, че няма кой да я спре да бъде всъщност един от най-силно влияeщите върху картата и философията на света пeрсонажи в поредицата.

Lyanna Stark

catelynstark3Не мога да реша какво да мисля за Кейтлин Старк. След всичките си препрочитания на книгите, още не съм сигурна дали я харесвам или не. Мнението ми за нея се променя във всяка глава, ако не и по-често. Накрая обаче осъзнах причината да не мога да ѝ дам еднозначна оценка: тя е прекалено сложен и многопластов персонаж, за да бъде вкарана в ясна категория. Кейтлин е ярък пример за умението на Джордж Мартин да създава реалистични и правдоподобни герои, и именно от това идват противоречията в характера и поведението ѝ.

Един от ключовете към разбирането на Кейтлин се намира в девиза на рода ѝ: „Семейство, дълг, чест“. Това са идеалите, които тя следва през целия си живот, като първо е семейството. В основата на всичките ѝ действия и решения – и на всичките ѝ грешки – е стремежът да защити семейството и най-вече децата си. След смъртта на Нед Кейтлин е единствената, която иска мир, защото сигурността на децата ѝ е по-важна от отмъщението. Дори отношението ѝ към Джон, заради което много фенове я мразят, е породено от страха, че той може да представлява опасност за децата ѝ. Тя пленява Тирион, защото вярва, че той се е опитал да убие сина ѝ, и освобождава Джайм, за да си върне дъщерите. Загубата на семейството ѝ постепенно докарва Кейтлин до пълно отчаяние, а читателят през цялото време осъзнава трагичната ирония, че всичките ѝ деца са живи.

Също като дъщеря си Санса, Кейтлин е сред героите, чиито гледни точки обичам най-много. Вътрешният ѝ глас, особеният ѝ поглед върху нещата и хората около нея, начинът, по който ги описва, детайлите, почти поетичният на моменти език – всичко това прави четенето на главите ѝ истинско удоволствие. Бих ви дала цитати, но ще трябва да цитирам цялата глава с битката в Шепнещия лес, или цялата глава с коронацията на Роб, или първата ѝ глава с Нед в гората на боговете… Трябва да се отбележи и интересното решение на автора да ни покаже цялата сюжетна линия на Роб Старк не през собствените му очи или тези на някой от военачалниците му, а през гледната точка на майка му. Това е необичаен подход – да не кажа уникален – който дава различна перспектива към традиционния наратив за младия крал завоевател.

Мога да пиша още много за Кейтлин. Мога да направя пълен анализ с цитати на всяка нейна мисъл и действие, и накрая пак няма да съм сигурна дали я харесвам. Сигурна съм само, че тя е една от най-силните и пълнокръвни фентъзи героини, които съм срещала.

Demandred

catelynstark1Кейтлин Старк е много различна от почти всички най-популярни герои в жанра. Тя е майка на 5 деца, не умее нито да върти умело меча, нито има магически умения. Определено не е от героите, постоянно демонстриращи чувството си за хумор с духовити реплики. Не е дори майстор на задкулисните интриги. Но това, което я прави изключително интересен образ за мен, е колко убедително е показан при нея начинът на мислене на висша благородничка в патриархално феодално общество.

Макар и да е от малкото благороднички, извадили късмет със своя уреден брак, който еволюира постепенно в много силна привързаност и истинска любов между нея и Нед, тя все пак е принудена да търпи присъствието на извънбрачния син на своя съпруг във фамилния дом, и дори й е забранено да се интересува от това коя е майката. Нейната реакция към това – да бъде студена и пренебрежителна към детето Джон Сноу – не е особено похвална, но е съвсем разбираема и човешка.

Кейтлин е до известна степен в ролята на Касандра в поредицата – нейните добри съвети биват пренебрегнати от мъжете, които имат власт да ги последват, а постъпките й, които изглеждат съвсем разумни с оглед наличната информация към момента, водят до лоши последствия поради липса на шанс. Не че не прави и грешки по своя вина, идеята при нея е да бъде нормална личност със силни и слаби страни, а не фентъзи клише. Късметът обаче определено не е на нейна страна и всеки неин пропуск бива наказан много жестоко и бързо.

Тя е много по-интелигентна от своя брат лорд Едмур и далеч по-подготвена за ролята на политически лидер от него или от своя 16-годишен син Роб, но поради пола си е принудена да се задоволи с ролята на техен съветник. Това води до много интересна реакция и засилени съмнения от нейна страна колко е добра тази система, без да се стига до нереалистични крайности като тотално отхвърляне на обичаите на обществото, в което живее.

Нейните глави са депресиращи и трагични, което за много читатели е минус, но за мен това е една от причините толкова да харесвам Кейтлин. На моменти тя проявява силна емпатия дори към враговете си, в други изненадваща отмъстителност и дори жестокост в отговор на нещастията, сполетели близките си. Въобще Кейтлин е образ с голяма дълбочина и макар за повечето хора да е в сянката на Тирион, Джон и Аря, за мен е най-добре написаният герой в поредицата и заслужава повече внимание от читателите.