5. Санса Старк

Песен за огън и лед – Джордж Мартин



Dr. Horrible

sansa-snowMy skin has turned to porcelain, to ivory, to steel.“

Санса Старк е не просто любимата ми фентъзи героиня. За мен тя е един от най-прекрасните художествени персонажи въобще. Обичам я, защото е носителка на една невероятно красива идея – помъдряване без озлобяване.

В началото на поредицата Санса е щастливо момиче, отраснало като принцеса в замъка на родителите си. В тази безопасна среда младата лейди Старк е развила идеализирана представа за света и хората. Тя е живяла под похлупак и затова вярва, че мъжете са достойни рицари, че жените са благородни дами, че кралете и кралиците са преизпълнени от любов към народа и единствената им грижа е благосъстоянието на техните поданици. Вярвам, че от всички деца на Нед Старк, Санса прилича най-много на баща си, защото тя в най-голяма степен е наследила неговия романтизиран светоглед. Санса дори не би допуснала, че е възможно чаровният русокос принц, който ѝ поднася рози и я развежда на разходки край реката, да е абсолютно чудовище.

Ала щом излиза от замъка на баща си, Санса се сблъсква със света. И този сблъсък не е бърз или еднократен, а бавен и мъчителен процес, дълга поредица от все по-болезнени разочарования. Санса е откъсната от дома и семейството си, принудена е да напусне измисления идеализиран свят, който е обитавала, и да приеме реалността. Тя става политически затворник, птичка в клетка, агне, заобиколено от лъвове. Земите, които ѝ се полагат по наследство, я превръщат в една малолетна Пенелопа – собственичка на примамлива зестра, около която кръжат алчни женихи. Но Пенелопа има надеждата, че Одисей ще се завърне, а Санса има само себе си. Ала все пак успява да се справи. Това момиче, привидно наивно и глупаво, успява да схване правилата на играта и започва да ги използва в своя изгода. Понася болката със сила и търпение, преглъща мъката, мълчи, когато трябва да мълчи, говори, когато може да говори.

Любопитен е фактът, че от всички деца на семейство Старк, Санса е най-откъсната от магичното и мистичното, в нейната история практически няма фентъзи елементи. Братята и сестрите ѝ се докосват в различна степен до магията в света на Вестерос, като това става най-често чрез техните мистериозни вълчища. А вълчището на Санса, наречено Лейди, е убито още в първите глави на поредицата. Това е още един начин, по който на Санса ѝ е отрязан достъпът до вълшебното. В нейната история има само реалност. Политически интриги, династични бракове, подли заговори, но никога магия.

И все пак Санса расте и оцелява. При това без да губи своята чистота и доброта, без да се изпълни с жестокост и озлобление към заобикалящия я свят. Тя ненавижда конкретните хора, които са ѝ причинили болка, но това не я прави суров и безскрупулен човек. Тя не мечтае за отмъщение и кръв, а за свобода и слънце. Осъзнава, че в реалния свят няма храбри рицари, но все пак избира тя самата да бъде благородна дама. Да се държи добре с хората, да проява милост към пияните шутове, да оценява дори малките жестове на доброта, които е получила от другите. И си казва, че ако някой ден стане кралица, не би искала хората да се страхуват от нея. Би искала да я обичат.

Lyana Stark

sansa-stark„Каза си, че трябва само да го бутне. Той стоеше почти до самия ръб, стоеше и й се хилеше с дебелите си като дъждовни червеи устни. „Можеш да го направиш — каза си тя. — Можеш. Направи го.“

Дори нямаше да има значение, ако и тя полетеше надолу с него. Нямаше да има никакво значение.“

Това беше моментът, в който започнах да харесвам Санса.

Преди това не можех да я понасям. Смъртта на Нед и осъзнаването какво всъщност е Джофри представляват повратната точка в развитието на Санса като герой. Това е моментът, който разбива всичките ѝ мечти и илюзии, който я принуждава да осъзнае, че животът не е песен, че не всеки е какъвто изглежда, и че в играта на тронове печелиш или умираш. Оттук нататък читателят не може да не ѝ симпатизира, докато Джофри я измъчва, цялото ѝ семейство измира, омъжват я насила, а хора като Тирелите и Кутрето я забъркват в интригите си – които тя не може дори да разбере, камо ли да им се противопостави.

Все пак, в хода на тези събития Санса постепенно се научава как работи играта на тронове; тук започва преходът ѝ от пионка към играч. Тя продължава да допуска грешки, но вече вижда и разбира неща, които в първата книга щяха да ѝ се изплъзнат. Във Вихър от мечове Санса веднага усеща какви ще са последствията, ако Марджъри се омъжи за Джофри; в Пир за врани сама съобразява, че Лин Корбрей е човек на Кутрето; в излязлата глава от Ветровете на зимата за един ден завърта Хари Наследника на малкото си пръстче. Интересно ми е дали сюжетната ѝ линия в Долината ще продължи толкова гладко, или Мартин ще ѝ стовари още някоя катастрофа. (Защо ли изобщо питам?)

Има и друга причина да харесвам Санса: обичам да чета гледната ѝ точка. Главите ѝ ми доставят удoволствие дори на чисто стилистично ниво – описанията ѝ на хората и нещата около нея са толкова ярки, че веднага създават ясни образи в ума ми, а самият език на вътрешния ѝ глас е красив, почти поетичен. My skin has turned to porcelain, to ivory, to steel. Освен това през нейната гледна точка виждаме част от интригите и заговорите в Кралски чертог, и по-късно в Долината; виждаме места и хора, които лично за мен са изключително интересни. Главите на Санса са сред тези, които най-често препрочитам, и очаквам с нетърпение да разбера какво ще ѝ се случи в следващата книга.