Създател: Нийл Геймън

Сезони: 1

Формат: 6 епизода по около 55 минути

В ролите: Дейвид Тенант, Майкъл Шийн, Сам Тейлър Бък, Джак Уайтхол

През 1988 година, когато авторката на това ревю не е била още планирана, двама от бъдещите ѝ любими автори решават да напишат книга заедно. Обединени от почти мигновено приятелство, чувство за хумор, общи интереси и тонове талант, Нийл Геймън и Тери Пратчет прекарват дълги следобеди на телефоните, четейки един другиму най-добрите части от това, което са написали предния или същия ден. Целта, твърди Геймън в книгата си The View from the Cheap Seats, била да разсмеят другия. В началото написаното е просто пародия на поредицата на Ричмал Кромптън Just William, но скоро двамата писатели изоставят присмеха и се заемат да пишат сериозна комедия за края на света и смъртта на всички по земята. Резултатът е едно от най-свежите модерни фентъзита, които не губят нотката си живец до ден-днешен. Години по-късно едно старо и сгънато на баница копие на Добри Поличби попадна в ръцете ми, за да се нареди завинаги сред фаворитите. Оттогава насетне се присъединих към редиците фенове, тръпнещи в очакване да видят романа адаптиран за какъвто и да е екран… и изпълнени със съмнения дали това ще бъде направено качествено.

Слава Богу, още от самото начало всички замесени в проекта се постараха да разсеят голяма част от страховете. Сценарият, излязъл под вещите ръце на единия от авторите на книгата, остава максимално достоверен. Неизбежно разлики има, но те предимно допринасят към разгръщането на един по-обширен поглед върху миналото на двамата главни герои и техните отношения с „шефовете“ – като арх. Гавраил, който само бегло се споменава в книгата, а в екранизацията се появява често, за да следи дали всичко върви по план. Някои от второстепенните герои липсват, но без това да ощетява развитието, както и някои въпроси, свързани с цвета и пола на героите, са разрешени без да изглежда натрапващо.

Трябва да отбележим, че това не е първият опит за екранизация. Пратчет и Геймън планират филм по романа дълги години с набор от режисьори и сценаристи, които ту участват, ту отпадат от проекта. През 2011 г. възникват слухове за сериал по сценарий на Тери Джоунс и Гавин Скот, но дотам. След като Пратчет си отива, Геймън, дълбоко опечален, не ще и да чуе за адаптация… докато не получава негово писмо, написано преди смъртта му, в което Сър Тери го окуражава да не се отказва и да завърши проекта веднъж завинаги. На 19 януари 2017 се обявява, че Amazon Prime Video в сътрудничество с BBC Worldwide са получили зелена светлина за минисериал от един сезон. Нийл запрята ръкави, написва сценария, застава начело на изпълнителните продуценти… и работата започва за последен път под режисурата на Дъглас Макинън (известен с епизоди на Doctor Who, Outlander & BBC Sherlock).

Сериалът е изолирана история в шест епизода, всеки от които със средна дължина 55 минути. Работата е следната: Апокалипсисът има краен срок и той започва с раждането на Антихриста. Чрез сложна схема, организирана от силите на злото, демонът Кроули е обременен със задачата да достави тайно наследника на Ада в ръцете на семейството на американски дипломат във Великобритания. По комично стечение на нещата обаче същата вечер в болницата пристига друга двойка, скромно семейство от средната класа, което също се кани да посрещне първородното си дете, и двете момчета биват погрешно разменени. Останалата част от сюжета проследява опитите на Кроули и неговия приятел и съперник ангела Азирафел да предотвратят края на света не за друго, а просто защото много им харесва да живеят на Земята. За целта решават в следващите единадесет години така да се замесят в живота на подрастващия Антихрист, че да го объркат напълно и пророчеството да не се сбъдне. Това, което научават твърде късно, е, че обектът на десетилетие пресметливи грижи е грешното момче.

В ролите на Кроули и Азирафел се превъплътяват небезизвестните Дейвид Тенант и Майкъл Шийн. Динамиката между двамата е великолепна и силно хомоеротична. Сюжетът, разказан от Бог (озвучен от Франсис МакДорманд), връща лентата назад и разкрива хилядолетия на сътрудничество между двамата, което повлиява известни исторически личности и събития като Шекспир и превземането на Бастилията. На границата на “нелегалното” според кодекса на Ада и Рая, ангелът и демонът успяват да поддържат баланс на влиянието си сред хората и да се забавляват неимоверно в процеса. Неведнъж спасявайки кожите си в набор от изумителни ситуации, двамата са ужасени от мисълта да се откажат от всичко постигнато (да не говорим за слабостта на Азирафел към фините удоволствия на живота като вкусна храна и редки книги). Непрестанното напрежение да избират страни и да действат спрямо избора си ги подлудява по най-умилителния начин и държи зрителя на ръба на стола през цялото време. Що се отнася до младия Антихрист и виновник за края на света, той израства като напълно нормално хлапе в идиличното английско градче Тадфийлд, където времето винаги е изненадващо подходящо за сезона. Адам Йънг, изигран от блестящия Сам Тейлър Бък, има своя отбор юнаци, с които кръстосва горите и организира какви ли не детски приключения. Пророчеството гласи, че на единадесетия си рожден ден синът на Сатаната ще бъде навестен от адска хрътка, ала всичко, което малкият иска, е просто едно куче, с което да си играе. Дочувайки това, адският звяр няма друг избор освен да се подчини и приема формата на миловидно кученце, което го следва по петите. В цялата работа е замесена и американската окултистка Анатема Дивайс (Адриа Арджона), потомка на вещицата Агнес Нътър (Джоузи Лорънс), чиято книга “Правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър, Вещица” разкрива кога и къде ще се появи Антихристът. Обединявайки сили с Нютон Пълсифър (Джак Уайтхол), потомък на мъжа, изгорил Агнес на клада, тя се отправя към Тадфийлд и с действията си неволно довежда Адам до осъзнаване на силите, които притежава. Динамиката между Арджона и Уайтхол е очарователна, химията е неоспорима и двамата се справят отлично в ролите си на не съвсем знаещи какви ги вършат, но намиращи път един към друг въпреки всичко. Несъмнено най-забавната им сцена е сексът под леглото по време на ураган, който разтърсва цялото селище – случка, отново предсказана от Агнес Нътър.

Резултатът от цялата усърдна работа на снимачния екип е една отлична продукция за цялото семейство. Сериалът се гледа бързо и лесно, няма скучни моменти или поне те са сведени до минимум, а един от малкото минуси за мен бе кофти визията на ангелите и демоните, които се появяват сегиз-тогиз, за да надзирават Кроули и Азирафел (отдавам го на липса на бюджет, което е разбираемо предвид колко други елементи са изпипани докрай). Реакцията на публиката е мигновена и позитивна и феновете си отдъхват със задоволство. Единствените хора, които имат проблем с екранизацията, са близо двадесет хиляди християни, които успяват да се изложат в невежеството си, подписвайки петиция до Нетфликс да спре продукцията. В отговор шеговити реплики се разменят в Туитър между Амазон и Нетфликс – Амазон обещава да спре Stranger Things, ако Нетфликс прекрати Добри Поличби. Честно казано, от това по-голяма препоръка не мисля, че мога да дам. Приятно гледане! 🙂

Оценка: 9/10