Създател: Мика Уоткинс

Сезони: 1

Формат: 10 епизода по 41-60 минути

В ролите: Наталия Тена, Том Фелтън, Сен Митсужи, Нора Арнезедер, Фрейзър Джеймс, Филип Кристофър, Мадалин Хорчър, Сиобан Кълън и др.

Изобилието от всякакви сериали отдавна е факт. Всички платформи се надпреварват за вниманието ни и Origin е един от най-новите опити на YouTube Premium (преди това YouTube Red) в тази насока. Първият му епизод бе излъчен на 14 ноември миналата година и като цяло сякаш не притежаваше „гравитацията“ на други продукции, която да ме запрати с невероятна скорост през останалите епизоди. Но, от друга страна, бях подготвен за това, защото още по трейлърите му си личеше, че няма да бъде нищо нечувано и невиждано, и все пак бях решен да му дам шанс.

Сюжетът наподобява много игрални продукции, класически като Alien или не толкова-класически като Pandorum. Той проследява премеждията на група непознати, оказали се затворени в космическия кораб Origin, който е на път за далечна планета на име Тея. Те се събуждат объркани и слаби след дълга хибернация и съвсем скоро започват да регистрират нередност след нередност, разбирайки в крайна сметка, че корабът е бил евакуиран час преди събуждането им.

Причината за това е колизия с космически обект. В резултат, на кораба е нахлула извънземна форма на живот, която, естествено, много обича да обитава телата на човешки приемници. Напрежението от тези първи събития, както и от една нелепа и преждевременна смърт, помага за сформирането на колебливи колективи от герои, най-активните сред които са  войнското дуо на Лана Пиърс (Наталия Тена; Harry Potter, Game of Thrones) и Шун Кензаки (Сен Митсуджи). Единият с бекграунд в охранителните служби, другият – бивш член на якудза. Техните отношения и динамиката помежду им до края остава едно от по-интересните неща в сериала.

Всъщност всички са отдръпнати и резервирани, защото всеки от пътниците на борда на Origin е там в голяма степен по принуда и има минало, от което се опитва да избяга. Всеки се е отправил на това пътуване с вярата в новото начало, във възможността за tabula rasa, но ужасните събития на кораба извикват неканени сенките от миналото им.

Паралелно с историята на борда на Origin, през всеки епизод са ни разказани ретроспективно историите на отделните персонажи. В случая с Origin те не само доизграждат образите на героите, но и разкриват различни аспекти на футуристичната визия за Земята, заложена в сериала. Сам по себе си този подход на разказване никак не е оригинален,  а в комбинация с неособено убедителния сюжет от „настоящето“ на сериала, дори дразни. Такова слизане в миналото би могло в друга ситуация да предостави стабилна рамка, върху която да стъпват събитията, но когато всичко в този сериал е толкова болезнено познато, ретроспекциите просто допълват купчинката „досада“, която започнах да си трупам още с първия епизод. Да не говорим и че доста от тях изглеждат самоцелни и насила, без реално да има „повод“ и кукичка, която да ги извика в повествованието.

Макар следващите епизоди да усложняват сюжета подобаващо и да наслагват напрежение, цялостната картина в Origin остава някак бледа. Репликите на героите са предвидими, идентичността им е силно стереотипна и въобще всичко е много посредствено, някак твърде очевидно, а дори когато се появи тук-таме случаен обрат, усещането не е зашеметяващо и не успява да се превърне в гравитационен център на сюжета.

Кастът на Origin е добър политически коректен микс от второкласни актьори, а играта им е приемлива. Впечатление прави Том Фелтън, познат ни като Драко Малфой от Хари Потър и на пръв поглед кастнат, за да изиграе същата роля на донякъде агресивен, донякъде ревлив персонаж. С напредването на епизодите обаче той получава достатъчно поле за развитие, за да опровергае това впечатление.

За нещастие старанието сякаш е приключило с актьорите и въпреки че в ретроспекциите изобилства от Токио, Лондон и провинциални пейзажи от бъдещето на Земята, дизайнът им изглежда невдъхновено. Това се отнася и до вътрешността на космическия кораб – самият Origin. Въпреки че целта на авторите очевидно е да запомним някои от ключовите места, като медицинския отсек, елеваторната шахта, командния център и стаите на екипажа, сцените бързо омръзват и дори кръвта, която е разпръскана по тях, не ги прави много по-интересни. А коридорите помежду тези пространства са убийствено идентични. По един особен начин тази критика към външния вид на сериала съвпада с критиката към същността му.

В заключение ще заявя, че Origin започва колебливо, развива се прилично, благодарение на що-годе компетентен, макар и с нищо не блестящ наратив, както и на актьорския си състав, но нещата са дотам. Малкото оригинални идеи в него потъват в море от посредственост. Една правилно разказана история, но не много повече. Залогът за втори сезон е вдигнат по-нависоко, но дали може да бъде посрещнат, особено след като авторите вече нямат наративната рамка-проходилка на всяко ново начало? Едва ли някога ще узнаем, защото в крайна сметка Origin бе спрян на 25-ти март тази година и се присъедини към изобилието от едносезонни сериaли с доста мътни шансове някога да види продължение.

Оценка: 5.5/10