Здравейте, приятели! 🙂

Измина половин година от официалната публикация на нашето най-амбициозно творение – ShadowDance #1: Киберпънк. Подготовката на това издание беше може би най-голямото приключение за екипа в двайсетгодишната му история и ако трябва да сме честни… нямаме търпение да го повторим отново! Но въпреки че беше в голяма степен нашият начин да направим голяма следващата стъпка с ваша помощ и въпреки че се забавлявахме много, заравяйки се в големите неонови кокали на историята на този бехемот, киберпънка, нашето списание имаше и една много важна задача. То трябва да ни отговори на въпроса има ли в България място под слънцето, пазар и нужда от подобни издания. Защо това е важно? Както знаете, ние сме доброволен колектив от фенове и като такива, имаме ограничено време и енергия извън личните и професионалните си битиета. Голяма част от тези време и енергия посвещаваме на фантастиката – защото както няма да се уморим да повтаряме, искрено вярваме, че тя е автентичен и многовалентен ключ към голяма част от проблемите на нашето общество, свят, реалност. Че тя е път към много отговори, но преди всичко към много въпроси. И че мисията, която ShadowDance си поставя, да разширява разговора за фантастика в България и да обръща повече очи, уши и всякакви други сетива към нея, е ценна именно затова. Въпросът следователно е дали създаването на издания като Киберпънк е най-доброто вложение на нашата енергия и време за постигането на тази кауза. За добро или лошо, продажбите на изданието са един сравнително обективен измерител на това чудене. Досега резултатите на изданието отговарят на нашите очаквания, но все още  не отговарят съвсем на горния въпрос. Може да се окаже напълно реалистично всъщност този формат да не е най-доброто, което можем да предложим. А тази информация е важна за нас. И понеже лудешкото препускане по издаването на списанието не ни остави време да реализираме много от идеите за промоция, които имахме, струва ни се, че има още как да разширим – отново с ваша помощ – кръга на хора, които знаят за това списание, които биха се заинтересували от него и на които то може да даде нещо ценно. Ето защо имаме удоволствието в тази ключова седмица, свързана и с историята на Панаира на книгата, свързана и с половин годишнината от самото издание, да обявим:

Конкурс за рецензии на ShadowDance #1: Киберпънк!

Като всеки наш конкурс, и този разбира се ще е с награди. Ще започнем оттам, че ще публикуваме петте най-интересни рецензии на страниците на списанието на сайта. Но разбира се, те ще получат и някоя от специалните ни киберпънк награди:

Ваучер от нашите партньори в това начинание от Ozone.bg на стойност 50 лв., с които може да си закупите киберпънк благина по свой избор (а и каквото и да е друго, макар че ние гласуваме за киберпънк благините). Сдобийте се например с издания на Блейд Рънър, пъзели от Матрицата, стиймпънк романите от света на Левиатан на Скот Уестърфийлд, а можете и просто да изчакате септември и да сте сред първите, потопили се в света на предстоящата Cyberpunk 2077.

От списанието: „… първото демо, което видяхме, ни показва разнообразни локации и възможности на света: салони за нелегални кибернетични модификации на тялото; мръсни сделки с корпоративни представители; епична патаклама с криминална група от киборзи, обсебени от идеята за сливане с машинното…“

Винил издание на култовия албум Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars на големия Дейвид Боуи. Ако досега не сте подозирали, че Дейвид Боуи има общо с киберпънка, ще се радвате да прочетете защо това е така.

От списанието: „… Зиги всъщност не е извънземно, а землянин, влязъл в контакт със същества от друго измерение. Той е само харизматичен проводник на чуждото нашествие […] не е ли самият Боуи също такъв проводник и не е ли Зиги просто една от неговите маски, чрез които това оръжие за промяна от друг свят превзема умовете на хората?“

Разбира се, в ShadowDance #1: Киберпънк можете да откриете текстове за няколко настолни игри, тематично свързани с жанра. Android Mainframe е една от най-завладяващите от тях. Събирайте компанията, разпъвайте правилата и започвайте!

От списанието: „… голяма сглобяема дъска, множество линии и карти със страхотни илюстрации. За разлика от класическата абстрактна игра на точки и линии, тук сте в ролята на хакери, а игралната дъска е мейнфреймът“

Един от най-култовите комикси от историята на киберпънк жанра, Transmetropolitan ще ви сблъска с огромния Град от 23 век, който никога не спи, и ще ви запрати право в сърцето на дистопията, хипертрофиралото неравенство, мизерия и грозота през очите на гонзо журналиста Спайдър Джерусалем.

От списанието: „… фокусирана като скалпел политическа сатира, която обръща киберпънка с хастара навън и го надява върху себе си като идеална скроена ръкавица. Сякаш той винаги е трябвало да стои именно по този начин, без сантименталния романтизъм и носталгията по пропиляното бъдеще“

Последния, преведен на български роман от големия Уилям Гибсън, автор на Невромантик и родоначалник на киберпънка жанра и неговата мисия в света на изкуството. Прочетете повече за това страхотно предложение в рецензията ни за книгата.

От списанието: „… В резултат получаваме един от най-силните негови романи – чудесна смесица от екшън, трилър, технологична фантастика и антропология на бъдещето, здраво слепени от политически ангажимент не към някаква конкретна идеология, а към оцеляването на човечеството.“

Както знаете от предишни наши конкурси, ще се постараем всички да са доволни от наградите, които са получили, и ще ги заменим, ако се окаже, че вече притежавате наградата си.

Как да участвате?

 1. Напишете рецензия със своите мисли за изданието. Не е нужно да сте професионални журналисти или изобщо да се занимавате с това! Достатъчно е просто да помислите и формулирате своето мнение и усещане за списанието.
 2. Публикувайте текста на платформа по свой избор: блог, Facebook пост, уебсайт, Goodreads, Instagram, изобщо ползвайте мястото, където обикновено споделяте своето съдържание. Добавете в текста корицата на изданието и каквото още си харесате от медийния ни пакет (изтеглете го ОТТУК) или пък собствени снимки на изданието.
 3. Споделете във Facebook пост с линк към вашата рецензия, в който пост включете откъс или резюме на текста ви от поне 100 думи.
 4. Задължително ни тагнете в поста (@shadowdancemag), в противен случай няма да можем да регистрираме вашето участие. Добавете и хаштаг #shadowpunk в текста.
 5. Ако нямате Facebook акаунт, можете да ни изпратите линк към текста ви за участие по и-мейл: team@shadowdance.info със заглавие „Конкурс за рецензия #shadowpunk“. Ние ще го публикуваме вместо вас в социалната мрежа.

Ще очакваме рецензиите ви до 7 юни включително!

Какво очакваме от текстовете и как ще изберем победителите?

Най-важният критерий за добра рецензия е от нея да личи какво за вас е било интересното в изданието – независимо дали положително или отрицателно. Ако имате критика, бихме очаквали тя да е конструктивна – да опишете какво според вас липсва или коя посока не ви допада. Ако нещо ви е харесало, бихме очаквали да разберем защо и в какво сме се справили добре. Изобщо, търсим добре написан текст!

Победителите ще изберем с вътрешно жури. Но благодарение на споделянето, независимо дали финално сте сред тях, текстът ви ще стигне до много наши читатели и със сигурност ще бъде оценен. За нас всяко мнение и обратна връзка ще бъде много полезно и заедно с вас ще разширим още малко хоризонта на фантастичното търсене на родна почва 🙂

Какво предлага броят?

Ако все още не познавате списанието и се чудите дали това е за вас, може би имате нужда от малко повече информация. ShadowDance #1: Киберпънк може би най-точно може да бъде наречено алманах. Един подробен алманах на жанра киберпънк, който проследява историята, философията и програмата на този жанр през времето, през обществото и през всевъзможни медии – подходът, който ние винаги следваме. Обемът му е от почти 300 страници, а както виждате и от илюстрациите, изпълнението е висококачествено с модерен дизайн и цветен печат, което облича в хартия вярата ни, че визуалната среда е ключов вектор на възприятие, като същевременно дава платформа за изява на български художници, дизайнери и творци, което също е наша съществена цел още от времената на Библиотека Хипертекст. Освен публицистика, броят предлага в почти равно количество и художествена литература. Или по-подробно:

 • Подробен литературен профил на бащата на жанра, Уилям Гибсън;
 • Шест киберпънк разказа, сред които четири от български автори, както и нов превод на жанровия шедьовър на Гибсън – “Зимният пазар”;
 • Исторически и критически обзор на жанра; превод на ключово есе от неговия най-голям проповедник – Брус Стърлинг; статия за творчеството на един от най-важните посткиберпънк автори – Нийл Стивънсън;
 • Статии за съседните на киберпънка литературни области: хибридните „пънк“ жанрове, в които машинното се среща с парни двигатели, елфи, постапокалипсис и екологични движения; трансхуманистката фантастика; източноевропейския “хуманитарен” киберпънк на Виктор Пелевин, Сергей Лукяненко и Иван Попов;
 • Обширни обзорни статии за киберпънка в киното, телевизията, комиксите, видео и настолните игри; по-задълбочени погледи към заглавия като “Блейд Рънър”, “Shadowrun”, “Deus Ex” и “Ghost in the Shell”;
 • Текстове за още много сродни с киберпънка теми: синтуейв и фючърпоп музиката и влиянието на Дейвид Боуи върху жанра; взаимоотношенията между Япония и киберпънка в популярната култура и реалността; киборгите според съвременната феминистка и постхуманитарна социология.

Когато започна кампанията ни за финансиране, написахме и този текст с малко повече информация за историята на проекта, мечтите, вложени в него, подходите, които избрахме, и различни въпроси, които възникваха от читатетели.

Откъде да се сдобием с него?

Ако още нямате „ShadowDance #1: Киберпънк„, можете да се сдобиете с него по няколко начин. Можете да си го поръчате от сайта на нашите партньори от Ozone.bg, на които дължим и прекрасните снимки от тази статия. Можете да го закупите от повечето по-големи книжарници из страната (Orange, Гринуич, Booktrading, Сиела и други), както и от някои по-малки книжарници в София, като например книжарница Нисим, или онлайн книжарниците на някои издателства, като например My Book.

Пожелаваме успех на всички участници!


Резултати от конкурса (допълнено):

Дойде време да обявим печелившите от конкурса за рецензия на „ShadowDance #1: Киберпънк“. Благодарим искрено на всички участници, беше огромна радост да прочетем вашите отзиви! Със сигурност ще са ни полезни и за работата в бъдеще. От качествена и добронамерена критика винаги има нужда, дано се намира все повече из онлайн и офлайн пространствата.

Ето ги и рецензентите, на които решихме да раздадем скромните ни награди. Ще се свържем с вас поотделно в следващите дни.

1. Две Маймуни
2. Wanderbook
3. Daniel Màrgnov
4. Ани Иванова
5. Ангел Димов