Създател: Джак Шейфър

Сезони: 1

Формат: 9 епизода по 25-30 минути

В ролите: Елизабет Олсън, Пол Бетани, Катрин Хан, Тайона Парис

WandaVision е първият марвелски сериал, продуциран директно от Кевин Файги (главният отговорник за филмите) и неоспоримо свързан с филмовата вселена. Да, технически Агентите на Щ.И.Т. също уж се развиваше в нея (поне първите сезони) и съдържаше второстепенни герои от филмите като Мария Хил и лейди Сиф; Daredevil и Jessica Jones също споменаваха някои събития или действащи лица от филмите, но тази връзка винаги е била изключително едностранчива – филмите влияят на сериалите, но сериалите никога не влияят на филмите. За това имаше няколко причини, но основната е, че до миналата година филмовият и телевизионният отдел на Марвел бяха различни звена и всяко от тях си имаше свои отговорници. А Кевин Файги не обича някой да му се меси и да включва във филмите си неща, над които не е имал творчески контрол. Но сега всичко е под неговата шапка, така че сериалите най-после могат да получат не просто достъп до огромен бюджет и централни образи от игралното кино, но и разказват истории, които променят цялата филмова вселена. WandaVision е първият от тези сериали, скоро след него ще излезе и Falcon and the Winter Soldier, а по-късно – Loki с Том Хидълстън, Hawkeye с Джеръми Ренър и Хейли Стайнфелд, She-Hulk с Татяна Маслани, плюс още няколко други, които в момента си набират актьори.

В много отношения WandaVision е най-различният и най-смелият проект на Марвел досега. Още рекламната кампания даде заявка, че ще видим нещо свежо и неочаквано. Първите два епизода определено оправдаха тези очаквания и ни представиха шокиращо специфичен проект, чието развитие ще следя с нетърпение всяка седмица.

Събитията в сериала се развиват след Отмъстителите: Краят (най-вероятно?) и главни герои са Уанда Максимов и андроидът Вижън (или поне така изглежда!). В първия епизод  двамата са се озовали неясно как в свят, напомнящ на американските ситкоми от 50-те. Младата двойка се нанася в симпатична къща с бяла дървена ограда в типично американско предградие. Уанда и Вижън са преизпълнени с любов един към друг и заедно понасят комичните трудности, през които преминава всяко обикновено семейство – тегавата вечеря с шефа на съпруга, установяването на добри отношения със съседите, участието в кварталните благотворителни инициативи… пренаписването на историята при зловещата неочаквана поява на мистериозен пчелар… Общо взето – нещата от живота!

В началните два епизода Марвел са решили да направят реверанс към популярните американски комедии от съответните десетилетия. В първа серия виждаме ситуации, реплики и декори, които биха стояли съвсем на място в Шоуто на Дик Ван Дайк, а във втория е направен подобен реверанс към Bewitched. Ако тези заглавия не са ви познати, можете да изгледате по някой епизод или сцена от тях, преди да си пуснете WandaVision, за да успеете в пълнота да оцените колко точно е уловен стилът им, но и да не го направите, това няма да намали удоволствието ви от очарованието на новия марвелски сериал!

Началните два епизода работят страхотно на ниво забавен ситком – представените ситуации са чаровни и сладки, диалогът е изпипан, атмосферата на този характерен жанр е уловена безпогрешно. В първи епизод героите носят дрехи и прически в стил 50-те години на XX век, а във втория вече имат визия на хора от 60-те. Тази тенденция ще продължи и в идните седмици ни очакват епизодите от 70-те и 80-те!

Елизабет Олсън и Пол Бетани са просто разкошни в ролите на Уанда и Вижън. Във всяка минута от тях струи неподправено удоволствие, личи си, че са се забавлявали много по време на снимките, че наистина участват в този проект със страст и желание. Не очаквах сериалът да им даде толкова много сладки моменти на влюбена двойка, но определено приветствам това решение! Към тях се присъединява Катрин Хан в ролята на досадната съседка, която винаги се появява в точния момент, за да раздвижи сюжета. Хан е просто блестяща и аз вярвам, че героинята ѝ ще се окаже доста по-важна, отколкото изглежда в момента.

Най-интригуващата част от WandaVision обаче не е традиционната комедия, а прокрадващата се мистерия. Трябва да уточня, че тя не заема много екранно време от началните два епизода – реално присъства в тях основно с кратки податки – но въпреки това напрежението е доловимо. Нещо не е наред с този свят. Нещо се случва, някой е някъде, има нещо много, много грешно… Във всеки от двата епизода имаше по един истински зловещ и стряскащ момент, който ще остане впечатан в съзнанието ми. И тъй като обсъждането на това какво и как се случва е сред най-приятните неща в това да гледаш сериал седмица за седмица, не мога да не ви споделя теориите си!

Мистерия, мистерия! СПОЙЛЕРИ ЗА ДВАТА ЕПИЗОДА! + демонстрация на енциклопедични познания за комиксите

„Уанда, кой ти причинява това?“ крещи неизвестен говорител по радиото. Струва ми се, че точно това е централната мистерия – кой причинява това на Уанда и защо. За последен път видяхме героинята в края на Endgame, страдаща за убития Вижън. Сега двамата са в нова реалност, където са женени и щастливи – очевидно някой я дърпа към този свят, а тя няма особено желание да го напусне. И в двата епизода има податки, че Уанда има поне известен контрол над тази странна реалност, но не мисля, че този контрол е абсолютен.

На много места в двата епизода някой пита Уанда няма ли да има скоро деца. Това най-често е съседката ѝ Агнес, но и други герои се включват в начинанието. На пръв поглед това изглежда съвсем реалистично – все пак Уанда и Вижън са семейна двойка през 50-те, повече от нормално е хората да ги питат кога ще им се родят деца. Но ако е нещо повече? Ако някой е поставил Уанда именно в такава реалност, точно за да изглежда естествено, че ѝ задава многократно точно този въпрос?

Вярвам, че някой съзнателно се опитва да манипулира Уанда в това да има деца. Вярвам, че съседката Агнес също е в играта. Тя постоянно въвежда Уанда в правилата на света, казва ѝ какво се очаква от нея. И на няколко пъти споменава „дявола“.

Който е запознат с комиксовите арки Darker than Scarlet и Young Avengers, знае, че близнаците, които Уанда ражда в комиксите, се оказват поне частично късчета от душата на злодея Мефисто. Възможно ли е и в сериала да става нещо подобно? Мефисто да иска да дойде в нашия свят, но да има нужда от силите на Уанда, за да се материализира в реалността? Това е моята хипотеза за момента. Мисля, че той манипулира Уанда посредством Агнес. И нямам търпение да разбера повече!

Сезонът ще съдържа общо девет епизода, които оттук насетне ще излизат по един всеки петък. И без това няма къде да ходите, докато заведенията са затворени, а навън е кучи студ. Така че от сърце ви препоръчвам да освежите своите петъци с WandaVision!

Другата седмица: цветове, чарът на 70-те, препратки към The Brady Bunch, мистерии и още много! Не препускайте седмичните ревюта на WandaVision в ShadowDance!

Оценка: 9.5 / 10