Остават броени дни до КРАЯТ.

Билетите за финалната част на сагата за Отмъстителите се разпродават с нечувани темпове, хайпът расте всяка секунда. Съвсем скоро ще разберем какво точно е станало с любимите ни герои и ще получим завършек на поредица, която следим по кината от десет години.

И докато очакваме филма, решихме да ви представим седем чудесни истории за Отмъстителите, с които бихте могли да подгреете преди шоуто в края на седмицата. Надяваме се да ви се сторят любопитни и интригуващи!


7. Avengers: Kree/Skrull War
[Avengers (1963) #89-97]

Kree/Skrull War е може би най-известната арка за Отмъстителите от 70-те години, както и една от най-популярните истории на легендарния автор Рой Томас, написал повече от 70 броя на поредицата.

Както подсказва заглавието, историята се върти около войната на две могъщи извънземни империи – тази на крий и тази на скръловете. Двете раси са във война от безброй години и решават, че е време да приключат всичко, като прeмерят мускули на неутрална територия – планетата Земя. Естествено, слабата и неразвита раса на хората може да бъде заличена покрай всичките сражения, но това няма особено значение, тъй като войната между империите е много по-важна. Най-смелите герои на Земята – Отмъстителите – не могат да приемат това и са готови да се изправят срещу двете страховити сили за да спасят малката си, незначителна планета. Kree/Skrull War представлява страхотна история за героизма и саможертвата, разказана в традиционния за 70-те патетичен стил, която все пак успява да бъде въздействаща и днес. Освен това рисунките на великия художник Нийл Адамс си остават съвършени, въпреки изминалите десетилетия.


6. Dark Avengers
[Dark Avengers (2009) #1-16 + Annual 1]

Макар че комиксите за Отмъстителите най-често разказват истории за чутовна смелост и героизъм, от време на време се намират и някои интригуващи изключения. Dark Avengers на писателя Браян Майкъл Бендис е именно сред тях.

Действието се развива в особен момент от историята на комиксовата вселена на Марвел, наричан Dark Reign (буквално – „тъмно царуване“). След голям междупланетен конфликт, за който Отмъстителите се оказват неподготвени, американските граждани са загубили вяра в своите герои. Злият гений Нормън Осбърн се възползва от ситуацията и бързо успява да се домогне до ръководна позиция и да стане директор на Щ.И.Т, която вече се преименува на Ч.У.К. Осбърн създава свой екип от Отмъстители, включващ самия него, Венъм, психопата от комиксите за Daredevil Булсай, бога на войната Арес и още няколко интересни личности. Този екип е като счупено огледало на истинските Отмъстители и историята показва колко негероични, жестоки, себични и чудовищни са тези Тъмни отмъстители. Това е история за това какъв би бил светът, ако хората, които го пазеха, бяха лишени от висшите морални качества на Отмъстителите. Едновременно плашещ и изключително забавен, Dark Avengers e изключително подходящ както за хората, които обичат супергерои, така и за тези, които ги недолюбват!


5. Avengers: Celestial Madonna
[Avengers (1963) #129-135 + Giant Sized Avengers 2-4]

Макар днес да е популярно разбирането, че всички супергеройски истории са елементарни и детински, в миналото ситуацията определено не е била такава и Celestial Madonna e добър пример за това. Тази арка на писателя Стив Енгългарт е една от най-странните и объркани истории за Отмъстителите!

Всичко започва с това, че над имението на Отмъстителите посред бял ден се появява ярка звезда – тя означава, че в това имение живее жена, която ще роди бъдещ вселенски Спасител. Възможностите са три – Алената вещица, възрастната Агата и Мантис. И, както си личи от корицата, Небесната мадона се оказва точно Мантис. Пътешественикът във времето Канг се опитва да я плени, а в надпреварата се включват фараонът Рама-Тут и господарят на отвъдното Имортус – и двамата са версии на Канг от миналото/бъдещето. Историята е дефиницията на weird в най-добрите традиции на семедесетарските комикси – докато част от Отмъстителите се лутат из демонски лабиринти, където срещат духовете на загиналите си приятели, а други опознават историята на странна раса говорещи дървета, която по някакъв начин е свързана с Мантис, Алената вещица собственоръчно побеждава зловещия Дормаму. Всичко завършва с една тържествена двойна сватба, която е нереално откачена дори по комиксовите стандарти! Препоръчвам ви този комикс от сърце!


4. Kang Dynasty
[Avengers (1998) #41-55 + Avengers Annual 2001]

Kang Dynasty, наричана понякога Kang War, е една от мащабните и епични истории за Отмъстителите и обхваща общо цели 16 броя, написани от Кърт Бюсик.

В центъра на всичко отново е злият Канг, когото Тор би определил като „a time traveler“, Железният човек като „a time criminal“, а Капитан Америка – „a time terrorist“. Канг решава, че Земята е в ужасна опасност и единственият начин да я спаси е като я завладее с помощта на сина си Маркъс – Аленият Центурион. Грандиозната арка е известна с това, че съдържа сцени с масови разрушения и смърт, нехарактерни за комиксите на Марвел, като унищожаването на сградата на Обединените нации и избиването на множество хора във Вашингтон. Тъй като комиксът е бил написан малко преди събитията от 11 септември 2001, след сриването на Световния търговски център е имало шанс историята изобщо да не излезе в първоначалния си вид. Въпреки всичко Марвел решават да не я променят и издават комикса в оригиналния му вариант. Освен с епичните си пропорции, Kang Dynasty е известна и със страхотния начин, по който използва всички герои и отделя внимание на всеки от Отмъстителите, като главните лица са Капитан Америка, Тор, Карол Денвърс, Алената вещица и Вижън. Допълнителен бонус са отношенията между Канг и сина му Маркус, които са като извадени от пиеса на Шекспир, толкова класически и силен е зарядът в техните сцени.


3. Infinity Gauntlet
[Infinity Gantlet (1991) #1-6]

Макар филмите за Отмъстителите да представят Танос като техен основен противник, комиксите, в които той е главен антагонист, не са особено много. Известността на персонажа се дължи именно на великолепния Infinity Gauntlet, написан от създателя на Танос – Джим Старлин.

Комиксовата версия на Танос, подобно на филмовата, иска да заличи половината живи същества във вселената. Причината обаче е съвсем различна и няма нищо общо с разпределяне на ресурси. Танос просто е влюбен… в смъртта. Или по-скоро в нейната персонификация – Господарката Смърт, която в комиксите е живото олицетворение на гибелта. Танос е влюбен в нея по начин, достоен за старогръцка трагедия – безумно, безрезервно, безнадеждно. Смъртта обаче е напълно безразлична към него и отказва да му прошепне дори дума. Затова Танос събира всички шест камъка на безкрайността и за секунда избива половината свят, надявайки се, че ако принесе всички тези души в жертва на своята любима, тя ще склони да му проговори. Земните герои обаче не могат да приемат подобна драстична форма на флирт. Те се обединяват и поемат към Танос, с надеждата, че ще успеят да спрат лудостта му и да върнат изчезналата половината от живите същества. Комиксът има грабваща история, страхотен арт и изключително силен диалог, но може да е малко объркващ за читатели, които не познават обстойно комиксовата част от вселената на Марвел. Редица от Отмъстителите, като например Хълк, Доктор Стрейндж и особено Капитан Америка, имат важно участие в тази история, но централната роля е поверена на Адам Уорлок, когото все още не сме виждали във филмите (освен като пашкул в една от петте сцени след надписите в Guardians of the Galaxy vol. 2).


2. Young Avengers
[Young Avengers (2005) #1-12 + Special]

Какво би станало, ако Отмъстителите не бяха зрели и мъдри герои с десетилетия битки зад гърба си, а банда объркани тийнейджъри в първите години на 20-ти век? На този въпрос отговоря авторът Алан Хайнберг, известен като сценарист на някои от най-добрите епизоди на сериала Ориндж Каунти.

Young Avengers представлява перфектна комбинация от стари елементи и нови идеи и е подходящ както за нови фенове, така и за дългогодишни читатели, познаващи историята на Отмъстителите в детайли. Много от главните действащи лица произлизат по някакъв начин от редица от популярни истории за Отмъстителите като Kree/Skrull War, Darker than ScarletAvengers DisassembledThe Once and Future Kang и т.н. Същевременно това са нови герои – изцяло нови лица, които в пряк или преносен смисъл са наследници на популярните Отмъстители. И макар препратките към миналото да са страхотно вплетени и наистина важни за сюжета, чарът на поредицата се основава именно на персонажите. Героите от Young Avengers са живи и пълнокръвни, объркани, несигурни, смели, безразсъдни… Те са всичко, което техните читатели са (били) като тийнейджъри, а това е невероятно чаровно и много, много радващо. Поредицата се радва на такъв универсален успех, че скоро след завършването ѝ излизат множество мини-поредици, а героите с времето се пръсват из цялата комиксова вселена и до днес участват в най-различни заглавия на Марвел.


1. Avengers Forever
[Avengers Forever (1998) #1-12]

Ако по-необичайните супергеройски истории не ви привличат в този момент и бленувате за велика и грандиозна епика, то Avengers Forever на Кърт Бюсик е точно за вас! Сред всички комикси за Отмъстителите, а аз познавам почти всички (те могат и трябва да бъдат познавани!), няма нищо по-гигантско от Avengers Forever.

Избрах да поставя на челното място тази история просто защото тя е прекрасен пример за това на какво са способни Отмъстителите, когато се захванат с нещо. Злодеят в историята отново е Канг – може би сте забелязали, че имам афинитет към него и той неслучайно присъства в четири от споменатите тук седем истории. Просто Канг е ултимативният злодей на Отмъстителите – най-хитрият и най-способният срещу когото те някога са се изправяли. Искрено се надявам някога да го видим на голям екран. Avengers Forever разказва за това как Отмъстители от различни времеви периоди се обединяват, за да спрат настъплението на пътуващия във времето злодей – имаме Капитан Америка от 70-те, малко след като е разбрал, че лидерът на САЩ е член на зла престъпна организация и е изгубил вяра в настоящето, Хоукай точно след събитията от Kree/Skrull War, Ант-мен и Осата от настоящето (или това, което е било настояще през 1998-ма), както и Сонгбърд и Капитан Марвел (в една от мъжките си версии) от бъдещето. Макар изборът на това кои герои да присъстват и от коя епоха да са взети изглежда случаен, с течение на историята и той намира своето обяснение и смисъл.

Тъй като в редица от теориите за Отмъстителите: Краят се споменава, че филмът ще включва някаква форма на пътуване във времето и посещаване на различни минали епохи, доста фенове предполагаха, че четвъртият филм за Отмъстителите ще се казва именно Avengers: Forever. Което би било страшно удобно за таг в Туитър – Avengers4Ever. Въпреки че Endgame не звучи като лошо заглавие, аз все още малко съжалявам, че филмът не носи името на една от любимите ми арки!


Разбира се, в историята на Отмъстителите има още безброй арки и поредици, които могат да се включат. Класическите сюжети на Роджър Стърн от 80-те като Assault on Olympus и Under Siege са великолепни, същото важи и за грандиозната поредица Secret Wars и арките Bride of Ultron и The Korvac Saga на Джим Шуутър. През 21 век Браян Майкъл Бендъс на практика пресътвори отбора със своята феноменална поредица New Avengers и множеството създадени от него събития като House of M, Secret Invasion, Siege и Avengers VS. X-men, Уорън Елис публикува интересната графична новела Avengers: Endless Wartime, а едва преди три години Джонатан Хикман завърши невероятно мащабна история, съдържаща няколко поредици за Отмъстителите.

Кои са вашите любими комикси за Отмъстителите? Имате ли поредици или арки, за които бихте искали да прочетете специално ревю на страниците на списанието? Само кажете и веднага ще се постараем да го направим!