Дизайнер: Елизабет Харгрейв

Продължителност: 40-70мин

Брой играчи: 1-5

Механика: теглене на карти, хвърляне на зарове, събиране на комплекти, управление на ръка, engine building

Издател: Stonemaier Games

Може би епичният сблъсък на герои в стратегията на годината Scythe не е за вас. Може би не изпитвате удоволствие от това да заграбите ресурсите по картата и да унищожите противника и неговите мекове, мачкайки ги безпощадно с добре смазаната си икономическа машина. Или пък е точно за вас, но след жестоката война имате нужда да се посветите на по-мирно занимание. Как ви звучи лежерен следобед сред природата и красотата на птиците? Stonemaier Games са помислили за вас и след гореспоменатата икономическа стратегия, разкошния свят на Viticulture и градоустройствената епопея на Between Two Cities, американците ни поднасят една истинска прелест в образа на Wingspan.

В тази игра от един до петима души влизат в ролята на запалени ентусиасти-орнитолози. Пред всеки от тях има поле с три различни хабитата и цяла палитра птици, които да ги населят. Играта се развива в рамките на четири кръга, по време на които събирате храна, слагате птици на полето, грижите се да снасят яйца и като цяло усилено работите за природния баланс.

Преди да се хвърлите към свиването на гнезда обаче, със сигурност ще отделите няколко минути да се възхитите от абсолютно изпипания арт и компоненти на играта. Да кажем, че са великолепни, е слабо твърдение. Като започнем от кулата за зарове във формата на хранилка за птици, минем през разноцветните яйца и завършим с всички 170 уникални карти с птици, изпълнението на арта и компонентите е на такава висота, че изстрелва Wingspan в челото на личната ми класация за най-красиви игри. Така се прави страхотна визия, това е отлично изпълнение.

Но какво друго предлага играта, освен радост за душата и очите? На първо място – на практика неограничено поле за откриване на комбота и оптимизиране на ходове. Wingspan е от този тип игри, които позволяват с няколко прости действия и правила да се изгради доста читава стратегия и безброй синергии между карти.

На практика имате четири възможни действия в хода си: да сложите на полето си птица, да вземете храна, да накарате птиците ви да снасят яйца или да си вземете нови карти с пернати. Колкото повече птици слагате на терена си, толкова по-добре изпълнявате тези действия. Отделно от това всяка птица идва със собствено умение*, което предоставя еднократен, постоянен или ситуационен бонус. Как най-добре ще комбинирате действията и уменията, зависи изцяло от вас. Това описание изчерпва цялата базова рамка на правилата в играта.

В зависимост от играчите едно изиграване варира между 40 минути и малко над час. Ходовете вървят плавно и в началото доста по-бързо, в последствие се забавят, но за сметка на това играта компенсира с намаляващ брой ходове. Така отделните рундове не се проточват прекалено и цялостното усещане за темпо е повече от добро за подобен тип игра.

По отношение на победата, Wingspan е типична euro game и след края на четвърти рунд играчите получават точки от няколко параметъра: птици, яйца, изпълнени условия между рундовете, тайни цели и заделени карти. Това ще рече, че можете потенциално да изкарате точки от различни неща, а така всяко разиграване става различно. Уникалните птици пък допълнително спомагат за цялото разнообразие. Разбира се, някои от уменията по картите са доста близки помежду си, а определени комбинации са значително по-силни от други. Но това са недостатъци, които за съжаление трудно се избягват при подобен тип игри. Елементът на късмет също присъства осезаемо, но не до степен да ви съсипе играта.

Wingspan е поредната много добра игра на Stonemaier Games, със страхотна тематика, великолепни компоненти и солиден геймплей. Не мога да се сетя за нито една причина да не я препоръчам горещо както на опитни играчи (открийте най-доброто комбо – отнесете съперниците си), така и на начинаещите и по-миролюбиви натури (съберете красиви птички, радвайте се как снасят яйца и ви красят борда). По нашите географски земи, Wingspan гнезди в Boardgames bg.

Оценка: 9/10