Дизайнер: Daniel Alves, Eurico Cunha

Продължителност: 10 мин. на играч

Брой играчи: 2-4

Механика: dice rolling, drafting, worker placement

Издател: Creative Games Studios, IDW Games

The Towers of Arkhanos се оказа една от приятните изненади на 2019 г. и нагледно демонстрира как трябва да се подхожда към изпълнението на Kickstarter кампания. Прозрачна комуникация с хората, които са те подкрепили, качествена продукция, смислени ъпдейти и спазване на сроковете. Направо не е за вярване, че това е първи проект за симпатягите от Creative Games Studios.

Новото творение на дизайнерите Daniel Alves и Eurico Cunha (Masmorra: Dungeons of Arcadia) за пореден път демонстрира любовта им към употребата на зарчета. За разлика от Masmorra обаче, където те бяха в ролята на врагове, тук са колоните, с които градим споменатите в заглавието кули на Арканос.

В стандартната игра от 2 до 4 (5-ма с малкото разширение) души влизат в ролята на представители на магически школи, които се надпреварват да строят магически кули и да трупат престиж, който ще ги превърне в архимаговете на Drunagor. Всяка от школите разполага със седем чираци, един майстор магьосник и книга с магии. The Towers of Arkhanos използва простички и лесни правила за драфтване на зарове и поставяне на работници, които се обясняват буквално за 5 минути, и някак съумява да ги комбинира с бърз и интригуващ геймплей, предлагащ интересни решения.


Кулите на Арканос са 4, една централна и три външни. Централната кула няма никакви специални изисквания за заровете, които се поставят, докато при външните кули трябва да отговарят на определени условия (цвят, стойност и пр.). В зависимост от това колко души участват, в началото на всеки рунд се теглят между 4 и 6 зара (с един повече от броя играчи, ако са от 3 до 5, или с три повече, ако играят само двама), които се хвърлят на игралното поле и представляват наличния за всички пул. В рамките на хода си всеки от играчите избира един от наличните зарове и го поставя на валидна позиция, заедно с един от своите чираци (или майстор магьосник), като веднага получава бонуса за съответната позиция. В основната игра бонусите са еднакви за всички плочки с етажи – при външните кули едната носи две точки престиж, другата дава точки престиж, равни на височината на кулата в момента, а последната дава право да поставите друг от чираците си като колона на друга кула или в личната си книга с магии на позиция, равна на стойността на използвания зар, при централната кула просто поставяте чирак в книгата си с магии на позиция равна на стойността на използвания зар. В случай че и трите позиции за колони бъдат заети, се прави равносметка кой има мнозинство на етажа (всеки чирак носи една точка, а майсторът магьосник дава две) и той получава 6 точки престиж за външна кула или 3 точки, ако е вътрешната. Втората позиция получава 4 точки за външна кула или 2 за вътрешната. При равенство за някоя позиция се раздават по 3 точки за външна кула и 1 точка при вътрешната. След раздаването на престижа играчите прибират чираците си (с изключение на използваните като колони, които стават част от сградата) и поставят нов етаж върху колоните със съответните нови условия за строеж. След като всички играчи направят своя ход, остава един свободен зар. Той се поставя в т.нар. пуул с мана, който е и своебразен брояч на игралните рундове. Играта продължава в този дух 8 рунда при 2 или 4 играчи, 9 рунда при 3 участници и 10, ако играете петима. Играчът с най-много престиж печели титлата архимаг на Drunagor.


На пръв поглед всичко звучи съвсем елементарно – взимаш зар и чирак и ги поставяш някъде и така няколко пъти, но всъщност The Towers of Arkhanos предлага доста интересни възможности за избор, в зависимост от наличните зарове и решенията от предишни ходове. В началните рундове позицията, която моментално носи две точки престиж, е много примамлива, но ако изберете да поставите зар на другата, даваща ви възможност за създаване на магия или използване на втора фигурка, ще можете да влияете на бъдещи ходове или да се включите на някой от строящите се етажи и да спечелите ценни точки престиж. Позицията, даваща престиж според височината на етажа, е доста слаба в началото, но с изграждането на нови и нови етажи става много примамлив начин за печелене на бързи точки. Избирането на точния момент за вграждане на чирак или дори майстор магьосник като колона може да се окаже решаващо за крайния изход на играта. Да, с това действие намалявате броя на наличните ви пионки, но пък имате възможност да спечелите ценни точки престиж или да намалите точките на противниците си, като предизвикате равенство. Честа грешка в началните игри е да се подцени ролята на шестте магии, които позволяват да манипулирате заровете – например да повишите или намалите стойността на избрания зар, да промените цвета му или пък да го замените с такъв от централната кула или общия мана пуул и др. Правилната им употреба и комбиниране са ключови за успешна игра.

The Towers of Arkhanos ме привлече с красивата си опаковка, но ме спечели окончателно с елегантния си геймплей, простичките правила и вниманието към детайла от страна на дизайнерския екип. Играта е перфектен избор за абсолютни новаци в хобито, като същевременно предлага достатъчно интригуващи ситуации и за по-сериозните геймъри. Добрата новина за всички пропуснали Kickstarter кампанията, е, че IDW Games ще я публикуват и за широката публика. Ако харесвате шарени зарчета и драфтинг механиката, обезателно я изпробвайте. Разширението за пети играч включва 9 нови етажа с интересни условия и още зарчета, а The Dark Tower добавя възможности за кооперативна и солова игра.

Оценка: 8/10