Издател: Data East

Разработчик: Data East

Crude Buster e аркаден beat ’em up от Data East, считан от мнозина за нещо като духовно продължение на култовата Bad Dudes vs Dragon Ninja. В някои региони Crude Buster е преименувана на Two Crude или Two Crude Dudes, така че двете игри сформират нещо като неофициална “пичовска” поредица на Data East. Приликите обаче не свършват със заглавието.

Да започнем от историята. Този път няма лоши нинджи, отвлекли президента, но пък има камара други клишета, които могат да се очакват от игра от онова време или от някой долнопробен екшън – ядрени експлозии разгонват фамилията на Ню Йорк и преди реконструкцията да може да започне, враждебна банда – „Big Valley“ – превзема руините. И какъв по-добър начин за разкарване на лошите освен да се наемат двама полуразголени мускулести пича със завиден пънкарски гребен и лъскави слънчеви очила?

В геймплейно отношение играта е сравнително стандартна – вървите наляво-надясно и трошите главата на всеки, който ви застане на пътя. Също както при Bad Dudes, повечето нива имат горен план, на който да се качвате (чрез платформи или скок+нагоре). Уникалното на играта обаче е GRAB функцията. Освен да млатите и скачате, в Crude Buster можете да вдигате и използвате като оръжия почти всичко, което ви попадне – тръби, пътни знаци, светофари, табели, автомобили, противниците ви, че дори и втория играч! Добавете към това и търкалянето по земя и ето че вече имате повече възможности за атака и предпазване от повечето игри от началото на 90-те.

В арт стила вече настъпват по-големи разлики в сравнение с Bad Dudes – фоновете са по-шарени, героите по-големи и като цяло всичко е с малко по-карикатурен вид. Двамата играчи, макар да се различават само по цвета на дрехите си, имат широк за онова време набор от анимации и изражения, хилят се, клатят глава, стягат мускули и дори танцуват в удачни за това моменти. Фоновете от своя страна са пълни с живот и детайлите изпъкват. Подканващите надписи в комиксов стил като „GRAB“, „PICK UP“ и „BREAK“, както и спорадичните „BAM“ и „WHAM“, докато биете лошите, добавят към чара.

Цялостният художествен стил на играта е доста забавен и представлява приятна смесица от осемдесетарски визуални клишета. Ще забележите, че е черпено вдъхновение от филми като Бягство от Ню Йорк, а има и бос, който учудващо напомня на кечиста Jake the Snake, както и злобен Дядо Коледа. А нали и Костенурките Нинджа са на мода по това време, та гадовете са се въоръжили и с някой друг антропоморфен мутант.

Музиката допълва чудесно картинката – малко пънк, малко фънк и малко дискотечни ритми. Някои от парчетата дори са с вокали. Героите пък сипят забавни реплики като „Oh, what a day“, когато ги понабият, или вдъхновяващото „Pump it up – stay cool!“ в края на нивата.

Естествено, тъй като е аркадна игра, чиято основна цел е да ви прибира жетоните, лошковците са много и животите свършват бързо. При емулаторите това не е особен проблем. Не е проблем и при адаптираната трудност при конзолната версия. А? Да не би да съм пропуснал да спомена? Crude Buster има порт за Sega Mega Drive (Genesis в Щатите), който въпреки някои недостатъци в сравнение с оригинала, е също много добър.

Преходът от аркадата към домашната конзола е доста добър, благодарение на графиката. Макар да имат по някоя липсваща анимация, като цяло sprite-овете изглеждат също толкова добре. Нивата обаче са пострадали откъм детайли – на места големи части от фона липсват. Почти няма и помен от подканващите ономатопеи, а краткото филмче от аркадната версия, което се появява между нивата, сега е преработено в бонус ниво, в което вие лично налагате автомата за безалкохолни напитки и се наливате с кола, за да възстановите силите си. Добавени са и няколко такива автомата по нивата, които не присъстват в оригинала. По отношение звук и музика също са се справили доста добре, но за съжаление липсват и голяма част от записаните реплики. Останалото обаче е на ниво! А ако искате по-автентично изживяване – отскоро порт на аркадната версия може да бъде закупен от eShop-а на Nintendo Switch, така че можете да раздавате правосъдие с юмруците си където и да отидете.

Като цяло спокойно бих могъл да препоръчам Crude Buster на всеки beat ’em up фен. Няма друга игра в жанра с такова разнообразие от неща за хвърляне и такъв арт стил. И макар аркадната версия да е по-добра (основно заради повечето озвучени реплики), портът за MD също не е за изпускане! А ако не смеете да тръгнете срещу Big Valley сами, винаги можете да доведете със себе си и втори играч.

Оценка: 7.5/10