Краят на годината по традиция е време за равносметка. За ShadowDance 2019-а си беше година на промени, откъдето и да го погледнем. На първо място през нея екипът порасна за пореден път. Преди 6-7 години в списанието влезе кохорта от нови автори, които днес са сред неговите стълбове. След втория такъв конкурс преди около година пък към екипа се присъедини още по-голяма група от шедоуденсъри, които ударно се включиха във фантастичната ни дружина. Brimstone, Couatl, Drake, Halinor, Niksan, Salix, Stun Damage, Tsu, Vinoka – със сигурност тази година доста пъти сте срещали тези никове на страниците ни. На фона на все по-голямата заетост и вечния недостиг на време, това са авторите, чийто труд ни позволява всеки ден да публикуваме нов текст. От името на всички ShadowDance-ветерани: огромно благодаря, че ви има! Похвала заслужава и ветеранът Roland, който сам произвежда статии като за половин списание. Нека си пожелаем през 2020-а на всички да ни остава повече време за писане и за реализиране на смели проекти.

Горната мисъл ме отвежда към другата голяма промяна в ShadowDance, а именно – вече можем да се наречем „списание“ в пълния смисъл на думата, тъй като най-сетне ни има и на хартия! Много от вас може би са проследили кампанията ни за финансиране на този най-амбициозен до момента наш проект. Ако случайно сте го пропуснали, може да научите повече на тази страница или на страницата на самата кампания. Така или иначе, въпросната вече е история, при това от възможно най-хубавия вид! Благодарение на страхотните ни читатели събрахме над 150% от нужната ни сума и успешно претворихме плодовете на дълъг писачески труд във физически обект, за чието описание, повярвайте ми, в момента думите ми убягват. ShadowDance #1: Киберпънк е всичко, което сме си представяли, и още. След около година живот с тези текстове и идеите за тях, след многократни препрочитания, редакции, корекции, съвещания, размествания и тестове, темата „киберпънк“ сякаш е изписана от вътрешната страна на черепа ми. Вярвам, че тези над 30 текста са изключително силни сами по себе си, и още по-силни, когато са сглобени в едно цяло.

Здравината на сглобката, разбира се, почива върху редакторската работа, но след като вече имах щастието да разгледам крайния резултат от кора до кора, мога уверено да заявя, че не по-малка тежест пада върху дизайна. ShadowDance #1: Киберпънк изглежда убийствено добре! Идеята ни от самото начало беше да поднесем силно съдържание в опаковка, която да привлече нови читатели и да се превърне в техен проводник, но Виктория Стайкова, дизайнерът на броя, вдигна нещата на съвсем различно ниво, където съдържание и форма се превръщат в едно. Аз лично вече многократно се връщам към тези познати като кътните ми зъби текстове именно за да се потопя отново във визуалното преживяване. Огромни благодарности и към Виктория, без която нямаше да успеем да реализираме тази мечта. Благодарим и на всички външни сътрудници – автори, художници, преводачи – и на подкрепилите ни по време на кампанията. Заедно превръщаме виртуалното в реалност!

Докато пиша тези редове, бройките от списанието на някои от вас вече може би потеглят към бъдещите си адреси – някои украсени с подписи на шедоуденсъри, други придружени от фантастични тениски, плакати, 3D-принтирани фигури и значки. А ако не сте успели да поръчате своето списание – все още можете да го имате за коледните празници! Благодарение на Ozone.bg, ShadowDance #1: Киберпънк вече може да бъде поръчан онлайн; скоро го чакаме и по книжарниците. Този проект наистина събира в себе си почти всичко, което си мечтаем да виждаме в България по отношение на фантастичния жанр, а защо не и на световно ниво. Дори да не сте фенове на киберпънка, уверени сме, че ще попаднете на лични открития на страниците му. Всъщност, дори да не сте особено големи фенове на фантастиката изобщо, обзалагаме се, че също ще направите своите открития, именно такава беше целта ни, докато го замисляхме и сглабяхме. А след това – разнесете мълвата и ни помогнете да направим това начинание пълен успех. Пишете ни какво ви е харесало и какво ви е липсвало, споделете мисли и снимки в социалните мрежи. Ние от своя страна ви гарантираме, че ще направим всичко възможно подобни неща да продължават да се случват. Весели празници и нека пънкът е с вас! В началото на 2020-а пък ще ви очакваме на официалната #shadowpunk премиера – очаквайте подробности!