На 12 февруари 2019 година излезе първото ми ревю в ShadowDance. Днес, една високосна година по-късно, вече пиша редакционно, което иде да покаже, че списанието предлага чудесна възможност за бързо кариерно развитие. Прекарах една чудесна година в компанията на прекрасни и талантливи хора и се радвам, че ми дадоха възможността да напиша това редакционно*.

Това редакционно се пада и първото за годината, а тя започна ударно. Трета световна, вирусна пандемия, Брекзит, Австралия гори… Човек би казал, че маите се объркали и не било 2012, а 2020, ама то е технология на хиляда години, стават грешки. Новините са като извадени от отбрана селекция дистопична и апокалиптична фантастика. Ето например, злият гений на нашата реалност, Илън Мъск, жизнерадостно туитна плана си за изплащане на огромните заеми, които ще вземем, за да отидем на Марс. Тежък труд, естествено! Защото тази идея толкова добре проработи в The Expanse.

Шегата настрана, фантастичният жанр е по-важен от всякога, както неуморно повтаряме. Апокалиптичните предсказания може и да се сбъдват, но освен предупреждение жанрът дава и решения и разширява кръгозора. От нас зависи какво ще е бъдещето, така че не спирайте да потребявате фантастика, а ShadowDance е тук, за да ви напътства, вече двадесета година. Да, тази година списанието става на 20 години и е в изключително добра форма. С разширен екип и хартиено издание зад гърба си, ще продължаваме да ви предлагаме най-доброто от жанра.

За да завърша с леко оптимистична нотка на фона на световните събития, искам да споделя нещо много дребно, което ми направи голямо впечатление. В България, страната, в която в национален ефир върви реклама на чернокож мъж, който на развален български препоръчва африканска билка срещу проблеми с простатата, страната, където блекфейсът в развлекателни предавания се счита за нещо изключително смешно, се появи един младеж на мястото на емблематичния Слави. Този младеж сподели как няма нищо лошо момчета да харесват момчета. Това за България е огромно. В момента расте едно поколение, което комуникира с целия свят и е освободено от предразсъдъците на миналото. В него ми е надеждата. Честит февруари и нека остатъкът от годината да не е толкова интересен.