default_eggsХристос Воскресе, сърцати братя миряни! Или поне така изглежда от лавината фейсбук постове, които славословят чудото. Сериозна медия досега не е потвърдила случката, но очакваме и това да стане. Като парагони на качествената журналистика, веднага ще ви уведомим, когато туй е вече факт.

Междувременно, една обявена от най-официален източник новина, си заслужава споделянето: сериалът по Колелото на времето е потвърден и ще го бъде! Думи на самата Хариет! Малцина вече си спомнят това далечно минало, но ShadowDance пое по своя път в немалка степен и благодарение на литрите бира, изпити по сбирките на един скромен WoT форум, който битуваше тъдява в зората на интернета. Оттогава насетне нашият love-hate relationship с поредицата мина през много падини и върхове, като в някакви моменти искрено вашият активно тренираше Аша’мани в Dragonmount, в други Роланд тихо се ядосваше, в трети Ян започна епично препрочитане, което мистично не завърши, и така в шеги и закачки стигнахме и до финалната равносметка, която драматично не включи последния том. Няма да ви излъжа, ако ви кажа, че на редакционните сбирки продължавам да забранявам на всички колеги да говорят за книгите на Сандерсън от поредицата, докато не ги прочета, което може и да е когато се потвърди историята за воскресението, дето стана дума по-горе. Дотогава, разбира се, ще следим зорко какво става с този сериал и ще го ревюираме за вас най-пламенно.

Като стана дума за Сандерсън, април ни донесе цели два материала, посветени на него. Захванахме се да четем номинациите за Небюла, разширихме жанровото си поле с нов вид игри и разбира се заседнахме пред телевизорите да погледаме новия сезон на Game of Thrones. Там хейтът на книго-пуристите се очертава доста стабилен, така че представям си какво го чака горкото Колело на времето.

Април месец ни донесе и дългоочаквания нов дизайн на списанието. Време беше за малко освежаване, а както вече си знаете, това е част от целия процес по стягане на редиците, с който сме се захванали от известно време. Не се стеснявайте да сипете критики, препоръки и възторжени похвали и тук, и във форума, и на фейсбук страницата ни. Вашето мнение се взима изключително присърце и на него се отреагира много бавно и много постепенно!

Но април вече е в славното минало, а Великден ни пренесе плавно в май – месецът на люляците, ягодите и разбира се празника на славянската писменост. По някакъв начин това е и нашият празник, като хора на писаното слово, които се опитват да работят в полето на културата. Историята на това списание и на нашата общност е изключително тясно обвързана с онова безгрижно пролетно ваканционно време, в което четяхме дебелите фентъзита, с блеснал поглед ходехме по Панаира на книгата, и трамбовахме надлъж и нашир площад Славейков. Ето защо като реверанс към онези възхитителни дни и към осъзнаването, че все още искаме да развиваме – по онези и по нови начини – чувствителността към фантастичния жанр и към литературата в България като цяло, сметнахме, че е време да се огледаме и да направим един обзор на това какво означава просветителската дейност в този жанр и как се получава у нас. Какви форми има, какви трудности, какви успехи, или накратко – какво всъщност се случва и се случваше из българския фендъм, оттогава та чак до наши дни.

Очаквайте ни 🙂

Моридин
02.05.2016


Няколко думи и от мен, във връзка с последната тема, подхваната от колегата горе. Развитието на ShadowDance през последните месеци (а и през всичките му над 15 години) някак естествено ни доведе до мисълта, че най-важната дейност на списания като нашето, на сайтовете, издателствата и клубовете, движени от фенове, е да градят и поддържат общност. Или казано с друго име – онова митично животно, наречено фантастичен фендъм. Без връзките между хората, без пространствата за дискусии и генериране на идеи, без фестивалите и местата за публикуване на художествена проза и критика, без паметта за това, което е било, фантастичният жанр в една страна е мъртъв. Да, издават се n-на-брой книги годишно, хората си ги купуват и ги четат, но истинско мислене за жанра няма, да не говорим за неговото осмисляне и за писането му в родни условия.

България всъщност има доста силни традиции по отношение на фендъма. И в момента съществуват немалко на брой клубове, издателства, списания и други ъгълчета на фенска дейност (като пиша „фенска“, не мислете, че това означава задължително „аматьорска“), а един поглед назад ще открие още много като тях. Затова, покрай разни други инициативи, по които работим в списанието, решихме да се опитаме да представим на читателите си именно историята и състоянието на фантастичната общност у нас.

Наясно сме, че няма как да съберем пълна и обективна картина, така че няма и да се опитваме. Вместо това искаме да дадем възможността именно на тези средища на фантастите-просветители да разкажат за своето собствено кътче във фендъма: стари и нови клубни дейци, списвачи на списания и сайтове, издатели, организатори на фестивали, изследователи на фантастиката. Отправяме покана към всеки, който се чувства част от тази култура и представител на разпознаваемо нейно огнище, да се свърже с нас (на admin-at-shadowdance.info), за да обсъдим евентуалното представяне на това огнище на страниците на ShadowDance. Целта ни е да публикуваме поредица от материали през май месец, когато празнуваме просвещението, и може би да продължим с тях и след него. Дали и колко ще успеем, предстои да видим, до голяма степен това зависи от помощта на някои от вас. Да се опитаме заедно да се разровим из спомените и да направим оценка на настоящето. Кой знае, може това да вдъхнови нови още по-хубави дни за фантастиката у нас. Пишете ни!

Рандъм
02.05.2016