Създател: HBO

Сезони: 6

Формат: 50 минути

В ролите: Питър Динклидж, Лина Хиди, Николай Костър-Валдау, Емилия Кларк, Кит Харингтън, Иън Глен, Майкъл Хюсман, Конлет Хил, Лиъм Кънингам, Карис Ван Хутен, Натали Дормър, Софи Търнър, Мейси Уилиамс, Гуендолин Кристи и др.


Ревюто съдържа спойлери за епизода!


Arya_GoTОчакванията за този сезон са огромни. И не само защото Игра на тронове е все по-добър с всяка следваща година, но и защото най-накрая действието отива отвъд книгите. При все разликите спрямо оригинала, досега имахме някаква рамка, по която да се водим, база за сравнение и бегла идея накъде се движи историята. Шести сезон ни отнема това удоволствие и се отправя в напълно непозната територия. И най-голямата тръпка е, че не знаем доколко това, което гледаме, съответства на предстоящата шеста книга.

Вярвам, не е нужно да уточнявам, че това ревю потенциално може да оспойли всичко, случило се до момента, и че вероятно няма да връзва смисъл, освен ако не сте гледали петте излезли до момента сезона? Не? Ок.

Действието на The Red Woman започва веднага след финала на пети сезон. Епизодът минава през всички линии – от Стената до Дорн, – и макар и историята да не мърда особено много в нито една от тях, всяка дава заявки за нова и неочаквана посока. Естествено, голямата интрига е каква е ситуацията с Джон Сняг (Кит Харингтън) и въпреки че на Вала е отделено доста време, HBO явно имат намерение да ни тормозят още известно време. За хората, чели книгите, фактът, че Мелисандра (Карис Ван Хутен) в момента се намира там, е обещаващ, но нейният образ е много различен от това, с което бяхме свикнали през последните сезони. След смъртта на Станис (Стивън Дилейн), вярата ѝ в собствените ѝ сили и видения е разклатена и без да спойля каквото и да е, кулминацията на тази несигурност е разтърсваща.

Междувременно, далеч на изток, Тирион Ланистър и Варис (Питър Динклидж и Конлет Хил) се опитват да спасят Мийрийн от пълен колапс, докато Джора Мормонт и Даарио Нахарис (Иън Глен и Майкъл Хюсман) бродят из пустошта в търсене на изгубената Денерис (Емилия Кларк), която пък, от своя страна, е пленена от произволен калесар, а от Дрогон няма и помен. Аря Старк (Мейси Уилямс) пък играя ролята на сляпа просякиня по улиците на Браавос, но изглежда обучението й все още продължава. Което, естествено, не е изненада за никого.

Останалите играчи се оптиват да играят играта, с изключения на горката Санса (Софи Търнър, чиято героиня жива да я ожалиш, ама…), но като че ли след епичните сблъсъци от предишния сезон и кумулативното натрупване на интриги, никой не е в добра позиция и Железният трон изглежда все по-маловажен. Което, разбира се, резонира добре с книгите, защото при все името на сериала, истинската посока на тази поредица от самото начало е към мистицизъм и свръхестествения конфликт между леда и огъня, а не дребнавите амбиции на благородническите родове на Вестерос. Така или иначе, шести сезон започва ударно и обещава силни истории за всички герои. И аз поне нямам търпение за следващата седмица.

Оценка: 9/10