Автор: Брандън Сандерсън и Мери Робинет Ковал

Издателство: Mainframe

Цена: N/A

Фокусът на това ревю е малко по-особено произведение. Както някои от вас може би знаят (ако не друго, то от таз-годишния State of the Sanderson), Брандън Сандерсън започна нова компания за аудио-книги на име Mainframe. Целта ѝ е да издава произведения, писани директно за аудио-формат, които потенциално може да бъдат редактирани и публикувани в книжна версия по-нататък. Планирани са повести в световете на The ReckonersЛегион и др. За хората като мен, които слушат аудио-книги, това е разкошна новина, защото позволява много повече свобода в публикуването, особено предвид че си говорим за професионален автор като Сандерсън.

The Original е първата публикация на новото издателство и е оригинална повест, писана в съавторство с Мери Робинет Ковал и четена от Джулия Уилан. Действието се развива в не твърде далечното бъдеще, в което човечеството е използвало развитието на нанотехнологията, за да премахне дребни проблеми като болести, глад или стареене. В добавка, всеки има способността да редактира сетивните си възприятия за реалността около себе си, което значи, че всеки вижда различен свят.

Когато Холи Уинсийд се събужда в болницата без ясни спомени как се е озовала там, тя си мисли, че е пострадала в злополука и е била клонирана от последния си чекин в станция за нанотек-подновяване. Правителственият агент в стаята обаче бързо разбива тази илюзия. Холи е убила съпруга си – човек, когото обича с цялото си сърце и не може да си представи как би го наранила – и е изчезнала от лицето на света. За да бъде заловена, правителството е оторизирало клонинг, който да я залови. Тази нова Холи има спомените и съзнанието на оригинала, но и допълнителни умения, които я правят опасен убиец. Първата ѝ цел е да докаже невинността на Оригинала си, но ако това се провали, способна ли е наистина да екзекутира себе си?

The Original е прекрасна история. Ритъмът е чудесен, интригата – макар и не непременно зашеметяващо сложна или непредсказуема – е елегантно развита, а светостроенето е на шест. Сандерсън е написал рамката, но първата чернова на текста е била от Ковал, и си личи. Стилът на повестта е много по-типичен за нея, при все по-късните редакции на Брандън, докато сюжетът видимо наподобява този на Легион трилогията. Тази амалгама между футуристичен техно-трилър и меланхолична съзерцателност е толкова добра, че ми е чудно как тези двамата не са колаборирали досега.

В качеството си на аудио-оригинал, повестта също е чудесно продуцирана. В добавка към разкошното четене на Джулия Уилан, The Original има тук-таме ненатрапчив саундтрак и звукови ефекти като вятър или бекграунд тълпи. Това само подсилва преживяването, без да разсейва слушателя.

Честно казано, единствената причина оценката да не е пълна десятка, е че проектът все пак е доста малък и неособено амбициозен. Но това не прави повестта по-малко удовлетворителна и предвид че може да се изслуша за един следобед, не мога да не я препоръчам за всеки, който харесва Брандън Сандерсън, Мери Робинет Ковал или фантастични техно-трилъри. А ако не сте слушали аудио-книги досега и ви е любопитно да пробвате, трудно ще намерите по-добра първа локва, в която да топнете пръст.

Оценка: 9/10