Автор: Линдън А. Луис

За първи път чух за тази книга, когато един колега в книжарницата, в която работя, ми показа прясно пристигналите хардкавъри и ме попита какво, аджеба, е това. Аз обаче си нямах и най-бегла представа какво, аджеба, беше това, освен че корицата изглеждаше яка. Тъй като от мен се очаква да съм авторитетът за фантастика там, реших да поправя този пропуск и резултатът е нов любим дебют.

Няколко века напред в бъдещето слънчевата система е разкъсвана от конфликт между две фракции. Геянците са съюз от народите на Земята и Марс, обединени след столетна война. Контролирани от дуалистичното правителство на Военачалника и религиозната Майка, те имат огромно население, но недостатъчно ресурси и технология. На противоположната страна на конфликта са икариите – хората от Меркурий и Венера. Те произхождат от научни мисии към тези горещи светове, но са изградили милитаристично общество, базирано на дисциплина и рационалност. Уникалният елемент Хърмиум, открит на Меркурий, дава на икариите технологическо предимство, което балансира многобройността на Геянците.

Трима души от противоположни страни се оказват в центъра на този конфликт.

Първата сестра няма име. Продадена на Сестринството в детска възраст, тя е жрица и куртизанка на борда на военен кораб. Ролята ѝ е да носи покой на фанатичните геянски войници, като слуша изповедите им и им дава тялото си. Нейните господари са отнели гласа ѝ, за да не може да предаде тайните, които чува в изповедта. И когато капитанът на кораба напуска поста си и я изоставя, тя се оказва впримчена в политическите машинации на Сестринството. Немите сестри не могат да бъде шпиони, но Майката иска от нея да наруши свещените клетви на ордена си и да докладва думите на новия капитан. Проблемът е, че Първата сестра започва да изпитва странни чувства към жената, която ѝ е наредено да предаде.

Лито сол Лушъс е „Рапира“ – елитен икарски воин, обучен да използва имплантите и живачното си острие като част от двойка. Година по-рано той е бил разделен от своя „Кинжал“ Хиро вал Акира след участието им в катастрофалната загуба на планетоида Серес, паднал в лапите на геянците. Сега Лито бива изтеглен от насилствената си пенсия, за да изпълни кошмарна мисия. Той трябва да намери Хиро – изпратен като таен агент на Серес – и да го убие за предполагаемото му предателство към икариите.

The First Sister има разкошно светостроене и невероятни герои, особено предвид че става дума за дебютен роман. Трите гледни точки са разпределени между редуващи се глави с Лито и Първата сестра, с разпръснати интерлюдии, в които чуваме записани послания от Хиро. Тук искам да отбележа, че аудиокнигата използва трима различни четци за всяка от гледните точки, което прекрасно отразява факта, че героите са мъж, жена и non-binary.

Историята е само началото на по-голям конфликт, но въпреки това стига до удовлетворителен завършек в края на книгата. Луис е невероятна в изграждането на емоционален багаж и всеки от тримата герои страда от огромно количество лични проблеми. Но вместо да натежават, те само допринасят за това на читателя искрено да му пука как ще свърши романът.

В тематично отношение има прекрасна дуалистичност между тримата герои. Първата сестра започва като табула раза с прости копнежи и светоглед, но малко по малко осъзнава колко по-сложна е реалността около нея и ролята ѝ в тази реалност. Лито пък страда от един куп травми и неувереност, но в процеса на повествованието се научава да отхвърли част от тях и да фокусира останалата част в нещо конструктивно. Хиро пък балансира между двамата – неуловим персонаж извън кадър, който знае точно кой е и каква е целта на живота му.

The First Sister е сред онези ОБИДНИ дебютни четива, които те карат да вярваш, че никога няма да напишеш нещо дори наполовина толкова добро. Особено за човек като мен, който редовно има проблеми със структурирането на повествование, ловкостта, с която Луис плете отделните сюжетни и емоционални линии във вълнуващ наратив, беше източник на катраненочерна завист. Но разбира се, читателят само печели от това. Книгата е прекрасна и нямам търпение да прочета продължението ѝ – The Second Rebel – това лято.

Оценка: 10/10