Автор: Чарлс Строс

Издателство: Tordotcom

Dead Lies Dreaming се води десета книга от поредицата Laundry Files*, започнала през далечната 2004 г. и с първа книга, издадена на български през не толкова далечната 2016 г. Всъщност това е малко подвеждащо: книгата може и хронологично да е десета, но е отделна история, развиваща се след края на оригиналната поредица*. Чарли Строс определя Dead Lies Dreaming като част от нова поредица, наречена Tales from the New Management. В това отношение книгата спокойно може да бъде четена без познания за основната поредица. Все пак да се има предвид: там няма спойлери за сюжета на Laundry Files, но за девет тома светът на поредицата доста се е променил.

Dead Lies Dreaming се развива в паралелен на нашия свят, в който ужасяващите създания от творчеството на Лъвкрафт съществуват в отвъдните измерения. Математиката е универсалният език, чрез който тези измерения могат да бъдат достъпени, ефективно давайки възможност на човек да прави магия, пресмятайки сложни уравнения. През вековете хората са практикували магия, използвайки единственото изчислително устройство, което им е било достъпно — собственият им мозък. Опасно действие, тъй като гореспоменатите ужаси от отвъдни измерения много обичат да се хранят с човешки мозък. От средата на двадесети век нататък обаче, компютрите превръщат магията в безопасно занимание, но от друга страна практикуването на магия и самият акт на изчисление изтънява границите между измеренията и позволява магията да се просмуче в нашия свят. В резултат все повече и повече хора да придобиват магически способности. Е, вече е 2016-а година, премиер на Великобритания е N’yar lat-Hotep, черният фараон, а елфи разпъват на кръст дядо Коледа пред магазин за детски играчки. А, да, и Брекзит все така се случва.

В този свят младеж с прякор Имп и неговата група от отхвърлени от обществото неудачници се промъкват под зоркия поглед на Новото ръководство, както наричат управлението на черния фараон и използват магическите си способности, за да ограбват магазини и банки. Рисковано занимание, тъй като съдебната система е претърпяла реформа и вече кажи-речи всяко престъпление се наказва с бавна и мъчителна смърт, а правителството е делегирало опазването на закона на частни охранителни фирми, които също наемат хора с магически способности. Натоварена да разследва обирите на Имп е Уенди, бивш полицай, вече член на една от гореспоменатите охранителни фирми.

Чарли Строс обича да си играе с популярни жанрове и това е силно изразено в Laundry Files поредицата. Първите няколко книги са вдъхновени от британски шпионски трилъри, с щипка култисти и Лъвкрафтиански ужас, след което поредицата започва да смесва и фентъзи тропи като вампири* и елфи*. Новата поредица се е заела да изследва класически детски истории, а конкретно Dead Lies Dreaming е вдъхновена от Питър Пан. Имп е очевидно Питър, а неговата банда са Изгубените момчета*. Книгата не се опитва да крие този факт, особено като се има предвид, че една от главните героини се казва Уенди а филмът, който Имп иска да финансира с обирите си, е киберпънк адаптация на оригиналната пиеса Питър и Уенди. Dead Lies Dreaming се развива в съвремието, но носи духа на викторианската епоха. Ловци на крадци отново патрулират по улиците, публичните екзекуции отново са факт и Лондон е обвит в тягостна атмосфера. Донякъде напомня и на Тери Пратчет, не толкова като хумор и стил, колкото като изграждането на една абсурдна паралелна вселена, в която хората все така трябва да продължават да ходят на работа, магазините трябва да продължават да работят и като цяло животът трябва да продължава.

Голяма част от очарованието на книгата идва от света. Древни магии, тайни книги със заклинания и класическа хайст история. Има намигания към верните фенове, но е достъпна и за хора, за първи път докосващи се до поредицата. Книгата е структурирана в холивудски стил, с нарастващо напрежение и задоволителен климакс. За героите обаче не е останало много място да бъдат развити на фона на цялото действие. Например Уенди има една сцена, която изобщо не е свързана по никакъв начин с останалата част от книгата и бих предположил, че е вмъкната като отчаян опит да се предаде малко индивидуалност на героинята. Имп и Изгубените момчета не са точно момчета, защото всъщност в групата има момиче и транс персонаж. Приветствам инклузивността, но се прокрадва и съмнение, че в случая е използвано като бърз и лесен начин да им се придаде колорит. Финалът е претупан и незадоволителен. Определено не е на нивото на по-ранните му книги от поредицата, но умението на Строс да пише абсурдни и в същото време достоверни светове, както и забързаното действие, което не позволява на читателя да остави книгата, в крайна сметка я спасява.

Dead Lies Dreaming е забавна, странна и приятна за четене приключенска история. Може би историята издиша малко, когато човек се замисли над нея, може персонажите да не са доразвити или да блестят с оригиналност, но и книгата не те оставя да се замислиш над нея. Действието е бързо, динамично и изненадва на всяка крачка. С две думи класически Чарли Строс.

Оценка: 7/10