Автор: Сара Гейли

Издателство: Tor.com

Цена: $19.99

В началото на XX век американското правителство се изправя пред недостиг на месо. В сената се подхвърлят множество идеи за това как да се справят с проблема. Една от тях е внос и скотовъдство на хипопотами от Африка. Това е напълно реално събитие, което почти се е случило в нашата история. И Сара Гейли решава да види какво ще стане, ако САЩ наистина внесе хипопотами, но в средата на XIX век, и превърне половината Юг в блатна територия за целта.

Welcome to the Wild South!

American Hippo е колекция, събираща двете повести и два странични разказа в тази странна алтернативна история. Вместо Див Запад, Америка има Див Юг. Заблатен, горещ, и пълен с хипопотами! Някои са развъждани във ферми за месо. Други са по-умни, по-бързи във водата и по-издържливи на суша. Те са за езда. Трети са наследници на животни, избягали сред блатата. Това са хипопотамите, на които не искаш да се натъкваш през нощта. Защото и те са там за месо…

В тази странна, потна, пълна с комари дивотия, група престъпници се събират за един последен удар. Целта им е криминален собственик на казина, чието влияние идва от контрола над изолираната територия, пълна с диви хищни хипопотами. Но какво ще се случи, ако тези чудовища бъдат отприщени сред населението?

Първата повест – River of Teeth – ни запознава с Уинслоу Ремингтън Хаундстуут. Джентълмен. Някогашен хипопотамовъд. Настоящ наемник с мрачно минало. Когато ФБР го наема да саботира бизнеса на човека, отговорен за срива на предишния му живот, той приема с кръвожадна наслада. Уинслоу сформира малък екип от сходни индивиди, всеки със специализация, която ще им помогне в мисията. След което, разбира се, всичко отива по дяволите.

Повестта е отлично написана, но напълно стандартна обирджийска история в стила на Бандата на Оушън. Екзотичната локация и странният дисонанс между атмосферата на Дивия Запад и блатния американски Юг са отговорни за 90% от впечатлението, което създава. На всяка страница Гейли вкарва елемент, който е почти като нашето минало, но същевременно тотално различен. Героите варират откъм качество, като някои са бегло скицирани, докато други са толкова пълнокръвни, че определено заслужават собствена история.

Уви, Taste of Marrow е въпросната история и тя не е на нивото на първата. Продължението на River of Teeth си поставя странната задача да се занимава изключително с резултата от първата история, вместо да започне нова. В някои отношения – като развитие на персонажи например – това е чудесно решение. Но на ниво самостоятелен сюжет повестта просто не работи достатъчно добре. Историята е колкото да я има и е доволно депресивна отгоре на това. Разбира се, светът продължава да е достатъчно интересен, че да оправдае четенето, но свежестта е позагубена.

При все това American Hippo абсолютно си заслужава четенето. Цялото томче е под 300 страници и се изчита за две вечери. В добавка към прекрасното светостроене, Гейли ни дава история, в която буквално всички герои са от различни етноси, ориентации и идентификации, без в нито един момент да морализира или да насочва умишлено вниманието към този факт. Аз дори не си давах сметка, докато в една сцена не се оказа, че в групата буквално няма бял мъж, който да се разправя с местните расистки търговци, и това беше малък проблем. За хората, които не искат „социална справедливост“ (или какъвто там е терминът в момента за лесно възмущаващите се), колекцията ще бъде напълно безвредна. За останалите от нас, които обичаме разнообразие в героите, за които четем, Гейли ни дава всичко, което можем да искаме.

Плюс хипопотами със златни бивници!

Оценка: 7/10