Формат: Blu-ray

Вносител: Pro Video SRL Romania чрез Филм Трейд ЕООД

Цена: 34,99 лв.

Филмът: Тъй като в списанието вече сме ревюирали лентата, в това каре ще поговоря малко повече за творческата история на проекта. Лигата на справедливостта, филм за някои от най-известните комиксови персонажи, съществували някога, придоби печална слава още преди излизането си поради множеството проблеми, свързани с работата по продукцията.

Оригиналният режисьор на филма беше Зак Снайдър, чиято предишна лента – Батман срещу Супермен – не беше посрещната добре от широката аудитория. Филмът бе определен като твърде мрачен, лишен не само от хумор, но и от надежда и оптимизъм (ключови елементи на класическите супергеройски истории), а в противопоставянето на Батман и Супермен нямаше истински идеологически различия, просто всеки от тях се дразнеше, че другият помага на полицията, и му нареждаше да спре. Въобще, проблемите бяха много, ала когато Батман срещу Супермен излезе по кината и негативните ревюта заваляха, Снайдър вече беше дълбоко затънал в продукцията на Лигата на справедливостта.

Все още не е ясна причината за напускането на Снайдър. Официалната версия е, че той сам е избрал да се откаже от проекта след трагедия в семейството му. Но упорити слухове твърдят, че малко преди това Снайдър е показал на продуцентите версия на филма, която е била просто „негледаема”, затова те са се чудели как да го отстранят, без да си навлекат черен ПР, и са използвали личните му проблеми като удобно оправдание.

Тогава в играта влезе Джос Уидън – да, същият Джос Уидън, който направи Отмъстителите и Отмъстителите: Ерата на Ултрон. Преди няколко години, когато Уидън даваше многобройни интервюта покрай феноменалния успех на Отмъстителите, един журналист го попита „Какъв съвет ще дадете на студиото, което иска да заснеме Лигата на справедливостта?”. Уидън отговори „Да ми се обадят”. Няколко години по-късно, когато Уорнър се оказаха в нужда, те действително му се обадиха. И го наеха.

Така Уидън прекара още няколко месеца в борба с кадрите на Снайдър и презаснемане на почти половината филм. Оттам и крайният резултат – Лигата на справедливостта е филм с двама режисьори, чиито похвати се сблъскват толкова остро, че лентата се превръща по-скоро във продукция без нито един режисьор. Драматични и епични сцени с дървен и кух диалог, видимо заснети от Снайдър, се редуват с лигави моменти със забавни подмятания, дело на Уидън. Към тези „забавни” моменти се включва сцена, в която Флаш пада върху циците на Уондър уомън, специално заснета с дубльорка в ден, в който Гал Гадот изобщо не е на снимачната площадка. Почти всички сцени със Супермен са били презаснети, но по време на допълнителните снимки Хенри Кавил е бил с огромен мустак, тъй като продуцентите на Мисията невъзможна: Разпад не му позволили да го обръсне, затова отговорниците за ефектите в Лигата на справедливостта е трябвало дигитално да премахнат мустака, като резултатите са доста спорни. Тоест, проблемите наистина са много, а финалният продукт наистина не е това, на което се надяваха феновете.


Екстрите: Настоящото издание на Лигата на справедливостта включва приличен пакет екстри, които биха могли да допаднат както на по-запалените фенове, така и на масовия зрител.

The Return of Superman представлява комплект от точно две изрязани сцени с обща продължителност под две минути. Това са единствените изрязани сцени, включени в изданието. В предвид, че Уорнър имат близо час-два изрязани/недовършени сцени, наистина нямам представа защо не са добавили поне десетина минутки от тях.

Road to Justice е кратък филм, който разказва комиксовата история на Лигата на справедливостта и представя някои от най-значимите автори и художници, работили с този отбор. Филмчето е с продължителност 14 минути и съдържа коментари на истински икони на комиксовото изкуство като Грант Морисън и Джим Лий. Смятам, че това е от най-добрите екстри в изданието.

Heart of Justice е кратък филм за главните персонажи във вселената на DC – Батман, Супермен и Жената чудо. Филмът е с продължителност 11 минути и показва интересни неща, но общо взето не е нещо специално. Всяко блу-рей издание на DC в последните години съдържа подобна екстра и вече ми е омръзнало да слушам какво точно отличава тези три героя един от друг.

Technology of the Justice League представя преглед на различните технологии, измислени специално за филма. Създателите на проекта показват дизайни на превозните средства на Батман, коментират изработката на костюма на Флаш и така нататък. Дълго е 8 минути и като цяло е приятно.

Justice League: The New Heroes представя членовете на Лигата, които не бяха имали възможност да се изявят по-рано – Флаш, Аквамен и Киборга. Водещ е Рей Фишър, който играе Киборга в дългия филм. Трябва да отбележа, че в тези кратки 12 минути Рей Фишър е изключителен – чаровен, забавен, харизматичен. Жалко, че Лигата на справедливостта не му даде възможността да покаже най-доброто от себе си, защото момчето определено има потенциал.

Steppenwolf the Conqueror представя злодея на филма и разглежда комиксовата му история. Става въпрос само за 3 минути, но изключително трудни за гледане, защото показват колко богат и интересен персонаж е Steppenwolf в комиксите и колко голям потенциал имат неговите истории. Нищо от персонажа или историята му не е останало в реалния филм. Ако сте поне малко като мен, тази екстра ще ви зарадва и натъжи едновременно и ще ви накара бързо да отскочите до Амазон, за да проверите колко струва омнибуса Fourth World by Jack Kirby.

Scene Studies e комплект от четири филмчета с обща продължителност 15 минути. Те показват заснемането на някои от най-интересните моменти във филма, като битката на амазонките със Steppenwolf, първата сцена на Жената чудо и т.н. Филмите са страхотни, насочени са към реалния процес на снимане и показват колко много усилия са вложени в направата на Лигата. Освен това винаги е забавно да видиш ентусиазма на хора, които, макар да имат малка роля в продукцията, все пак работят с желание и страст. Сърцето ми се стопли при интервютата на две статистки амазонки, които разказват колко щастливи са били да работят в Жената чудо и как са се радвали, че са били поканени отново за Лигата на справедливостта. Разказват с толкова любов за работата си в Лигата, че оставам с впечатлението, че този филм – за мен най-обикновен и забравим – за тях всъщност е бил най-страхотното изживяване в живота им, а това ме кара да заобичам филма малко повече.

Suit Up: The Look of the League разказва за целия процес свързан с измислянето и изработването на костюмите на супергероите. В тези 10 минути ще откриете интервюта с доста хора, работили по визията на популярните персонажи. Лично на мен ми беше много приятно да видя как е протекъл процесът.


Изданието: В общи линии изданието на Лигата на справедливостта е добро… като за това, което е. Филмът е със страхотно качество, комплектът от екстри е повече от приличен и общата продължителност на допълнителните материали е близо час и половина, почти колкото самия филм.

Предната обложка е стилна и изчистена, картинката е подходяща и показва и шестте членове на отбора. Задната обложка също е красива и предлага цялата нужна информация на български език. Менютата на диска обаче са слаби – няма никакви анимации или визуални заигравки, просто обикновена статична картинка на отбора.

В езиково отношение изданието е доста богато – дискът предлага озвучаване на английски, унгарски, чешки, турски и руски, както и субтитри на български, английски, унгарски, чешки, турски, руски, арабски, иврит, хърватски, словенски, румънски, датски, португалски, финландски, латвийски, литовски, естонски, исландски, норвежки, шведски, корейски и китайски. Българският превод на филма е качествен, но за жалост допълнителните екстри нямат български субтитри.

Големият минус на изданието обаче е, както загатнах и по-рано, липсата на изрязани сцени. Наистина не знам какво си мислят Уорнър и имат ли въобще ясни и дългосрочни планове. Доста фенове настояват компанията да издаде на DVD/Blu-Ray версията на Зак Снайдър, за да могат хората сами да преценят дали е добра. Такова нещо за момента е невъзможно, тъй като филмът на Снайдър не е бил довършен и самото му оформяне – монтаж, музика, ефекти и т.н. – е задача, изискваща много време и пари, които Уорнър не са склонни да вложат, поне на този етап. Затова феновете очакваха, че поне Blu-ray изданието на кино-версията на филма ще съдържа прилично количество изрязани сцени, които да дадат поне някаква представа за това какво още е било заснето от Снайдър. Настоящото  (и за момента единствено) издание обаче съдържа всичко на всичко две сцени, по-кратки от минута. Уорнър можеха да сложат в това издание поне кадрите, които бяха показани по трейлърите, но не присъстваха във филма. Тази липса на изрязани сцени може да се прости, ако Уорнър обявят, че ще издадат удължена режисьорска версия – но за момента те не са дали никакви индикации, че смятат да го направят.

Освен това е странно отношението на Уорнър към режисьорите на филма. В многобройните екстри на изданието има множество интервюта с най-различни хора, замесени в продукцията – продуценти, сценаристи, дизайнери, художници и какво ли още не. Знаете ли обаче с кого няма интервюта? Със Зак Снайдър и Джос Уидън. Снайдър поне може да бъде видян в няколко кадъра от снимачната площадка, където маха с ръце и обяснява на амазонките къде да застанат. От Уидън няма и толкова. Изданието не съдържа режисьорски коментар или какъвто и да било коментар на филма – екстра, която е изключително популярна сред всякакви издания за домашно кино. Сякаш Уорнър са се страхували от това, което може да каже евентуалният коментатор за някои сцени.

Текстът ми може би изглежда негативно, но трябва да призная, че цялостно определям филма по-скоро като среднист, отколкото слаб. Лигата на справедливостта е сравнително прилична комиксова екранизация, в която просто няма нищо специално и неповторимо. Настоящото Blu-ray издание е добро, но то отказва да задълбочи и разшири филма. Липсват изрязани сцени, както и режисьорки коментар. За сметка на това има множество кратки филми, разказващи комиксовата история на тези персонажи, както и различни допълнителни моменти от реализирането на проекта – костюмите, статистите, фантастичните технологии.

Общо взето, изданието на Лигата на справедливостта е като филма за Лигата на справедливостта – не е идеално, но за момента е най-доброто, което имаме.

Оценка: 6.5/10

  shadowdance

Рубриката "Домашно кино" се осъществява в сътрудничество между ShadowDance и Ozone.bg
Можете да закупите това издание от магазина на Ozone.bg с 10% отстъпка, като използвате нашия код.
Кликнете на кода, за да го копирате, и го въведете при заплащане на поръчката.