Формат: Блу-Рей

Цена: 34,99 лв.

Филмът: „Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.” казва покойният български писател Йордан Радичков. Докато гледах Възвишение за втори път – вече в домашна обстановка – се замислих, че същото може да се каже и за филма на Виктор Божинов. Той е дълъг, заснет с любов, при това страшно много любов, направен е с устрем и вдъхновение, но, уви, в него има и доста грешчици.

Тъй като съм ревюриал лично Възвишение на страницата на списанието още докато филмът вреше по кината, няма да правя подробен анализ на произведението. Тук мога да добавя, че филмът определено търпи многократно гледане. Всичките плюсове на Възвишение – прекрасното заснемане, добрата актьорска игра, хубавата музика – остават все така силни дори когато човек не ги вижда за първи път. Същевременно минусите – бавното действие, хаотичността, амбивалентното отношение към историческите събития – някак сякаш не са чак толкова силни, защото вече съм наясно с тях и нямам надежда, че филмът ще се справи добре с тези неща.

И все пак трябва да отбележим, че Възвишение се превърна в истински феномен сред родната публика. Лентата успя да спечели 220 хиляди лева само за първия си уикенд на екраните, а общите му приходи надхвърлят милион. Това показва колко гладни са българите за подобни истории, колко нужда имаме от такива заглавия. Макар Възвишение да не е перфектен, той определено не е срамен – нещо, което не можем да кажем за последните два филма, отразяващи българската история – Дякон Левски и Воевода. Възвишение е красив филм, истински красив. И много се надявам в дългосрочен план успехът му да прокара път за още по-силни български исторически заглавия.


Екстрите: Настоящото Blu-ray издание на филма съдържа отделен диск, на който са записани всички екстри и допълнителни материали. Намирам това за изключително готино, защото така се демонстрира мащабност и уважение към филма и публиката.

Най-интересното нещо тук са седемте кратки филма за създаването на Възвишение с обща продължителност почти час.

Първият от тях – Героите – съдържа интервюта с Александър Алексиев (Гичо), Стоян Дойчев (Асенчо) и Филип Аврамов (Димитър Общи). Тримата разказват за образите си и за различните си преживявания по време на заснемането на филма. Интервютата са изключително приятни, защото и от тримата актьори просто струи удовлетворение, гордост от положения труд. Редуването на сцени от интервютата с кадри от филма е особено ефективно, защото показва колко различни са тези хора в живота и с каква отдаденост се потапят в образите. Сърцето ми се разтопи, когато Александър Алексиев разказваше какво е било усещането да играе персонаж, който говори на толкова специфичен народен език. „Този език е най-вкусният език, на който съм играл.

В Режисура Виктор Божинов споделя предизвикателствата, с които се е сблъскал по време на направата на филма. В това интервю си личи колко старание е вложил Божинов във Възвишение, с колко уважение е подходил към литературната творба и колко безкомпромисен е бил в художествената си идея. „Заснемането на този филм е нещо сложно, скъпо, налудничаво – авантюризмът беше част от багажа, който всеки носеше в своята раница„, споделя режисьорът.

В Изображение и Монтаж операторът Антон Бакарски и монтажистката Нина Алтъпамаркова описват работата си по филма и творческия си подход към визията на лентата. „Идеята беше филмът да изглежда натурално, да не е стилизиран„, разказва Бакарски. „В момента много колеги разбират натуралното като една такава визия, която е доста популярна – доста меко, с едни приглушени цветове, с нисък контраст. Ние пък решихме, че най-натуралното за времето, в което се развива историята, трябва да изглежда по друг начин. Трябва да изглежда светло, пъстро, с цветовете на природата и къщите в Жеравна.“

Декори и Костюми съдържа интервюта с Мина Кайе и Росица Бакева. Двете разказват за старанието, с което са изготвили декорите и костюмите във филма, за това колко много труд е хвърлен в направата на отделни елементи, като печатарската машина, с която героите отпечатват обръщението. Част от нещата, за които са вложени толкова усилия, дори не се забелязват във филма, но въпреки това те подчертават цялата атмосфера на творбата.

В Музика и Звук звукооператорите разказват за изграждането на акустичната страна на произведението. Споделят, че са търсели мащабност – „Има разлика в това да чуеш нещо, изсвирено на една цигулка, и изсвирено на 14 цигулки“. Интересен факт, който те споделят, е това, че само във финалната сражение на филма участват над 190 различни музикални канала – свистенето от куршумите, звуците от рикошетите, тропота на камъните. Много от звуковите ефекти, като фоновия шум на гората и свиренето на птичките, са направени специално за кино, за да могат да бъдат почувствани най-истински в киносалон.

В Продукция продуцентите Иван Дойков и Оксана Шаламанова представят под друг ъгъл сложността в заснемането на филма. Те споделят, че продукцията е включвала 55 снимачни дни извън София, често високо в планината. Всички снимки са били разположени в общо 13 снимачни месеца, за да могат да бъдат представени автентично различните сезони. Всички тези интервюта показват колко мащабен и грандиозен проект е Възвишение.

И за финал Премиери разкрива реакцията на зрителите при първата им среща с творбата. Виждаме различни кадри и интервюта от премиерите в Котел, Варна, Бургас и София. Думите на зрителите са искрени, възторжени и изключително заразяващи.

Допълнителният диск съдържа също така близо 10 минути отпаднали сцени от филма. Кадрите са интересни и готини, но разбирам защо са ги махнали, тъй като филмът и без това е доста дългичък. И все пак се радвам, че зрителите имат шанс да видят и тези моменти.


Изданието: Докато мнението ми за филма е доста премерено и сложно, то мнението ми за изданието е просто и ясно – това е най-прекрасното издание на български филм, появявало се някога у нас. Че и не само на български. А всъщност и не само у нас – съвсем спокойно мога да кажа, че това е издание от световна величина.

Изданието съдържа общо два Blu-ray диска – един за филмите и един за екстрите. Важно е да отбележим, че дискът с филма има субтитри на английски, руски, македонски, италиански и чешки, така че ако искате да го подарите на свои приятели от чужбина или да го гледате с чуждестранни гости в домашна обстановка, определено ще можете да го направите.

Освен това изданието съдържа и CD с оригиналната музика от филма на композитора Петър Дундаков. На диска има общо 21 трака, съдържащи всички прекрасни мелодии от Възвишение. Музиката се изпълнява от Асоциация „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Това е невероятен бонус, защото вярвам, че музиката спокойно би могла да се продава отделно за същата цена.

Освен дигиталните екстри, които описах по-горе, изданието съдържа и физически материали. Включен е специален принт на кадър от филма с автографи от Александър Алексиев и Стоян Дойчев – истински автографи, а не принтирани копия. Винаги съм харесвал усещането да държа в ръката си предмет, докоснат лично от създателя му. Освен това изданието съдържа стилизирано хартиено копие на Обръщението към българския народ от филма. Листът изглежда автентичен и странен, сякаш наистина е отпечатан през по-миналия век.

Дисковете и останалите бонус материали са прибрани в голяма обложка от твърд картон с релефна предна част, която изглежда страхотно.

Като запален колекционер на филми и оригинални дискове, се радвам, че такова божествено издание се появява на родния пазар. Смятам го за истинско съкровище – съкровище, което с гордост ще поставя на видно място у дома. Защото това е нещо много по-голямо от качествено Blu-ray издание – това е обещание. Обещание, че в България могат да се снимат хубави филми, могат да се реализират сериозни проекти и в последствие тези заглавия могат да бъдат издадени за домашна употреба по съвършен начин. Възторгът ми просто не знай граници!

Оценка: 10/10

  shadowdance

Рубриката "Домашно кино" се осъществява в сътрудничество между ShadowDance и Ozone.bg
Можете да закупите това издание от магазина на Ozone.bg с 10% отстъпка, като използвате нашия код.
Кликнете на кода, за да го копирате, и го въведете при заплащане на поръчката.