Формат: Blu-ray

Цена: 29,99 лв


С този материал откриваме, или по-точно съживяваме отколешната си рубрика за DVD издания, в която в славното минало бяхме натрупали завидно количество материали. Можете да се запознаете с някои от тях в старите броеве на списанието. Е, форматите се променят, но идеята все така заслужава внимание. В настоящето издание на рубриката, ще си партнираме с Ozone.bg, за да ви представяме интересни заглавия от гледна точка на екстрите, които предлагат към основното си произведение, за което разбира се също ще казваме по няколко думи. В дъното на материала ще можете да откриете и код за отстъпка, ако решите да закупите заглавието. Насреща сме за всякакви коментари как тази рубрика да бъде най-полезна за вас!


Филмът: Блейд Рънър 2049 е заглавие, на което сме посветили цели три ревюта. Аз може би не съм чак толкова възторгнат, колкото колегите ми, но все пак смятам, че лентата определено заслужава внимание.

Може би най-силният аспект на филма е всепоглъщащата атмосфера, която струи от всеки един кадър. Във визуално отношение филмът е практически съвършен – всеки декор, всяка стена, улица или разбита статуя, изглеждат безумно реалистично и дават на зрителя усещането, че се намира там, сред тях. Това чувство, в съчетание с тежкия призрачен саундтрак, наистина създават нещо, което малко филми успяват да постигнат – истинско изживяване.

За жалост останалите елементи на продукцията не са на същото ниво. В тематично и идейно отношение новият Блейд Рънър е доста по-размит и безсъдържателен от предшественика си. В първия филм се говореше за уникалността и ценността на всеки живот, за това как всяка смърт е зловеща и трагична, защото натрупаните спомени и изживявания, безценни по своята същност, просто се изгубват, като сълзи в дъжда. А тук имаме едно особено мистифициране на репродуктивните способности и идеята, че само възможността за следващо поколение придава смисъл и кауза на съществуването. Което като концепция е развивано много по-добре в други заглавия, например Децата на хората. Останалата част от концепции в новия филм са префасонирана версия на идеите от стария. Едно от малкото истински нови неща е историята на Джой, която е приятна, интересна, и сякаш преписана от филма Тя (Her) с Хоакин Феникс.

Макар моите колеги да вярват, че Блейд Рънър 2049 е не само качествено продължение, но и стойностно самостоятелно произведение, което ще остави траен отпечатък върху фантастиката, аз съм по-скептичен. Филмът въздейства – не на рационално ниво, защото по-дълбокото вглеждане разкрива множество сюжетни дупки и проблеми, не толкова на емоционално ниво, защото в голямата си част е лишен от чувства, но на едно изключително сетивно ниво – защото успява да пресъздаде по впечатляващ начин множество чисто физически усещания.

Въпреки че получи одобрението на критиката и публиката, Блейд Рънър 2049 не успява да привлече много хора в киносалоните и според анализаторите ще донесе на създателите си загуба от около 80 милиона долара.


Екстрите: Макар настоящото издание на Блейд Рънър 2049 да не съдържа прекалено голямо количество екстри, аз лично вярвам, че специалните материали са интригуващи и биха успели да зарадват абсолютно всеки фен на филма.

Designing the World of Blade Runner 2049 е подробен мейкинг, разказващ за подготвянето на визуалната страна на продукцията, с продължителност над двайсет минути. Кадрите са изключително интригуващи, защото показват колко значителна част от филма е заснета чрез практически ефекти и без употребата на зелен екран.  Именно в този мейкинг режисьорът Дени Вилньов разказва колко неприятно му е да работи със зелен екран и как създаването на реални физически декори е от първостепенна важност, защото не само въздейства по-силно на зрителя, но и повлиява значително на актьорите и прави играта им по-истинска. Райън Гослинг също изразява подобно мнение, а редица други участници в продукцията разказват за перфекционизма на Вилньов и вниманието му към детайла. За мен лично беше много интересно да видя различните снимачни площадки и да открия как елементи, за които съм бил сигурен, че са добавени на компютър, са всъщност реални физически декори. Мейкингът е много интригуващ поглед върху изграждането на този свят.

Един от най-интересните елементи на изданието са трите пролога, заснети като част от рекламната кампания на филма. Всеки от тях съдържа кратко интро, в което Вилньов обяснява как е искал да разшири историята си и да направи няколко кратки филма, които да покажат някои от ключовите събития, случили се в годините между действието на първия филм и това на втория.

2022: Blackout е аниме филм с продължителност 15 минути, режисиран от Шиничиро Уатанабе. Филмът разкрива как се е стигнало да взрива, заличил голяма част от данните за старите репликанти. Едуард Джеймс Олмос от оригиналния Блейд Рънър тук озвучава героя си – полицаят Гаф.  Анимето е божествено красиво и истински въздействащо. Историята, разказана в тези 15 минути съдържа повече емоция и страст, отколкото редица от популярните блокбъстари по кината.

2036: Nexus Dawn е игрален филм с продължителност 7 минути, режисиран от Люк Скот – сина на Ридли Скот. В краткия филм героят на Джаред Лето разкрива плановете си да поднови производството на репликанти в огромни мащаби. Сцената е стряскаща, зловеща и разтърсваща и дава на Лето шанс да прекара още няколко интересни минути в кожата на слепия злодей. Макар да не развива нито образът на зловещия предприемач, нито историята му, сцената все пак е изключително ефектна и работи страхотно.

2048: Nowhere to Run също е кратък филм с продължителност 6 минути, отново режисиран от Люк Скот. Там се показва една ключова сцена от живота на репликанта на Дейв Батиста, когото видяхме в началото на Блейд Рънър 2049. Това е най-краткия, но и най-емоционалния от трите филма, а Батиста успява изключително ефектно не просто да разкрие драматизма на ежедневието на своя герой, но и да предаде на персонажа допълнителен слой, неразкрит в пълнометражния филм.

Изданието също така съдържа няколко кратки рекламни клипа, обединени под заглавието Blade Runner 101, с обща продължителност 11 минути. Това е може би най-безинтересната част от екстрите, тъй като представлява просто сбор от няколко реклами, като всяка от тях е ориентирана към определен аспект на филма. Най-любопитното в клиповете за мен лично беше да видя актьорите извън кадър, особено очарователната Ана де Армас, която говори за геронията си Джой с истинска страст и въодушевление.


Изданието: Подобно на някои други филми от последните години, Блейд Рънър 2049 всъщност пристига на българския пазар със своето румънско издание. Това обаче не е голяма пречка, тъй като менютата на диска са на английски, обложката е стилна и румънското заглавие на предната обложка е с достатъчно дребни букви, че да остане незабележимо.

Смятам, че поставянето на Харисън Форд на предната обложка е леко некоректно и подвеждащо, но разбирам маркетинговите причини, стоящи зад това решение. На задната обложка виждаме няколко интересни кадъра от филма, както и коректен списък с екстрите. Самият диск изглежда доста приятно и ненатрапчиво. Менютата на диска са съвсем прости, с една единствена картинка – главният постер –  и без никакви анимации, което отчитам по-скоро като минус – вярвам, че конкретно това заглавие можеше да спечели от по-авангардно меню. Единствено началният екран, показващ се в секундите на зареждане на диска, е по-приятен, защото показва малка картинка на дървено конче, тоест използва много добре един от хубавите детайли от филма.

Изданието предлага филма с озвучаване на английски, полски, турски, унгарски и чешки. Има субтитри на английcĸи, аpaбcĸи, бългapcĸи, гpъцĸи, ивpит, иcлaндcĸи, пoлcĸи, пopтyгaлcĸи, рyмънcĸи, слoвaшĸи, слoвeнcĸи, сpъбcĸи, тypcĸи, унгapcĸи, хъpвaтcĸи и чeшĸи. Качеството на превода на българските субтитри е изключително добро. За жалост специалните екстри имат субтитри единствено на английски език.

Цялостно погледнато изданието е повече от прилично – макар да не съдържа тонове екстри, отрязани сцени и така нататък, този блу-рей диск все пак има достатъчно готини неща, че да си струва. Филмът изглежда страхотно, картината през цялото време е кристална и изключително подходяща за домашно гледане, дори и на много голям телевизор. Ако все още не сте гледали филма, това издание определено е най-добрият начин да го направите. Ако сте го гледали и сте го харесали, то този диск ще ви поднесе още няколко ценни допълнения. Дори филмът да не ви е спечелил, ако все пак имате интерес към вселената на Блейд Рънър, тук имате възможност да разширите познанията си върху интригуващия свят и неговото построяване.

Оценка: 8.5/10

  shadowdance

Рубриката "Домашно кино" се осъществява в сътрудничество между ShadowDance и Ozone.bg
Можете да закупите това издание от магазина на Ozone.bg с 10% отстъпка, като използвате нашия код.
Кликнете на кода, за да го копирате, и го въведете при заплащане на поръчката.