За двойките, които обичат да се състезават

Jaipur

Ако някога ми се наложи да избера само една игра за двама, която да играя до края на живота си, съм силно убеден, че ще избера Jaipur. Тя не е най-новото заглавие на пазара, нито е с най-пленяващата корица и тема – да бъдеш търговец в Раджастан (най-големия индийски щат) дори наужким звучи точно толкова вълнуващо, колкото поредния филм на Марвел (сори, супергерои). Ако привидно скучната тема не ви стряска (или не сте предубедени хейтъри като мен), то малката купчина карти и чипове ще ви пренесат в един свят на агресивен алъш-вериш, в който е важно да сте пресметливи, но и да умеете да поемате рискове.

Тематично за днешния материал, Jaipur е игра само за двама играчи и точно опонентът отсреща я прави динамична и интересна. И двамата получавате една и съща задача – да съберете повече рупии (пари) от противника в рамките на два рунда. Общият пазар в средата на масата е арената на вашия търговски дуел и ако от визията на играта не можете да добиете представа за количеството конфронтация, което тя побира в малката си кутия, след няколко „врътки“ ще разберете за какво говоря.

Правилата на Jaipur са достатъчно ясни, че да можете да се впуснете в нея само 10 минути след отварянето на кутията. По време на хода си имате предоставящ доста възможности избор между това да вземете карти от пазара (заменяйки ги за такива от ръката си) или да продадете стоки от един вид (получавайки бонус, ако продадете три или повече). Камилите не могат да бъдат продадени, но носят пет рупии, ако имате повече от опонента си и този бонус доста често е решаващ.

Jaipur е заглавие, което ще се хареса на тези двойки, които обичат да мерят сили в тактически конфронтации и не се притесняват от много пряка интеракция (разбирайте – да се прецакват един друг постоянно). В нея често побеждава по-решителният и пресметлив търговец, защото системата на играта е така измислена, че даден играч може да получи предимство само ако опонентът му сгреши. След няколко сесии този вътрешен баланс на играта се усеща и бързо схващате, че понякога да изпреварите противника с няколко бързи продажби е по-ценно от това да чакате масивна сделка, която може да не донесе очакваните пари. А споменах ли, че играта има доста читав app, ако искате да я пробвате?

Николай Жеков


Освен този очевиден шедьовър, в състезателния жанр можем да ви предложим още редица неща, за които сме писали през годините. Като започнем с класиката 7 Wonders Duel която е страхотна и създадена като компенсация на изключително измъчения вариант за двама на оригиналната игра, преминем през простичко, но гениално реализирано, сантасе във фентъзи свят The Fox in the Forest и достигнем дзен удоволствието да си сътворим перфектната градина в Seikatsu, игрите за двама всъщност са много повече и по-разнообразни, отколкото си мислите. Прекрасен пример за по-стратегическите съревнования по двойки са вариацията на класическа табла, само че с дракони, в лицето на Tatsu, и сблъсъкът на цивилизации в кратката, но свирепа Tides of Time.