Годината на Matrim

Игрите на 2018 

Годината за мен премина под знака на Overwatch. Колкото и да ми се струва, че Blizzard правят промените в баланса на прекалено случаен принцип и угаждат твърде много на безценните им професионалисти от Overwatch лигата, играта си остава голяма зарибявка, която все още може едновременно да ме вбеси, че губя, и да ме кара да играя още и още. Да можеше и да изчезнат завинаги Ханзо, Уидоу и Генджи…

Приятната изненада сред игрите, излезли през 2018 г., се оказа Assassin’s Creed: Odyssey. Изобщо не очаквах, че тя ще отнеме около 90% от свободното ми време в продължение на няколко седмици. Знаете как е – „Още един куест и спирам“ и в един момент установяваш, че е време за сън (или за изгрев). Ако трябва да съм обективен, играта има купища кусури – плоски герои, слаб сюжет, досадни морски битки, липса на оригиналност (крали са с две ръце от The Witcher 3 и Shadow of Mordor), липса на разнообразие сред враговете и прочие. Но пък Древна Гърция е изумително красива, битките са чудесни и предлагат предизвикателство почти до края, а някои от куестовете са толкова добре изпипани, че направо човек го хваща яд защо повечето не са такива.

Pillars of Eternity II: Deadfire напълно оправда очакванията ми. Надграждайки солидната основа на предшественика си, тя ни пренася в архипелаг, пълен със заговорничещи фракции, забавни пълнокръвни компаньони и NPC-та и купища врагове за трепане. Признавам, че главната сюжетна линия не е чак толкова интересна, колкото би ми се искало, но за мен добре написаните RPG-та се познават повече по страничните куестове, а тук те са страхотни – разнообразни, с много избори и обрати. Битките също са много по-малко фрустриращи, отколкото при първия Pillars of Eternity.

Разочарованието на годината се оказа Shadow of the Tomb Raider. Признавам си, отказах се далеч преди финала, но доколкото видях, играта не предлага почти нищо ново, сюжетът и диалозите са просто покъртително зле, а графиката не изпъква сред конкурентите както Rise of the Tomb Raider.

При игрите надеждите ми за 2019 г. са да излезе Cyberpunk 2077 и да покрие поне половината от огромните очаквания. PC версия на Red Dead Redemption 2 също е нещо, което би ме зарадвало, макар че имам едно, че и две, наум след прехвалената Grand Theft Auto V.


Книгите на 2018

Голямото ми съжаление за 2018 г. е, че прочетох съвсем малко нови фантастики. Събитие номер едно беше, разбира се, финалът на поредицата за Кейт Даниелс, който, да му се не надяваш, покри почти всичките ми очаквания. На всичкото отгоре, писателското дуо Илона Андрюс зарадва феновете си и с нов спин-оф, в който ме накараха да погледна със съвсем други очи на герой, когото до преди това не можех да понасям. Шапки долу!

В началото на 2018 г. прочетох The Stone Sky, последния том на спечелилата (приблизително) двадесет и девет квинтилиона награди поредица The Broken Earth. Няма да увъртам, той не може да стъпи и на малкото пръстче на първия том и затова останах с не чак толкова положителни впечатления за поредицата като цяло.

Приятната изненада беше The Shadow Campaigns на Джанго Уекслър – тя ме убеди веднъж завинаги, че всъщност фентъзи и барут може да си пасват чудесно, стига авторът да си свърши работата както трябва.

В последните месеци на годината намерих време да препрочета първите два тома от Kushiel’s Legacy на Жаклин Кери. Имах известни опасения, че може би на второ четене ще им открия повече слабости, но не – изчетох ги от кора до кора и за пореден път си помислих колко е жалко, че поредицата е толкова слабо известна у нас и подценена или напълно пренебрегната от болшинството читатели на Запад. Толкова емоционално задоволяваща и богата поредица, а ако човек чете отрицателните коментари, ще си каже, че е нещо като Петдесет нюанса сиво.

За съжаление, и през 2018-а не намерих сили да подхвана Съдбата на убиеца, финалът на последната трилогия за Фиц. Надявам се да успея тази година, колегите Killua и Dr. Horrible са ме убедили да ѝ дам още един шанс, но Фиц така ме вбеси в предишните два тома, че все отлагам ли, отлагам…

През 2019 г. очаквам с нетърпение Holy Sister, последния том на Book of the Ancestor, и началото на новата трилогия на Илона Андрюс с главна героиня Каталина, сестрата на Невада от Hidden Legacy (за която поредица, незнайно как, нямаме ревю?!?).


Сериалите на 2018

Гледах много малко сериали тази година. The Haunting of Hill House е пиршество за очите и ушите, но във втората си половина се дъни на ниво сценарий.

The Bold Type е сериал, който ни пренася в ежедневието на три млади служителки на фикционализирана версия на списание Cosmopolitan. В допълнение към типичните любовни драми и офис премеждия сериалът се опитва да повдига и наболели въпроси, свързани с феминизъм, расизъм и т.н. Проблемът е, че често го прави по твърде наивен начин и човек почва да си мисли защо не си карат по-лековато вместо да се мъчат с нещо по-проникновено. Но пък понякога успяват. Да си призная, поне петдесет процента от причината да не съм го зарязал още е Меган Фахи, актрисата, която играе една от главните героини. Тя е невероятно красива, очарователна и талантлива (не че сериалът е кой знае какво предизвикателство по отношение на актьорската игра, но все пак) и наистина ми се иска да играе в бъдеще в по-качествени сериали.

Надеждата ми за 2019 г. е сериалът по Вещерът да не е много зле.

Следва Годината на Moridin