Както знаете, HBO обявиха преди седмица-две, че се разработват концепции за четири нови странични сериала след приключването на осемте сезона на Game of Thrones догодина. Новината беше посрещната със смесица от вълнение и недоволство от очевидното доене на пари, което е изпратило в кофите не един и два франчайза в близкото и далечно минало. Но за един от най-успешните и популярни сериали на нашето време, подобно решение беше малко или много даденост. Бениоф и Уайз няма да са директно въвлечени в писането на четирите концепции, но ще бъдат продуценти. По всяка вероятност след приключването на драфтовете, HBO ще избере един или два от допълнителните сериали за започване на снимки. За сценаристи са привлечени Макс Боренстайн от Godzilla и Kong: Skull Island, Джейн Голдман от X-Men франчайзите, Брайън Хелгеланд от A Knight’s Tale, както и Карли Рей от популярните сериали The Leftovers, Westworld и Mad Men.

 

Вчера популярният фантастичен блогър Adam Whitehead от The Wertzone разкри повече подробности директно от кухнята на Джордж Мартин за това какво биха или не биха включвали сериалите. На първо място, голямата новина е, че концепциите ще са дори пет, като спекулацията на Адам е, че известният фантастичен автор Даниел Ейбрахам (автор и на нашумелия сериал The Expanse) ще участва в петия скрипт, тъй като Мартин говори за някой, който познава Вестерос почти толкова добре, колкото него, а Ейбрахам е автор на комикса по Песен за огън и лед.

Другите интересни неща са отхвърлянето от страна на Мартин на въстанието на Баратеон и Старк, както и на историята на Дънк и Ег като основа на сюжета за новите сериали. Второто обаче не изглежда окончателно, защото авторът твърди, че просто иска да развие техните приключения първо на хартия, преди да стигат до големия екран, очевидно поучил се от горчивия опит с основната поредица. Дънк и Ег имат три разказа дотук, а четвърти (The She-Wolves of Winterfell) е обявен от много години, но бе пренебрегнат за включване в сборника Dangerous Women за сметка на историята на Танца на драконите.

Всъщност, много е вероятно поне един от сериалите да включва друга част от историята на Таргариените, например завладяването на Вестерос от Егон Завоевателя или историята на Джехерис I. Самият Танц на драконите – вече развит с два разказа от Мартин в исторически стил – е не по-малко вероятен кандидат поради голямото количество политическа интрига (и очевидно дракони), свързано с това време. Мартин е споменал, че поне една от историите е базирана на време доста преди поредицата. Не е много вероятно това да е чак толкова назад като Векът на героите или дори войната с Горските чеда, защото тези епохи не са развити дотук в голям детайл и по всяка вероятност Мартин би ги запазил по-скоро легендарни и неясни.

Най-интересен е може би фактът, че друга от историите изглежда няма да се развива на Вестерос. Това дава ужасно много възможности за спекулации, тъй като Светът на огън и лед преди няколко години значително разшири познанията ни за останалата част от обитаемия свят, въвеждайки много интересни локации, които биха дали голяма свобода за експерименти на сценаристите. Може би обаче по-вероятно е някоя сравнително добре разработена и позната на феновете история да бъде избрана, като погледите са основно към имперския период на Валирия (отново, дракони) и към апокалипсиса, разрушил най-великата цивилизация на света. Предстои да разберем. Но първо – още два сезона на Game of Thrones!