Режисьор: Джордън Вогт-Робъртс

Сценарий: Джон Гатинс, Дан Гилрой, Макс Боренстейн

В ролите: Том Хидълстън, Бри Ларсън, Самюел Джаксън

Материалът на: Dr. Horrible Vivian

Колкото и древна и неактуална да е някоя поредица, Холивуд никога няма да я остави да почива в мир. Особено ако въпросната поредица е подплатена от безумна, предразполагаща към ефекти концепция като „огромен динозавър вилнее из града” или „огромна горила вилнее на самотен остров”. И след като Годзила от 2014-а постигна доста приличен бокс-офис успех, беше само въпрос на време продуцентите на филма да ни поднесат нова порция зрелища.

Конг: Островът на черепа е общо осмият филм за огромната горила Конг, но това не трябва да ви спира, тъй като филмът е замислен като рестарт на поредицата и е ориентиран към (нови или не) фенове, които просто искат да видят как банда известни актьори се пулят срещу огромен звяр. Ако сте се надявали лентата да има каквато и да било идейна дълбочина или да опита да засегне по-сериозни проблеми, подобно на интригуващия Възходът на планетата на маймуните и още по-стойностното продължение Зората на планетата на маймуните, то ще се наложи да ви съобщя една лоша новина.  Конг: Островът на черепа е лишен от каквито и да било претенции за дълбочина и съдържателност. И все пак това не го спира да бъде доста готино зрелище. Ако си падате по комедийното разчленяване на хора, разбира се.

Няма как да отрека, че Конг: Островът на черепа всъщност изглежда невероятно добре. Заснет е с изключително приятни филтри, придаващи му доста контрастни цветове с оранжевозелен оттенък, на които биха завидяли дори най-популярните филтри в Instagram. Природните картини са впечатляващи, джунглата действително изглежда огромна, страшна и необятна и стои изключително стилно на голям екран. А самият Конг е анимиран прилично, макар движенията му да са доста стандартни и невдъхновяващи.

Актьорите също изглеждат много добре, особено Том Хидълстън и Бри Ларсън, които са толкова чаровни и харизматични, че могат да изнесат всяко безумие на гърба си. Героите им са напълно плоски, естествено, но на кого му пука. Хидълстън играе мъжествен специалист с много специално обучение и специални умения, който може без проблем да преведе група хора през напълно непознат и неизследван терен без да се нуждае от карта, компас или каквито и да било други приспособления (само пушката от време на време влиза в употреба, защото с нея се стреля по гигантическата горила). Бри Ларсън пък е сладка фотографка. Това е първата екшън роля на Ларсън, която виждам, и трябва да кажа, че съм доволен. Актрисата има изключително некукленско лице, което я прави интересна и нестандартна. Към звездния актьорски състав трябва да прибавим и Самюел Джаксън, който играе точно същия персонаж, както в последните 10 филма, в които сте го гледали. Признавам, че в първите му няколко сцени леко се чудех защо Ник Фюри няма превръзка на окото.

Сценарият е пълно безумие. Но всъщност филмът осъзнава това и с удоволствие приветства своя идиотизъм. Конг: Островът на черепа е в еднаква степен приключенски филм, хорър, екшън и комедия. Комедийните елементи всъщност не започват преди да изтече първият половин час и при началната си поява ми стояха малко странно, но бързо свикнах, че и те са поредният компонент на тази странна, необичайна лента. Нямам представа какво са си мислели създателите на филма, но явно са решили, че ще е доста яко измежду сериозните и драматични пристъпи на голямата горила да сложат по някоя весела и забавна сцена, в която ято птеродактили разчленява жив човек. Най-хубавият момент е може би частта след надписите. Тя категорично и недвусмислено заявява, че филмът, който си гледал току що, е тотално безумие, но все пак цялото нещо е толкова кретенско, че чак е забавно. И наистина може да излезете от киносалона с усмивка на уста.

Конг: Островът на черепа се справя добре както в родния, така и в американския бокс-офис. Разбира се, вече е обявено продължение. Заглавието? Годзила срещу Конг! За момента премиерата е насрочена за 29 май 2020 г.

Оценка: 4.5/10

Материалът на: Dr. Horrible Vivian