Някак неусетно 2017 г. взе, че почти се изтърколи и отново настана време за равносметки, планове за световно господство, греяно вино, мокри чорапи и Междузведни войни. И докато мокрите чорапи съхнат върху парното и опиват с аромата си котката, а ние сладко си сръбваме винце, да вземем да започнем с равносметката (така и така до Епизод VIII има цели две седмици, а плановете за господство са тайна).

2017-а беше една от най-интензивните, интересни и успешни години в цялата 17-годишна история на списанието. И при това с минимално мое участие. Вече мога да съм спокоен, че когато един ден окача мишката и клавиатурата на стената и се оттегля в сараите си, построени със спестеното от заплатите на екипа, ShadowDance ще остане в добри ръце.

Колегите взеха интервюта от Брандън Сандерсън, Питър Уотс, Пиер Певел, Робин Хоб и авторите на „Светът на Огън и Лед“. Разходиха се до Worldcon  и до изложението на настолни игри в Есен. Организираха тематични седмици за хоръра, политическата фантастика, куиър фантастиката и жените (изненадващо и те във фантастиката).  Заедно с Ordo Malleus и Aravala, и с помощта на клуба за настолни игри Мълиган, организирахме Mullidance, първото (и засега единствено) събитие, съчетаващо турнир по настолна игра и викторина с фантастични въпроси. Катерихме планини, гледахме филми, четохме книги и като цяло си изкарахме добре. Библиотека Хипертекст публикува някoлко страхотни разказа на родни автори.

Е, имаше и разочарования. Кометата така и не ни удари, машините продължават да не се вдигат на бунт, а и изгледите за зомби апокалипсис май не са обещаващи, но пък все още има около четири седмици, а по Коледа, разправят, ставали чудеса.

Живот и здраве през 2018-а ще продължим да ви изненадваме (надяваме се приятно) с разни интересни материали, събития и какво ли още не. А до тогава не забравяйте, че по време на празниците е добре да  консумирате с мярка (за предпочитане такава, която може да се вдигне с една ръка) и да имате под ръка удобни обувки и бухалка с пирони. За всеки случай. Понеже, зомбита.